JutuSSA ideoita olutteemaiseen lähilomailuun, syömiseen, keikkoihin ja saunomiseen Jyväskylässä!

Hiisi on jyväskyläläinen, useaan otteeseen Suomen Paras Olut -kilpailussa palkittu pienpanimo. HIISI Taproom & Bottleshop taas on ravintola, joka tuo yhteen paikallisten ja kotimaisten pienpanimo-oluiden parhaimmistoa sekä laaturuokaa läheltä.

Hiisi Taproom
Hiisi Taproomin olut on taatusti tuoretta.

– HIISI Taproom & Bottleshop on siinä mielessä harvinaislaatuinen paikka, että se toimii sekä hyvänä olutkauppana että ravintolana, joka yhdistelee maukasta ruokaa ja kotimaisten oluiden parhaimmistoa, panimoyrittäjä ja toimitusjohtaja Mikko Mäkelä summaa.

Taproomin ainutlaatuisen olutkulttuurikokemuksen täydentää vielä sijainti legendaarisen Lutakon Tanssisalin yhteydessä. Musiikki ja keikat ovat lähellä niin fyysisesti kuin henkisestikin, sillä Lutakon keikkapaikkaan on suora yhteys ravintolan sisältä.

Hiisi Taproomin joonas
Hiisi Taproomin keittiötaituri Joonas Paananen

Taproomin ruoasta vastaa Joonas Paananen, tai tuttavallisemmin Wihtori, joka valittiin kokkimaajoukkueeseen vuoden 2021 alussa, mutta on sittemmin jättäytynyt aikataulusyistä pois. Intohimoinen keittiömestari haluaa haastaa perinteisiä näkemyksiä olutravintoloiden ruoasta.

– Olen lähtökohtaisesti halunnut haastaa perinteisen käsityksen rasvaisesta pubiruuan ja ”kaljan” parituksesta. Sen takia pyrin pitämään menut jopa kevyinä, ja kasvisannokset saavat loistaa samalla viivalla vaikka itse tehdyn villisikamakkaran kanssa.

– Ajatukseni ruoasta lähtee aina raaka-aine edellä. Jos annoksen pääraaka-aine on vaikka kotimainen juures, pyrin valmistamaan sen mahdollisimman täydellisesti itse juuresta kunnioittaen ja sen parhaita makuja sekä rakenteita esiin nostaen, kuvailee Paananen.

Kinnarin Tilalla kasvataan kauraa, jonka alkuperäinen maku tulee Päijät-Hämeen viljavilta pelloilta yli 350 vuoden perinteillä

– Meillä on upea yhteistyö esimerkiksi Nyrölässä sijaitsevan Pieni-Kinnarin tilan kanssa, jonka isäntä kantaa meille sieniä pitkin kesää. Ne kuivataan sitten talven ylitse käytettäväksi. Tilalta on panimolle kerätty muun muassa humalaakin.

Nyrö-olueeseen taas paitsi humalat, myös mallas tuli paikalliselta Räihän tilalta.

Olut on mielestäni parhaillaan lasissa ei kattilassa.

Olut se vasta läheltä tuleekin, mutta oluen ja ruoan yhdistelyssäkin keitiössä kyseenalaistetaan perinteiset toimintamallit.

– Vaikka olemme Taproom ja olut on tietysti vahvasti läsnä meillä, niin en pidä sitä itseisarvona, että käyttäisin olutta  ruuanlaittoon. Olut on mielestäni parhaillaan lasissa ei kattilassa.

Ruokapuolella ilmennetään Paanasen mukaan sitä samaa vahvaa hurua jota HIISI-oluissakin, eli luovuutta ja kokeilunhalua riittää. Omalaatuista tekemistä kautta linjan. Halusimme tietää, mikä taproomin annoksista parhaiten kuvailee

– Suosikkiannokseni on ehdottomasti meidän punajuuritartar, joka kuvastaa ehkä täydellisimmin ajatuksiani ja näkökulmaani. Punajuuri haudutetaan ensin lempeästi kypsäksi, jonka jälkeen se maustetaan lipstikalla ja savustetaan. Valkosipuliemulsion, kotimaisen maa-artisokan ja rapean lehtikaalin kanssa tarjoiltuna se on uskomattoman herkullinen annos, toteaa Paananen.

 

– Terassi palvelee kesäisin, ja sen vieressä heti Taproomin oven edessä on kaupungin virein festarialue ja -aukio. Tapahtumia ja menoa siis riittää.

Talosta löytyy saunakin, mutta se on artistien bäkkärikäyttöön varattuna. Tähän ongelmaan on tulossa muutos, sillä Jyväskylän sataman kärkeen rakentuu uusi satamaravintola saunoineen kesäksi 2022.

Saimme inspiraation jutun tekoon tamperelaisen Kievari Kahdet Kasvot -olutravintolan tasting-tapahtuman tiedottamisen yhteydessä. Juttu syntyi yhteistyössä Panimoyhtiö Hiisi Oy:n Mikko Mäkelän kanssa.

Kuvat: Markus Lehto, Teksti: Toni Honko, Kohokohdat.fi