Keittiömestari Veli-Matti ”Vellu” Lampinen kokee olevansa onnekas saadessaan työskennellä paikassa, jossa pääsee kehittämään omaa osaamistaan entisestään ja työstämään upeita, laadukkaita raaka-aineita.

Tampereen Lapland Hotellin ravintola Dabbal tarjoilee nyt aivan uutukaisia kevääseen ja kesään kurkottavia makujaan. Hiljattain keittiömestariksi noussut Veli-Matti ”Vellu” Lampinen on uusista annoksista ja nälkäisestä keittiötiimistään innoissaan.

Uudistuneen à la carten alkuruokarintaman raikas annos Taimenta ja mallasta on saanut heti suuren suosion. Siinä sokerisuolattu Inarijärven taimen on saanut kylkeensä fenkoliöljyssä marinoituja perunahelmiä sekä majoneesia, jonka öljyyn on uutettu paahdettujen perunankuorien maku. Lisäksi lautaselle asetellaan mallasvanukasta ja mallasvinaigrettea. Löytyypä rapsakkuutta tuomaan myös friteerattua puikulaa Dabbalille tunnusomaiseen tapaan.

Lampisen oma annossuosikki löytyy siivekkäältä rintamalta listalle pyrähtäneen kotimaisen ankan muodossa, jota ei kovin monesta ravintolasta löydykään.

Wanhantuvan ankkaa -annos on ehdoton suosikkini. Siinä on sirkuloitua ja paistettua ankanrintaa sekä ylikypsää revittyä ankankoipea, joka on haudutettu tattikermassa. Kotimainen ankka on todella hyvä tuote!

Taimenta ja mallasta on raikas ja keväinen annos hurmaavasti sokerisuolattua Inarijärven taimenta.

Dabbalin keittiössä häärää nyt runsaslukuistunut tiimillinen nuoria ja nälkäisiä sekä vähän vanhempia ja kokeneempia kokkeja.

– Meillä on vahva yhdessä tekemisen meininki! Pallottelemme ideoita ja jokainen saa tuoda esille näkemyksiään. Keittiössä on tosi nuoria ja lahjakkaita keittäjiä, joilta saa itsekin uutta näkökulmaa, Lampinen kehuu.

Päivän poro on Dabbalin keittiötiimin yhdessä ideoima vaihtuva annos.

Kokemusta ja innokkaita ideoita yhdistämällä luodaan esimerkiksi vähintään viikottain vaihtuva Päivän poro -annos.

Tämänpäiväinen annos on oodi porolle ja etenkin punajuurelle, jota annoksesta löytyy oikeastaan viidellä eri tavalla: kuivattuna, fermentoituna, pyreenä, paahdettuna ja puolukkakastikkeeseen kätkettynä. Lisäksi lautasella on luonnollisesti poroa, tällä kertaa sisäpaistin ja poronmaksapateen muodossa. Poronmaksapatee on sidottu ankankoiven confaamisesta jäävällä rasvalla, joten se pääsee hyvään hyötykäyttöön poron kaverina. Komeaksi lopuksi annoksen päälle raastetaan vielä kuivattua poronsydäntä.

Hotellin katolle on maaliskuun aikana valmistumassa hulppeat, niin yksityis- kuin yritystilaisuuksiinkin sopivaiset saunatilat, jonne on suunniteltu jo aivan oma ruokatuotekin keittiötiimin toimesta. Vaikka lopulliset ruokaisat menut ovat vielä salaisuuksia, jotain pientä Vellu jo valottaa: Lapland Hotellien keittiöpäällikkö Tero Mäntykangas ja Lapland Hotel Sky Ounasvaaran vuoropäällikkö Roope Kotila ovat olleet pohjoisessa makkarapuuhissa.

– Mäntykangas ja Kotila kävivät tekemässä Inarissa Culinarilla meille omaa makkaraa. Se ei ole ihan perus Wilhelmiä, vaan tatti-poromakkaraa.

Se maistuukin varmasti mainiosti Lapin Panimon oluiden, Keron, Amberin, Aihkin ja varta vasten Lapland Hotelleille luodun Lumin kanssa.

Ensijulkaistu 1.4.2017, Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

KOTISIVUT RAVINTOLAESITTELY