Ggantijan mystinen temppeli Gozolla UNESCOn kiehtovimpia maailmanperintökohteita

1938

Välimeren alueelta löytyy merkkejä useista arvoituksellisista kulttuureista. Kiehtovimpia kohteita ovat ehdottomasti Maltan ja Gozon saarilta löydetyt esihistorialliset temppelit.

Näistä näyttävin sijaitsee Gozon saarella  Xaghrassa. UNESCOn maailmanperintökohteeksi valittu Ggantija-temppelikokonaisuus merkitsee nimeltään jättiläisen taloa. Paikallisesta kalkkikivestä rakennetut temppelit huikaisevat sekä jättikokoisine monoliitteineen että massiivisen jykevän rakenteensa vuoksi, mutta sieltä on  löydetty myös vaikuttavia veistoksia.

Ggantija on Maltan merkittävin kansallisaarre ja merkittävin arkeologinen paikka alueella. Jopa parinkymmenen tonnin painoisia lohkareita on kuljetettu alueelle louhoksilta jopa 3600 vuotta ennen ajanlaskumme alkua. Mystisen temppelin katon arvellaan olleen hirsikehikon tukema.

Ggantijan temppelit muodostuvat megaliittiajan kahden pyhäkön muodostamasta kompleksista, jota ympäröi massiivinen valli ja ulkokuoren korkeat lohkareet. Alueen iäksi on arvioitu 3200 ja jopa 3600 vuotta. Kyseessä on vanhin tiedossa oleva vapaasti seisova rakennus. Se on mm. Stonehengen lohkareita yli 1000 vuotta vanhempi.

Vuonna 2013 Ggantijan temppelialueelle valmistui aivan uusi  vierailijakeskus.