Voissa paistettua nieriää, simpukoita, duchesse-perunaa, confattua purjoa sekä sahramilla maustettua béurre blanc -kastiketta.

Bistro Kattilaa on tituleerattu asiakkaiden toimesta usein kaupungin romanttisimmaksi ravintolaksi. Värikylläinen sisustus ja tunnelma ovatkin kuin pikamatka Välimeren rantojen ranskalaisbistroihin. Vaikutelmaa vahvistavat nyt Kattilan keittiömestari Kasper Lappalaisen uuden listan ranskalaisluomukset. Bistro Kattila keittääkin klassisia bistroannoksia parhaimmillaan.

Keittiömestarin rakkaus sekä ranskalaiseen keittiöön että Bistro Kattilaan on redusoitunut kikkailemattomiksi, mutta taiten tehdyiksi bistroannoksiksi. Kevään listalta löytyy esimerkiksi nieriää beurre blanc, ranskalaista sipulikeittoa, coq au vin Bistro Kattilan tapaan, kaakao-financier…

– Inspiraatio ranskalaiseen listaan iski osittain ravintolan Bistro-nimestä, mutta minulla on myös klassisen ranskalaisen keittiön taustaa, Lappalainen paljastaa.

Coq au vin Bistro Kattilan tapaan sisältää rapeaksi paistettua helmikananrintaa, haudutusliemikastiketta, paahdettua porsaankylkeä, hopeasipulia, belugalinssejä sekä osterivinokasta.

Kaikki juontaa juurensa Ranskassa opiskelleeseen ja Pariisin Michelin-tähditetyissä huippuravintoloissa tekniikoitaan pitkään hioneeseen keittiötaituriin, Marco Kanieckiin.

– Olen työskennellyt Marcon alaisuudessa puolentoista vuoden ajan ja oppinut häneltä vahvat ranskalaisen keittämisen perusteet, Kanieckin oppipojaksi leikkisästi itseään tituleeraava Lappalainen kertoo.

Hopealinjojen ravintolatoimenjohtajana toimineelta Anette Melliniltä Lappalainen taas kertoo ammentaneensa neljässä vuodessa muun muassa lähiruoka-ajattelua ja menujen muodostamisoppia. Miehellä on siis hyvä pohja miltä ponnistaa luomaan Kattilan annoskimaroita.

Kattilan makutarjontaa Lappalainen kuvailee pääpiirteittäin perinteiseksi, lohdulliseksi ja simppeliksi ranskalaiseksi bistroruoaksi.

– Oma ruokafilosofianikin on muuttanut muotoaan vuosien varrella. Aikanaan ajattelin, että lautaselle pitää saada ihan hirmuisesti asioita, mutta nykyään pyrin tekemään annokset mahdollisimman yksinkertaisesti, kolmeen perusmakuun nojaten, Lappalainen valottaa.

Yksi Lappalaisen henkilökohtaisista annoslempilapsista listalla on Coq au vin Bistro Kattilan tapaan. Kyseisen kukkoa viinissä -klassikkoannoksen kohdalla keittiömestari on ilotellut luoden tutun makumeiningin lautaselle erilaisessa muodossa. Lautaselle on aseteltu paistettua helmikananrintaa ja paahdettua porsaankylkeä, kastikekipposinakin toimivaa hopeasipulia, belugalinssejä, osterivinokasta sekä tietenkin punaviinistä haudutusliemikastiketta.

Perinteinen ranskalainen sipulikeitto piilottelee paahdetun ja gruyere-juustolla grationoidun leivän alla.

Vaikka kevään lista onkin vahvasti ranskalainen, niin tiukasti ei suinkaan Kattilaa Ranskaan lokeroida. Ravintola tekee jatkossakin pyrähdyksiä myös muiden maiden ruokakentille. Esimerkiksi Italia on myös Lappalaisen sydäntä lähellä, mikä saattaa antaa osviittaa tulevista makukuvioista.

– Kasper on kasvanut eurooppalaiseen makumaailmaan, josta löytyy hyvin upeita ja maukkaita visioita, joista ruokalistoja luoda, kuvailee ravintolapäällikkö Henna Ohvo.

Myös Ohvon hallinnoima Kattilan viinivalikoima on eurooppalainen sisältäen erityisesti pientuottajien viinejä.

– Haluamme tehdä Kattilassa Hopealinjojen arvojen mukaisia viinivalintoja luontoa kunnioittaen. Tiedämme viinien taustat, kuka tekee ja millaisella tyylillä tekee. Pääasiallisesti luonnonmukaisin menetelmin, mutta jotkut myös biodynaamisesti. Osalla on ihan natural-meininkiä, Ohvo kertoo innostuneesti.

Omiksi annossuosikeikseen Ohvo paljastaa klassisen ranskalaisen sipulikeiton ja siika-cevichen. Jälkimmäinen onkin juuri keittiömestarin inspiraation aiheuttama annosloikkaus toiselle mantereelle listan vallitsevasta Ranska-teemasta.

– Siika-ceviche oli todellinen wau-elämys! Se ei ole tavallinen, chilin ja muiden voimakkaiden mausteiden yhdistelmä, vaan erilainen ja todella hienostuneen makuinen annos. Ranskalainen sipulikeitto on ehdottomasti toinen suosikki. Sitä klassikkoa saa hyvin harvasta paikasta, kertoo Ohvo innostuneena.

Kattila kaikkinensa nostattaa tunteet pintaan keittiömestarillekin.

– Tästä Kattilasta on tullut minulle sellainen sydänkäpynen. On todella hienoa, kun saa tarjota pienelle intiimille porukalle hyvin valmistettua ruokaa, lausuu Lappalainen.

Bistro Kattila, Hallituskatu 5. KOTISIVUT

Teksti ja kuvat: Lifestyle Media Oy

Kaakao-financier eli kaakaolla maustettu mantelileivos, cointreau-appelsiinikastiketta ja creme chantilly.