25 Fontes

Madeiran luoteisosassa, matkan varrella Porto Moniziin, ovat Madeiran kauneimmiksi kehutut maisemat. Paúl Serran vuorten keskellä sijaitsevasta Rabacalin smaragdinvihreästä laaksosta lähtee useita suosittuja vesiputouksille päättyviä levadareittejä, joita pitkin vaellellessaan pääsee nauttimaan pahkaisen käppyräisistä puista ja satumaisista saniais- ja sammalmättäiköistä.

Riscon reitti on helppo löytää ja vaeltaa, ja sen näkymät ovat upeat. Jos paukut riittävät pidempäänkin vaellukseen, samalta alueelta löytyy myös 25 levantesin reitti.

Puiset kaiteet reunustavat levadaa, kallioiset ja jäkäläiset rinteet ryöppyilevät puukanervia ja mustikanvarpuja. Rabacalista on vain kolmenkymmenen minuutin vaellus paikkaan, josta aukeaa hieno näkymä Riscolle, noin sadan metrin korkuiselle kohisevalle vesiputoukselle, joka laskee komeiden kallioiden ympäröimään kirkasvetiseen lampeen. Levadoiden kunto kannattaa tarkistaa ennen vaellusta.

Pitemmän vaelluksen toteuttamiseen on varattava koko päivä. Jos vaellusta on valmis vielä jatkamaan, taivallettavaa kertyy jo yli kymmenen kilometriä ja aikaa vaellukselle täytyy varata ainakin neljä tuntia. 25 Fontes -kyltti ohjaa kohti reittiä, joka laskeutuu vielä alemmas laaksoon kohti 25 Fontes -nimistä todella kaunista vesiputousta. Sen erikoisuus on 25 lähdettä joista pulppuaa vettä vuorenseinämää pitkin.

http://www.madeira-a-z.com/what-to-see/walking-in-madeira-island/walking-trips/risco-waterfall.html