Los Pollos satsasi tänäkin vuonna ehtaan espanjalaiseen tunnelmaan ja makuihin voittaen yleisön makunystyt sekä äänet puolelleen. Mukana ravintoloitsija Toni Leskisen (vas.) tiimissä oli tuttu espanjalaisvahvistus Jani Paasikoski.

Tamperradan pintxokisa oli tänä vuonna etenkin yleisöäänestyksen osalta erityisen tiukkaa makujen taistoa aina loppumetreille asti! Ennätykselliset 62 ravintolaa kilpaili annoksellaan mittavan yleisön sekä tuomariston suosiosta. Tuomaristo valitsi gastronomisesti kiinnostavimmaksi pintxoksi Aistin annoksen, kun yleisön suosikiksi taas nousi Los Pollos. Viiden päivän aikana myytiin pintxoja kaikkiaan noin 300 000 kappaletta.

Tinkimättömästi omaa linjaansa pintxoissaankin noudattava Aisti vakuutti tuomariston leikkisällä ja makurikkaalla kokonaisuudella, tiikerirapuisella ja haukisella Tiikerikakulla, jota tuomaristo kuvaili napakympiksi. Aikaisempina vuosina Aistissa on tarjolle luotu niin Possumunkkia, Korvapuustia kuin Kampaviineriäkin.

Aistin voitokas Tiikerikakku-kisapintxo sisälsi tiikerirapua, haukea, mustekalan mustetta, merilevää ja savupaprikakreemiä.

– Aisti on luonut aina pintxonsa hieman pilke silmäkulmassa kilpailun leikkimielisen hengen mukaisesti. Kakkuun oli leivottu tiikerirapua, haukea, mustekalan mustetta, merilevää ja savupaprikakreemiä. Rakenne oli suussasulava, eri komponenttien maut erottuivat ja olivat keskenään tasapainossa muodostaen rikkaan ja mehukkaan kokonaisuuden. Pintxossa oli innovatiivisuutta, joka uudistaa luovasti pintxogenreä. Lisäksi annos oli kaunis ja herkkä, kilpailun päätuomari Mikko Reinikka kuvailee.

Tuomariston suorittama arvostelu muodostui kolmesta osa-alueesta: maku 60%, ulkonäkö 20% ja innovatiivisuus 20%.

Aistilaiset valmistivat pintxojaan varten myös makkaraa.

Yleisön suosikkiäänestys meni jännittäväksi, sillä kolmen parhaan pintxon järjestys vaihteli vielä viimeisenä äänestyspäivänä sunnuntaina. Äänestyksen voittanut Los Pollos hemmotteli herkuttelijoita barcelonalaisella Bomba de Los Pollos -pintxolla, joka sisälsi grillattua kananpoikaa, bechamel-kastiketta, salsa bravaa ja aliolia. Viiden parhaan joukkoon suoriutui neljä ensikertalaista: Guru’s Kitchen ylsi kilpailun kakkospallille kasvisannoksellaan härkä-papu-pinaattifalafel, kolmanneksi kiri Salsallada Aasia-vaikutteisella pintxollaan, jossa oli sushi-arancini, tataki-tonnikalaa, soijageeliä ja herkkutattimajoneesia. Saunaravintola Kuuma oli neljäs ja Ravinteli Bertha viides.

Tänä vuonna kisassa oli uusi kilpailusarja Paras tunnelma, jota arvioi baskilainen huippuenologi Juan Antonio Bilbao. Autenttisimpaan baskilaiseen tunnelmaan tuomarin mielestä ylsi Ravinteli Huber.

– Pintxokulttuurin ydin on jakaa baaritiski tai pystypöytä ventovieraiden kanssa ja puhua ruoasta. Mitä on pintxokierroksella syöty ja mihin kannattaa mennä seuraavaksi. Minun oli vaikea uskoa, että tällaista suurta pintxotapahtumaa oikeasti järjestetään tuhansien kilometrien päässä Baskimaasta. Mielettömän upea ruokafestivaali, Juan Antonio Bilbao toteaa.

Los Pollos -ravintolan pintxo voitti yleisöäänestyksen. Bomba de Los Pollos sisälsi kananpoikaa, bechamel-kastiketta, salsa bravaa ja aliolia.

Baskimaa lähetti Tampereelle myös Gu Biok -kansanmusiikkiyhtyeen musisoimaan ravintoloissa viikon aikana. Reinikka lupaa, että tänä vuonna aloitettua yhteistyötä Baskimaan kanssa tullaan jatkamaan ja kehittämään jatkossa lisää.

Tamperradan vuosi vuodelta kasvava pintxofiesta kisoineen alentaa asiakkaiden kynnystä astua itselle tuntemattomiin ravintoloihin ja saa heidät vaihtamaan ajatuksia pintxoista ventovieraiden kanssa. Pintxon hinta on ollut kolmen vuoden ajan 3 euroa, vaikka esimerkiksi Bilbaossa pintxojen hinnat liovat tyypillisesti 3,50-8 euroa. Idea on, että pikkurahalla pääsee tutustumaan ravintolan osaamiseen.

Tapahtuman kotisivut: Tamperrada

Aistilla on kattojen korkeuksissa omat viljelmät, joilta Wanhempi Miäskeittäjä Riku Mäkinen (vas.), Nuarempi Miäskeittäjä Antto Perä-Rouhu ja Fröökynä Helinä Hirvikallio ammentavat raaka-aineita keittiön käyttöön.