Syvänvihreä vesi on virrannut vuoristosta ja muodostanut ainutlaatuisen kauniita ja syviäkin uomia alueen kalkkikiviseen maaperään. Niistä on muodostunut toinen toistaan mielikuvituksellisempia muotoja. Kuuluisin niistä on norsun muotoinen luonnonmuovaama ”Pikku elefantti” -kivi, jonka löytää Mostnican rotkosta. Tämäkin patikointireitti johtaa upealle vesiputoukselle.

Mostnica kuuluu Triglavin kansallispuistoon ja rotkon alueelle peritään nimellinen pääsymaksu ja sen lisäksi pysäköinti on maksullista. Reitin varrelta löytyy kuohuvien virtojen lisäksi eri kokoisia vesiputouksia, altaita ja joen ylittäviä siltoja, joista dramaattisin on 1777 valmistunut ”Pirun silta”.

Vihreänä ja kristallinkirkkaana virtaava vesi suorastaa kutsuu uimaan niitä, jotka ovat tottuneet avantouintiin.

Lyhin tapa tutustua alueeseen on tunnista kahden tunnin tutustuminen rotkoon. (Mutta silloin et näe hienointa vesiputousta.) Reitin voi kävellä myös pidempänä versiona, jolloin aikaa kannattaa varata ainakin neljä tuntia. Stara Fužinan kylästä alkava luontoseikkailu kulkee Vojen laaksoa pitkin vielä pidemmälle ja osa matkasta pitkin kauniita alppiketoja. Kohokohta on silloin vuoren kätköistä löytyvä, hyvin kosteasti vettä roiskiva vesiputous. 21 metriä korkea Vojen vesiputous näyttävä ja sitä kutsutaan myös Šum- ja Mostnica-nimillä.

Jos on kesä ja aurinko lämmittää mukavasti, mukava uimaranta löytyy läheiseltä Bohinj-järvestä aivan sillan tuntumasta, kohdasta, jossa kaksi jokea kohtaavat.

täältä:


Tässä hyvää informatiivinen tietopaketti:

http://uncontainedlife.com/hiking-mostnica-gorge-slovenia/

Tässsä vlogi,  jossa putoukselle patikoidaan:

https://www.youtube.com/watch?v=4vsnDfmgTLk

Alueelta löytyy myös majoitusta. Esimerkiksi Planinska koca na Vojah on pensionaatti, joka sijaitsee lähes joen varrella