Tampinkoski Kitchen & Bar palvelee osoitteessa Vuolteenkatu 1. Ravintoloitsija Saija Valtanen on iloinen osaavasta henkilökuntatiimistään. Keittiön ohjissa on keittiömestari Petri Peltola.

Keskeisellä paikalla Uros Live -areenan, linja-autoaseman ja kauppakeskusten kulmilla sijaitseva Tampinkoski Kitchen & Bar on juuri käynnistänyt keittiönsä. Haave ja idea omasta ravintolasta on kuitenkin kytenyt ravintoloitsijan mielessä jo viidentoista vuoden ajan. Nyt se toteutui kolmen yrittäjäkumppanin ja hyvän sali- sekä keittiötiimin kanssa komeassa funkkisrakennuksessa.

Ravintolahaavetta on hengitelty vuosien varrella Urjalan Tampinkosken kuohujen tuntumassa. Siksipä ravintola päätettiinkin lopulta nimetä sen mukaan.

– Viime lokakuussa löysimme lopulta tämän tilan, johon päätimme heti iskeä kiinni. Tämä on upea kiinteistö upealla sijainnilla. Meillä kävi hyvä tuuri, ravintoloitsija Saija Valtanen kuvailee hymyillen.

Tampinkosken takana on neljä yrittäjätaustaista ravintoloitsijaa, Saija ja Henri Valtanen sekä Pipsa ja Pekka Lahti, jotka osallistuvat kukin ravintolan toimintaan. Aktiivisimmin ravintolassa paikan päällä häärää kuitenkin Saija Valtanen, joka vetää salipuolta yhdessä salikonkari Tuija Heikkilän kanssa. Tuuria Valtanen kuvaileekin olleen myös hyvän henkilökunnan rekrytoinnissa. Sekä ravintolapäällikkö Heikkilän hallinnoimaan saliin että keittiömestari Petri Peltolan vetämään keittiöön on saatu pitkän linjan osaamista ja niin raaka-aineista kuin juomistakin intoutuvaa kipinöintiä.

Simpukoita saa kuohuviinissä, oluessa tai kermaisessa pekonikastikkeessa. Kylkeen tulee tuoretta leipää.

Vaikka ravintola on yrittäjänelikon ensimmäinen, on kaikilla monivuotinen kokemus yritystoiminnan pyörittämisestä ja vähän keittiöpuolen koulutustaustaakin harrastuneisuuden lisäksi. Hienoisen laatikon ulkopuolelta asioiden katsomisen Valtanen uskoo olevan myös eduksi muiden ravintoloiden tarjonnasta erottautumisessa.

– Olemme aina matkustelleet ja käyneet paljon ulkona syömässä. Siinä on sitten herännyt ajatus, että juuri tällaista ravintolaa Tampereella ei vielä ole.

Tyyliltään Tampinkoski sijoittuu Valtasen mukaan bistron ja gastrobaarin välimaastoon. Paikalle voi piipahtaa niin lasilliselle kuin lautasellisellekin tai suunnata syömään pitkän kaavan malliin. Vaikka etenkin seurueen kanssa illastamaan mielivien kannattaa muistaa tehdä pöytävaraus, niin baaritiskin ääreen voi istahtaa lasilliselle ja syötävällekin ihan ex tempore.

– Meille voi tulla oluelle tai viinilasilliselle vaikka bussia odotellessa. Ja pikkunälkään voi ottaa vaikka possutuokkoset tai rapukakut, kuvailee Valtanen.

Rapukakut sriracha-majoneesilla sopii aterian alkuun taikka vaikka pikkunälkään seurustelun lomassa nautittavaksi.

Liikenneyhteydet ovatkin vallan mainiot, sillä paitsi että busseja tulee ja menee suuntaan jos toiseenkin, sijaitsee ratikkapysäkkikin aivan Tampparin vieressä. Rautatieasemallekin on lyhyt matka.

Tampinkoski sijaitsee aivan linja-autoaseman vieressä. Ratikat taas huristelevat ravintolan editse. Päätepysäkki on passelisti aivan kulmalla.

Vasta keittiönsä auki saanut ravintola tutkailee asiakkaiden mieltymyksiä ensimmäisellä listallaan, mutta heti alusta asti on päätetty panostaa kunnon raaka-aineisiin. Esimerkiksi naudanliha saapuu Tampinkoskeen Forssasta, Länningin luomutilalta. Herefordeja kasvattava tila sijaitsee Raitoon kylässä.

– Kävimme kesällä tutustumassa tilaan ja näimme kuinka naudat siellä laidunsivat vapaasti, kuvailee keittiömestari Petri Peltola.

Tampinkoski ostaa tilalta kokonaisia ruhoja, koska keittiötiimi haluaa hyödyntää naudan turvasta häntään monipuolisesti.

– Paijan tilateurastamo leikkaa ruhot sitten tarpeisiimme sopivasti. Heillä on loistavat tilat ja osaaminen, Peltola kiittelee.

Possutuokkosten pihattopossu saapuu myös parhaillaan Paijalta. Listan vaihtuessa kärsäkästä on tulossa sieltä keittiöön enemmänkin.

Länningin tilan luomunautaa nautitaan Tampinkoskessa monessa muodossa ja leikkuussa, sillä ravintola ostaa ruhot kokonaisina. Tällä kertaa lautaselle päätyi T-luupihvi ankanrasvassa paistettujen perunoiden, punaviinikastikkeen, fenkolin, paksoin ja varsiparsakaalin kanssa.

Viinillisesti Tampinkoski starttaa komeissa merkeissä, sillä Valtanen kumppaneineen osti tutulta maahantuojayritykseltä sen koko varaston, joka helli sisällään erittäin laajalti Pohjois-Italian viinintuottajien juomia esim. Emilia-Romagnan alueella sijaitsevalta Tenuta Pernicen tilalta.

– Ne ovat todella laadukkaita viinejä, joita on kyllä ilo myydä. Niitä ei ihan kovin monesta paikasta Suomessa saakaan, ravintolapäällikkö Tuija Heikkilä valottaa.

Heikkilää sykäyttää myös Tampinkosken kuplivainen valikoima. Erityisen mielissään hän on suomalaisille vielä vähän tuntemattomammista helmeilevistä frizzanteista, joita on saanutkin kaataa taajaan tahtiin ravintolan avaamisesta asti.

– Meillä on näitä kevyesti kuplivia viinejä myös punaisena, mikä aiheuttaa asiakkaissa jatkuvaa ihastelua. Frizzantea on mennyt kyllä hurjan paljon, Heikkilä kertoo hilpeästi.

Sitruunamarenkipiirasta, kuivattua kirsikkaa ja paahdettua valkosuklaata.

Frizzantea voi nauttia vaikkapa hurmaavan sitruuna-marenkipiirakan juomakumppanina. Keittiö on viilannut piirakkareseptiikkaa kaikella hartaudella höystäen herkkua myös kuivattulla kirsikalla ja paahdettulla valkosuklaalla. Jo pelkästään kyseisen sitruunaisen makupalan takia kannattaaa poiketa Tamppariin.

Tampinkoski Kitchen & Bar, Vuolteenkatu 1. RAVINTOLAN KOTISIVUT