Maissikana on Kalevan hittiannoksia. Kyseinen kotkotti ei suinkaan ole kaupan tiskin tapaan maissilla ruokittua kanaa, vaan maissijauhoilla leivitettyä ja parilalla voissa paistettua kanaa kyljessään rakuunamajoneesia, grillattuja kasviksia ja balsamicoa.

Kalevan maauimalan vieressä sijaitseva kortteliravintola Gastropub Kaleva on vaihtanut aidon italialaisen keittiövaihteen päälle. Pubin keittiöstä tulvii ehdoista ja laadukkaista raaka-aineista luotuja rehtejä annoksia, jotka ovat juuri Italiaa itseään – ei jotain sinne päin. Kalevassa carbonara tehdään guancialesta ja maissikana on maissilla leivitetty, ei syötetty.

Kalevan kaupunginosa kasvaa ja uudistuu rytinällä. Sauma Gastropub Kalevan keittiön uudistusmieliselle italialaistamiselle olikin oivallinen. Mikään hetken mielijohde se ei kuitenkaan ole, sillä ravintoloitsijapariskunta Anu ja Sami Lappalainen lempii mutkatonta italialaista ruokaa siinä määrin, että perusti aikanaan ravintola ja viinibaari Piemonten.

– Meillä on ollut jo pitkään mielessä italialaisen ravintolan tekeminen, kun meillä ei ole sellaista Piemonten jälkeen ollut, Sami Lappalainen kertoo.

Kalevasta sukeutuikin Lappalaisten levypizzainen, mustekalainen ja maissikanainen ruokarakkauslapsi, jossa voi nauttia yhden annoksen tai syödä pitemmän kaavan kautta. Annokset on ajateltu sen pohjalta, että useamman ruokalajin setin italialaisittain syöminen onnistuu.

– Italiassahan se illallisen varsinainen vatsantäyte on pasta. Pastan jälkeen syödään sitten proteiinipitoinen annos, jossa on esimerkiksi lihaa tai kalaa ja vähän kasviksia sekä kastiketta. Näin pystyy kokoamaan hyvin pitkänkin setin tulematta ähkyyn, kun annoksissa ei ole sitä pakkoperunaa, kuvailee Lappalainen.

Toki esimerkiksi tryffeliperunoilla, kikhernefrittereillä tai jollain muulla lisukkeella voi halutessaan annostaan täytelöittää. Syödä voi siis niin perisuomalaiseen kuin aitoitalialaiseenkin suuhun sopivasti.

Kalevassa tarjolla olevat levypizzat, kuten tämä mozzarellaa, ilmakuivattua kinkkua ja rucolaa sisältävä Prosciutto e Rucola, ovat mutkattomia ja maukkaita pubipurtavia niin viinin kuin oluenkin makukavereina.

Pizzakysymystä Kalevassa pohdittiin hartaasti, sillä paikasta ei haluttu pizzeriaa, vaan mutkatonta italialaista purtavaa tarjoava gastropubi. Ratkaisu löytyi roomalaisen palapizzan, pizza al taglion muodossa. Sitä piipahdetaan nauttimaan Italiassa usein nopsakasti pieniin kadunvarsikuppiloihin tai napataan mukaan vaikka kävellessä haukkailtavaksi.

– Mietimme todella pitkään, että otammeko pizzan listalle. Tuumasimme sitten, että sitä kuitenkin niin moni odottaa, että otetaan vaan, mutta roomalaisena versiona. Sitä voi syödä pienempinä palasina ja se sopii pubifiilikseemme.

Pizzan lisäksi tarjolla on mm. mustekalaa, maissikanaa ja hyvin perinteisiä ja aitoja pasta-annoksia.

– Meille on tärkeää, että kun meillä on syönyt pasta-annoksen, ei lautasen pohja lillu ruokailun päätteeksi kastikkeessa. Kastike on sekoitettu ja imeytetty pastan sekaan, eikä sitä niin, että lautasella on pastaa, jonka päälle on kaadettu kastiketta.

Kalevassa halutaankin tehdä ja tarjota annokset oikein. Kun listalla lukee munakoiso-tomaattipasta, niin siinä on munakoisoa, tomaattia ja pastaa. Eikä pasta carbonaraa tehdä pekonista ja kermasta, vaan oikeaoppisesti kevyesti savustetusta, kuivatusta sianposkesta eli guancialesta ja raa’asta kananmunasta.

– Haluamme tehdä sekä tarjota aitoa ja rehellistä italialaista ruokaa, Lappalainen summaa.

Kalevan tutuiksi tulleisiin Gastropub-klassikkoannoksiin rakastuneille tiedoksi, että mm. Soho-burger ja schnitzel ovat tilattavissa edelleen, vaikka Italia muuten onkin vienyt köökkiväen tyystin mennessään.

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy