Lycée Jean Monnet’n väkeä Ahlmanilla keväällä 2018. Ahlmanin vastuuvalmentaja Pasi Lassilan (oik.) vieressä on Michelin-ravintoloista ja kisamenestyksestään tunnettu Sylvain Tauveron, joka on toiminut Lycée Jean Monnet’n kouluttajana jo vuosia.

Ravintola Annassa nautitaan 13.3. ranskalainen erikoismenu, joka valmistetaan Michelin-maineikkaan keittiömestari Sylvain Tauveronin johdolla. Tapahtuma on huikea oppimistilaisuus Ahlmanin oppilaille ja silkkaa kulinaarinautintoa ruokailemaan saapuville Annan asiakkaille. Myös alan opintoja suunnitteleville se on oiva tilaisuus nähdä ja maistaa, minkälaisia mahdollisuuksia Ahlmanilla opiskelu tarjoaa.

Ahlmanin partnerikoulun Lycée Jean Monnet’n kouluttajana toimiva Tauveron matkaa Tampereelle yhdessä opiskelijakatraansa kanssa. Maineikkaan keittiömestarin johdolla Annassa toteutetaan ranskalainen menu yhteistyössä ranskalaisten ja suomalaisten opiskelijoiden sekä Ahlmanin henkilökunnan kanssa jo viidettä vuotta putkeen.

– Koko Ahlmanin henkilökunta ja erityisesti kokki- ja tarjoilijaopiskelijat odottavat innolla. Annoksissa käytetään aina todella paljon erilaisia valmistustekniikoita niin heidän kuin meidänkin menussamme, jonka valmistimme Ranskassa, kertoo vastuuvalmentaja Pasi Lassila.

Ahlmanin opiskelijat ovat siis juuri olleet Lassilan johdolla Ranskassa valmistamassa Suomi-menun partnerikoulun väkeä suomalaisen ruoanvalmistuksen saloihin perehdyttäen. Samalla ahlmanilaiset ovat ammentaneet oppia niin Lycée Jean Monnet’sta kuin ranskalaisista ravintoloistakin harjoittelujaksoillaan. Nyt kyseisen oppilaitoksen opiskelijat tulevat puolestaan Suomeen oppimaan Ahlmanilta ja tamperelaisravintoloilta – sekä tietenkin opettamaan oman Ranska-menunsa valmistusta.

Keittiömestari Ilkka Isotalo opastamassa Ahlmanin opiskelijoita Suomi-menun valmistamisessa.

Ahlmanin ja Lycée Jean Monnet’n yhteistyö on niin sanotusti tavalliseen Erasmus-vaihtoon verrattuna poikkeuksellisen syvää ja monipuolista kummankin koulun osalta. Se onkin alkanut kiinnostaa Erasmus-ohjelmasta vastaavia benchmarking-hengessä.

– Tämähän on kieltämättä ainutlaatuista yhteistyötä, jota on kestänyt vuosia. Nyt on jo kolmas kaksivuotinen hanke meneillään. Meille onkin nyt saapumassa Helsingistä Erasmus-vaihdosta vastaavaa porukkaa tutustumaan yhteistyökuvioomme. Myös opetushallituksesta tulee vastaava asiantuntija Tuula Oikarinen ja ohjelma-asiantuntija Mika Kananen benchmarkkaamaan. He ovat kovasti hehkuttaneet sitä, miten olemme saaneet näin hienon yhteistyön aikaan ja haluavat ottaa tästä oppia, Lassila kertoo iloisena.

Annassa tarjottavaa Ranska-menua nauttimaan kannattaa suunnata myös mikäli opiskelu Ahlmanilla kiinnostaa. Esimerkiksi haku yhteistyössä Olo Group Oy:n ja Food Camp Finlandin kanssa järjestettävälle Huippukokki-linjalle on parhaillaan käynnissä, ja nyt on tilaisuus nähdä sekä maistaa minkälaisia mahdollisuuksia Ahlmanilla opiskelu tarjoaakaan.

Ravintola Anna on monipuolinen ja mielenkiintoinen oppimisympäristö Ahlmanin tarjoilija- ja kokkiopiskelijoille.

Ranska-menun raaka-aineet ovat likimain kaikki suomalaisia ja osa niistä vieläpä Ahlmanin omia. Esimerkiksi pääruoan vasikka on Ahlmanin suomenkarjan lihaa. Lassila tähdentääkin, että klassinen ranskalainen keittotaito on parhaimmillaan, kun se hyödyntää laadukkaita paikallisia raaka-aineita.

– Ensiluokkaiset valmistustaidot ja ruoan arvostus takaavat lopputuloksen, jota pidetään koko länsimaisen keittotaidon perustana. Paikalliset sesongin mukaiset raaka-aineet ovat aina parhaita ja ne täydentävät sekä korostavat toisiaan. Raaka-aineiden ja ruoan arvostuksessa korostuvat myös kestävän kehityksen arvot, Lassila summaa.

FRENCH MENU

The cabbage
Stuffed with salmon mousse and lentils, walnut oil vinaigrette

Lohimoussella ja linsseillä täytettyä savoijinkaalia

The egg
Soft boiled egg, crispy in meurette (red wine sauce)

Leivitettyä kananmunaa ja herkkusieniä, sipulia ja pekonia punaviinikastikkeessa

Fillet veal
Cooked golden, lemongrass juice, potato pâté, tender

Vasikanfileetä sitruunaruohokastikkeen, perunapateen, haudutetun purjon ja porkkanan kera

All chocolate
The macaroon, the sorbet, cocoa nibs tile

Suklaata kolmella tapaa

Menu 35,- (lapset alle 12 v. 20€, alle 4v. 5€)

Ranska-menu on Annassa tarjolla ainoastaan perjantaina 13.3. klo 12, jolloin se korvaa tavallisen lounaan. Menu 35,- (lapset alle 12 v. 20€, alle 4v. 5€). Pöytävaraukset: ravintola.anna @ ahlman.fi, puh. 050 354 1787

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

Ahlmanin vastuuvalmentaja Pasi Lassila.