Riistakokkinakin tunnetuksi tullut keittiömestari Jani Salmela on laatinut uusia metsäisiä ja satokauden raaka-aineita arvostavia annoskuvioita Masuunin riistaviikoille.

Viime vuonna Masuunin otsoiset riistaviikot olivat menestys. Tälle syksylle keittiömestari Jani Salmela on viritellyt annoksiin entistä mielenkiintoisempia menujuonikuvioita metsästävän riistakokin vainulla. Riistaisia makuja taituroidaan Masuunin lautasille 16.-26.10.

Neljän ruokalajin riista-aterian aloittaa mielenkiintoinen kombo kristallileipää, herkkutattia ja kylmäsavustettua kaurista. Mutta missä muodossa?

— Kristallileipään tulee vettä, kuzu-tärkkelystä ja perunatärkkelystä. Herkkutatista valmistetaan leivälle levite, jonka päälle raastetaan sitten kauriin kylmäsavustettua sydäntä, Salmela kuvailee.

Sydän on saatu keittiömestarin itse Vesilahdella kaatamasta kauriista. Riistamielinen Salmela onkin niitä harvoja itse metsällä käyviä kokkeja.

– Ensin sydän upotetaan suolaliemeen kolmeksi vuorokaudeksi, minkä jälkeen se laitetaan viikoksi kylmäsavuun. Sen jälkeen sydän halkaistaan ja kuivataan kunnolla, kuvailee keittiömestari valmistusprosessia.

Seuraavassa annoksessa sarvipäät löytävät toisensa hirvimakkaran ja poronveriblinin muodossa. Tykö tyrkätään tietenkin mehustettua karpaloa.

Pääruoaksi taas lautasille laitetaan paistettua kyyhkynrintaa ja konfattu kyyhkynkoipi, maa-artisokkapyreetä ja Lapin puikula -confit. Kastike annokselle laaditaan fermentoiduista pihlajanmarjoista, joita Salmela on itse käynyt keräämässä.

Illallinen päättyy raikkaasti tyrniin ja omenaan. Lautasella lepäilee tyrnilehikäinen, namelaka paahdetusta valkosuklaasta ja omenasta sekä tuorejuustosta valmistettu serbetti, eli maitotuotteinen versio sorbetista.

Annosten juomakumppaneiksi on saatavilla toki viinejäkin, mutta Salmela kaavailee riista-annosten kumppaneiksi myös oluita. Ehkäpä jopa kokonaisen juomapaketillisen verran.

MASUUNIN RIISTAMENU 16.-26.10

KAURIS
Kristallileipää, kylmäsavustettua kaurista ja herkkutattia

HIRVEÄ JA POROA
Masuunissa valmistettua hirvimakkaraa, blini poronverestä, karpaloa

KYYHKY
Kyyhkyä kahdella tapaa, maa-artisokkaa, Lapin puikula -confit ja pihlajanmarjaa kahdella tapaa

TYRNIÄ JA OMENAA
Tyrnilehikäinen, paahdettua valkosuklaata ja omena-tuorejuustoserbettiä

Menu 54€

Teksti: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

Vuosi sitten Masuunin riistaviikoilla nautiskeltiin esimerkiksi kyseinen annos: mustaherukalla glaseerattuun savoijinkaaliin käärittyä fasaania, salotista ja tuoreesta luumusta valmistettua pyreetä, kuminalla sekä salottisipulilla täytetty tuore luumu ja tummaa marsalakastiketta, jonka pohjana on fasaaninluista keitetty riistaliemi.

KOTISIVUT RAVINTOLAESITTELY

LUE MYÖS

Hotel Ilveksen uusi keittiöpäällikkö Petri Salomäki rakastui tamperelaiseen ja Tampereeseen

Original Sokos Hotel Ilves sai tiimiinsä uuden keittiöpäällikkötekijän, kun Vaasasta saapunut Petri Salomäki siirtyi Frans & Marien, Ball Roomin ja Masuunin keittiöitä ohjastamaan. Tampereelle miehen...

AVATAAN UUDISTETTUNA: Ilveksen kattosauna avaa näkymät Tammerkosken kansallismaisemiin ja tarjoaa haltioittavia yllätysmomentteja

TAMPERELAINEN MAAMERKKI ORIGINAL SOKOS HOTEL ILVES KÄY LÄPI MITTAVIA UUDISTUSTÖITÄ Peruskorjauksen ohella kaikki talon hotellihuoneet sekä aula-, kokous- ja ravintolatilat uudistetaan. Työt valmistuvat arvion mukaan...
Ravintola Masuuni

Masuuni avautuu liha-antimia avotuligrillistä ammentaen – Keittiömestari liekeissä

Tovin ainoastaan tilausravintolana toiminut Masuuni avautuu jälleen myös iltaravintolana 11.9. alkaen. Luvassa on uusia kuumia annoskuvioita, sillä keittiöön saadaan hulppea avotuligrilli keittiömestari Jani Salmelan...