ahlman tilapuoti anette mellin kohokohdat

Ahlman on kyyttöjen kirmailema maaseutu vain viiden kilometrin päässä kaupungin ydinkeskustasta. Entisen emäntä- ja isäntäkoulun pihoilta, puutarhalta ja pelloilta saa puhtaita, laadukkaita raaka-aineita ja ruokaa, joiden alkuperän tietää, tuntee ja näkee. Ja ennen kaikkea myös maistaa. Niitä makuja voi myös napata mukaansa.

Maanläheisen ja säpäkän ammatti- ja aikuisopisto Ahlmanin yhteydessä toimii vireä Tilapuoti sekä kahvio, jossa kuka tahansa voi piipahtaa ostoksilla tai sufeella sekä pikkupurtavalla.

Ahlmanilla lähiruoka ei ole mikään trendi, vaan luonnollinen tapa toimia. Raaka-aineet ruokiin ja leivonnaisiin sekä Tilapuotiin saadaan pitkälti omilta mailta tai perin laadukkailta pientuottajilta. Luomuakin hankitaan ja hyödynnetään paljon. Keittiöissä käytellään ikivanhoja, erittäin tamperelaisia reseptejä. Perintöä ja perinteitä onkin kosolti, mutta ravintolapäällikkö Anette Mellin haluaa niiden arvostamisen keskelläkin korostaa tuoretta otetta ruokaan sekä raaka-aineisiin.

– Olemme 110 vuotta vanha talo, mutta emme ole mikään muumio. Menemme koko ajan eteenpäin, emmekä puuhaa pelkästään perinneruoan kanssa, kaikista Ahlmanin ravintoloista vastaava Mellin toteaa.
ahlman tilapuoti leipa kohokohdat
ahlman tilapuoti kakkuKoska Ahlmanin maito lypsetään niin kyytöistä, lapinlehmistä kuin länsisuomenkarjastakin samoihin tankkeihin, kutsutaan tuota tuhtia ja ehtaa tavaraa maatiaismaidoksi. Tilapuodin lämpimäiset leivotaan omaan maitoon, minkä maistaakin leivonnaisten täyteläisyytenä. Munkit ovat erityisen maistuvia, kaupungin ehdotonta aatelia.

Inkeri Ilola on paistanut täällä munkkeja 36 vuotta. Inkeri tekee muutenkin ihmeitä meidän padoillamme. Kaikki opiskelijat palvovat häntä!

Leivonnaisten ja ruoan lisäksi omasta maatiaismaidosta valmistetaan myös niin juustoa, rahkaa, piimää kuin jogurttiakin. Etenkin jogurtit katoavat aina erittäin hätäisesti Tilapuodin tiskistä.
ahlman tilapuoti munkit kohokohdat
Harvassa oppilaitosravintolassa syödään vasikanlihaa tai juodaan omatekoista piimää. Hyvät raaka-aineet ovatkin Ahlmanin väen onni. Ja monen ravintolankin. Kaikki teuraslihat saapuvat takaisin taloon, jossa niitä käytetään omiin tarpeisiin tai myydään joko ravintoloihin tai Tilapuodista suoraan yksityisille.

– Vein juuri ravintola Piemonteen tilauksesta kuuden vasikan sisäelimet. Siellä niistä tehdään taas herkkuja, Mellin paljastaa hymyillen.

Raaka-aineet ovatkin niin laadukkaita, että niitä ostettaisiin kiljuen ja vinkuen ihan mihin hyvänsä tasokkaaseen ravintolaan.

Tilapuodista voi onneksi kuka tahansa ostaa Ahlmanin tilan ja talon tuotteita monipuolisesti. Lihan, erilaisten elintarvikkeiden, monenlaisten maatiaismaidosta jalostettujen tuotteiden sekä lämpimäisten lisäksi on myös valmista lounasruokaa. Toisinaan jopa sitä vasikanlihasta valmistettua.

Itse maitoa myydään suoraan asiakkaiden omiin astioihin viereisestä Maitobaarista. Baaritiskille on toisinaan vallan jonoa, kun raakamaidonjanoiset saapuvat kiulujensa kanssa ostoksille. Pastöroituna maitoa myydään myös Tilapuodin puolella.

TILAPUODISTA VOI OSTAA

  • oman tilan maidosta jalostettuja tuotteita
  • oman tilan lihaa
  • elintarvikkeita
  • leivonnaisia
  • valmiita ruokia
  • kädentaitotöitä

Tilapuoti Ahlman Tampere, Hallilantie 24

KOTISIVU

Aukioloajat: ma-pe klo 9-17.30

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy
ahlman tilapuoti jogurtti kohokohdat