Pub Kultainen Apina pyörii perhevetoisesti yhteistyössä osaavan henkilökunnan kanssa. Pubin perustanut Kalle Virtanen (vas.) ohjastaa Kultaista Apinaa yhdessä poikansa Patrikin kanssa. – Menestyksen takana on toimiva työskentely henkilökunnan ja yrittäjän välillä, toteaa Patrik Virtanen.

Hervannassa maltaista majaansa pitävä Kultainen Apina on rehevän englantilaistyylinen ehta olutpubi. Apinoita kurkkii sieltä ja täältä, seiniltä ja katon korkeuksista. Apinateema ei kuitenkaan asiakkaisiin suinkaan viittaa saati yllä, sillä messevän olutvalikoiman Kultaiseen Apinaan suunnataan hakemaan mahtavia makuja, ei hurjaa humalaa.

Kun Euro Pub Kultainen Apina avasi ovensa 1990, oli olutvalikoima kahden keskioluen mittainen, sillä muuta ei yksinkertaisesti ollut vielä saatavilla. Noista mainingeista alkoi kuitenkin merkittävä murros, jonka myötä olutvalikoima, olutharrastus ja oluen yleinen arvostus on noussut – viime vuosina jopa eksponentiaalisesti. Koko juomakulttuuri on kehittynyt roimasti niin makurikkaan pienpanimobuumin kuin kulutus- tai oikeammin nautiskelutottumusten muuttumisen myötä.

– Nykyään olutravintolaan ei tulla hakemaan humalaa, vaan etsimään uusia makuja, ravintoloitsija Kalle Virtanen kuvailee.

Liitutaululta luettavissa oleva juomavalikoima on mittava ja alati vaihtuva.

Omasta intohimosta lajiin ja olutmielisiä paremmin palvellakseen Kultainen Apina on aloittanut myös omatuontioluiden metsästämisen.

– Haluamme erottautua ja tarjota myös olutbongareille jotain sellaista, mitä ei ihan joka paikassa olekaan.

Omatuontiohjat on ottanut Kallen poika Patrik, joka tuntee oluttrendien maltaisilla aallonharjoilla surffaavat tyylit ja seuraa panimokentän kuhinaa sekä kuohuntaa kokeilevista perinteikkäisiin toimijoihin. Oluiden temmellyskenttänä on 17 hanaa, joista 14-15 on vaihtuvassa käytössä.

Omaa Koivu Pils -olutta on niin hana- kuin tölkkituotteenakin tarjolla. Ulosmyyntioikeuden myötä Koivua voi ostaa myös kotiin viemisiksi.

– Suurin piirtein 4-5 olutta vaihtuu viikossa. Pyrimme pitämään kattauksen monipuolisena. Jos asiakas on käynyt meillä viime viikolla, hän löytää tällä viikolla taas jotain uutta. Meillä on aina hanoissa myös sellaisia oluita, joita ei ihan joka paikasta löydä. On kotimaisia pienpanimo-oluita, mutta myös ulkomaisia omatuontioluita, Patrik Virtanen kertoo.

Ja onpa Kultaisella Apinalla aivan omakin olut, tamperelaisen Pyynikin Brewing Companyn panema Koivu Pils, jota on saatavilla sekä hanassa että tölkissä.

Pullo-tuotteita tarjonnassa piisaa kaikkiaan noin 100-150 eri maltaisen mittaluokassa. Ja niitähän myydään ravintolasta myös mukaan aina 5,5 prosentin vahvuuteen asti. Myös sitä Koivua.

– Asiakkaat seuraavat valikoimatilannetta Untappd-palvelusta ja suunnittelevat usein jo etukäteen, mitä tulevat ostamaan.

Kultaisessa Apinassa voi myös nälän yllättäessä myös ruokailla, sillä lautasannoksia voi tilata parista naapuriravintolasta eurooppalaiseen tapaan.

Kun ratikkaraiteet saadaan kohdilleen, käy olutharrastajien tie epäilemättä hanakamminkin myös kaupungin keskustasta kohti Kultaisen Apinan oivallista olutvalikoimaa joko mukaan napaten tai paikan päällä siemaillen. Näin on käynyt pääkaupunkiseudullakin, jossa metro on laajentanut harrastajien maistelumatkoja mm. Espoon suuntaan. Kultaisen Apinan olutarsenaali on helposti jo nyt suoranainen syy suhata Hervantaan. Vaikka sitten bussillakin. Eikä nälän yllättäessäkään tarvitse pubista poistua, sillä ravintolaan voi tilata ruokaa eurooppalaiseen tapaan naapuriravintola Speak Easysta tai Castellosta. Mahtava valikoima ruokajuomia löytyy tietenkin Apinan tiskiltä. Onpa paikan takaosassa myös oma alueensa stand up -keikoille, sporttisessioille, karaokelle ja disco-muuveillekin, joten paikalla viihtyy köykäisesti pitempäänkin.

Mutta mistä Apina oikein on saanut nimensä? Asiakkaisiin nimellä ei missään nimessä viitata, vaan syy löytyy 80-luvun Tales of the Gold Monkey -sarjasta.

– Se kertoi apinan kanssa pienkoneella lentelevästä miehestä, joka joutui välillä ihan mahdottomiin tilanteisiin, mutta selviytyi silti aina. Sama ajatus on ollut omana ohjenuoranani: vaikeitakin aikoja tulee aina välillä, mutta niistä päästään yli, Kalle Virtanen toteaa hymyillen.

Pub Kultainen Apina, Insinöörinkatu 30

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy
Pub Kultainen Apina