Ravintolatoimenjohtaja Anette Mellin on keittiötaituri Bistro Kattilan ja kaikkien muidenkin Hopealinjojen ravintoloiden makujen takana.

Ravintolatoimenjohtaja Anette Mellin otti Bistro Kattilan keittiökomentokeskuksen haltuunsa syksyllä 2019, kun ravintola siirtyi Hopealinja Oy:n haltuun. Mellinin taikakauha heilautti Kattilan ruokatuotteeseen omaa magiaansa tuoden tarjolle mutkatonta, huolella hyvistä raaka-aineista valmistettua bistroruokaa. Syksy toi lautasille lämmittäväistä soul foodia.

Kattilan ruokatyylilajeja ei pieneen laatikkoon laiteta, sillä ravintolassa valmistetaan eurooppalaista ruokaa paikallisin maustein. Se antaa keittiölle villin vapauden noukkia vuodenaikaan sekä raaka-ainesesonkiin sopivia annoksia ja tehdä niistä omansa.

Naudanposki tarjotaan osso bucon tapaan. Viereisellä lautasella annokseen kuuluvaa parmesaanipolentaa.

Kaikki annokset ovat kuitenkin erittäin leimallisesti bistro-ruokia. Ei pikkutarkkaa hifistelyä, vaan kauniista esillepanosta riippumatta muhkeat maut edellä menevää mutkatonta ja rentoa syötävää. Sellaista, josta tulee hyvä mieli.

Moni suuntaa Kattilaan tattipastan perässä. Annos sisältää pappardelle-pastaa kermaisella tatti-tryffelikastikkeella.

– Syksyn teemana on nyt sellainen soul food, lempeitä ja lämmittäviä makuja. On esimerkiksi osso bucon tapaan valmistettua naudanposkea ja polentaa, tattipastaa ja tryffeliä, luettelee Mellin.

Tryffelillä sulostutettu tattipasta onkin hurmannut asiakkaat hämmästelemään upeita makuja ihan vallan ääneen. Tryffeli on monille vielä tuntematon makusuuruus.

– Moni on ihmetellyt sen ja kehunut sen makua. Tattipasta on yksi omiakin lempiannoksiani koko maailmassa, Mellin paljastaa ja kertoo pitävänsä vapaudesta valmistaa ruokaa maarajoista piittaamatta, rentoihin ruokiin keskittyen.

Siellä täällä pilkahteleekin nyt Mellinin Italia-tausta, kuten esimerkiksi juuri rakkaudessa tryffeliin ja pastaan. Maavivahteista riippumatta Kattilan lista seurailee sesonkeja ja hyödyntää paljon paikallisten toimijoiden paikallisia raaka-ainemakuja. 25 vuotta ravintola-alalla toimineella Mellinillä on mainiot tuottajakontaktit ja monivuotisia yhteistyökumppaneita ympäri Pirkanmaata.

– Esimerkiksi semifreddossa käytetään sesongin marjoja eli puolukkaa ja tatit ovat tietenkin kotimaisia. Pasta tulee tuosta naapurista Culinaria Keittiöelämää -liikkeestä ja perunagnocchit Penttilän tilalta, Mellin luettelee.

Ja vaikka, näin ruokarakkaudesta puheen ollen, pikkuista Kattilaa on ihan syystä tituleerattu romanttiseksikin ravintolaksi, on se ennen kaikkea erittäin mutkaton paikka piipahtaa purtavalle. Poikkea viinille ja antipastolle tai syö tattipasta ja juo lasi viiniä. Ei se sen kummempaa asiaa saati asustusta vaadi.

Kattilan semifreddo on puolukkainen. Mukana menossa karamellisoitua pistaasipähkinää ja tatti-rosmariinikinuskia.

Pöytävaraus kannattaa kuitenkin ehdottomasti tehdä siinä tapauksessa, että ihan varmuudella tiettynä päivänä ja aikana tahtoo Kattilaan syömään päästä. Nythän asiakaspaikkojen määrää ravintoloissa on vähennetty, mikä vaikuttaa tilanteeseen.

Kaiken kaikkiaan Kattila on väriläiskä kaupungin ravintolakartalla. Vaikka nykyinen tiimi ei ole ollutkaan Kattilaa aikanaan luomassa, on se kuitenkin henkilökuntansa näköinen ja oloinen: lämmin, rento ja välitön.

– Parasta Kattilassa on omaperäisyys ja lämpöisyys. Trendeistä poimitaan vain ne, jotka sopivalta omaan tekemiseen tuntuvat. Emmekä jäykistele, mistä pidän Kattilassa ehkä kaikkein eniten, Mellin tuumii.

Ja lisää hymyillen, että eivät jäykistele kyllä asiakkaatkaan.

Bistro Kattila, Hallituskatu 5. KOTISIVUT

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

Kattilan naudanlihatartar valmistetaan suomalaisesta naudanpaistista. Kruunukseen se saa piparjuurta sekä piparjuurimajoneesia, friteerattua maa-artisokkaa, kuivattuja metsämarjoja sekä tuoreita yrttejä.