Haukikalapuikkoja, kesäkurpitsa-tzatzikia & krossiperunaa. Nämä eväkäsherkut ovat aivan eri maata kaupan kalapuikkojen kanssa. Annos on hurmannut monet ennakkoluuloisetkin Aistin asiakkaat.

Syksy on saapunut ja Ravitsemisliike Aisti suitsuttaa satokautta sekä mainiota järvikalaa lautasilleen. Niin särki kuin haukikin saavat ansaitsemansa arvostuksen äärimaukkaissa muodoissa kauden menulla. Myös kattopuutarhan raaka-aineita käytellään keittiössä.

À la carten ohella tarjolla oleva kauden menu on voimassa aina kuukauden verran. Vaikka annoksia voi valikoida erikseenkin, haluaa moni kuitenkin nauttia menun kokonaisuudessaan. Onhan se keittiötiimin taholta yhteen sointuvaksi setiksi suunniteltu.

– Annokset on valmiiksi mietitty sopimaan yhteen, joten se on asiakkaalle helppo valinta, toteaa Nuarempi Miäskeittäjä Antto Perä-Rouhu.

Pääruokarintamalla hauki antaa kalapuikoille sellaisen maun ja muhevuuden, että pakastealtaan puikkosista ei voi puhua samana päivänäkään.

– Haukikalapuikkoannos on voittanut ennakkoluuloiset asiakkaat puolelleen. Monet asiakkaat ovat hämmästelleet, että voiko kalapuikko todella olla tällaistakin, Fröökynä Helinä Hirvikallio paljastaa.

Vaikka joillain suomalaisilla tuntuu tosiaan olevan vielä ennakkoluuloja vesisudeksikin kutsuttua myyttistä haukea kohtaan, niin esimerkiksi Keski-Euroopassa se on todella arvostettu kala, jota pitäisi meilläkin osata arvostaa paljon korkeammalle. Ja sitähän Aistissa onneksi juuri tehdään, sillä haukea on ollut annosarsenaalissa saatavilla aika taajaankin eri muodoissa.

Alkuruoka-annoksessa taas ui savuarominen särki moussen muodossa kyljessään pala yrttipannukakkua, omena-fenkolisalaattia sekä kattopuutarhan yrttejä.

– Olemme käyttäneet särkeä aikaisemminkin, mutta silloin pintxossa. Muutenkin olemme halunneet tuoda tarjolle sellaisia Suomessa vähän unohdettuja kaloja. Tässä särkimoussessa on hyvin mieto savun maku, Wanhempi Miäskeittäjä Riku Mäkinen kuvailee.

Tampereen Työväen Teatterin tornin huipulla sijaitseva Aistin kattopuutarha on tuottanut satoa tänäkin vuonna keittiön käyttöön. Tornipuutarhan antimet maistuvat annoksissa mm. monien yrttien ja kukkien muodossa.

Kattopuutarhan viljelmät ovat olleet tänä kasvukaudellakin kovassa käytössä. Pääpuutarhuri Hirvikallio kertoo, että maukas- ja kauniskukkainen iisoppi on uutuuskasvi ravintolan kasvitiluksilla. Myös villiä vihreää hyödynnetään jonkin verran raaka-ainerintamalla.

– Olen tänä kesänä innostunut keräämään metsäretkiltäni entistä enemmän villiyrttejä keittiöön: ruoholaukkaa, kuusenkerkkää, kanervaa, kuusenkerkkää… Etenkin kaikkea sellaista, mitä voi jatkojalostaa säilymään. Olemme kuitenkin keskikesän kiinni, joten silloin sesongissa olevia kasveja emme voi muuten hyödyntää, Hirvikallio summaa.

Aistilaiset säilövät muutenkin, että on mitä talvella annoksiin ammentaa.

– Säilömme mm. omenat, avomaankurkut ja sienet, Perä-Rouhu luettelee.

Koska Aistissa käy paljon teatteriin suuntaavia seurueita, voi pienenä vinkkinä viskata, että ravintolaan on leppoisinta suunnata seitsemän aikoihin ja sen jälkeen. Moni kanta-asiakas tietääkin tämän ja saapuu aina näytöksen startattua.

AISTIN ELOKUUN KAUDEN MENU

Savusärkimoussea, yrttipannaria & omena-fenkolisalaattia

Haukikalapuikkoja, kesäkurpitsa-tzatzikia & krossiperunaa

Mustaherukka-vaniljaleivos, paahdettua valkosuklaata & kardemummajäätelöä

Menukokonaisuus 38 €
Hinta päivän Lenin-museolipulla 35 €

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

Savusärkimoussea, yrttipannaria & omena-fenkolisalaattia.

KOTISIVUT RAVINTOLAESITTELY

Los Pollos ja Aisti Tamperrada 2019 -pintxokisan voittoon