Viehättävä pieni kaupunki Pafos Kyproksen länsirannikolla tunnetaan ehkä parhaiten paikkana, jossa otetaan aurinkoa ja uidaan, rentoudutaan ja golfataan, mutta täällä on myös runsaasti mielenkiintoisia nähtävyyksiä. Pafos oli Kyproksen pääkaupunki hellenismin ja roomalaisten aikaan. Jäljet ovat selvät vielä nykyään, eikä vähiten arkeologisessa puistossa suurenmoisine mosaiikkeineen. Historialliset ja kulttuuriset jäänteet ovat niin merkittäviä, että koko kaupunki on asetettu Unescon maailmanperintöluetteloon. Nykyään kaupungissa on noin 36 000 asukasta, ja siten se on Kyproksen neljänneksi suurin Nicosian, Limassolin ja Larnacan jälkeen.

Alueen rikas historia ja kulttuuriperintö ovat erinomainen perusta rakentaa kokonaisuus kulttuuripääkaupunkivuoden aikana. Laadittu ohjelma tarjoaa laajan kirjon mielenkiintoisia ja jännittäviä osia. Täydellisen ohjelman, joka sisältää konsertteja, näyttelyjä, tanssia, työpajoja jne, löydät organisaation verkkosivulta: www.pafos2017.eu/?lang=en

Keskeinen tekijä on ”Open-Air Factory” -konsepti, jossa ei ole kyse pelkästään avoimuudesta suhteessa tilaan, vaan myös erilaisten kulttuurien, ajatusten ja uskomusten suvaitsemiseen, hyväksymiseen, rohkaisuun ja osallistamiseen.Täysin organisaation moton ”Linking Continents-Bridging Cultures” mukaisesti. Open-Air Factory käsittää koko alueen sekä tilallisesti että sosiaalisesti. Sillä on hajautettu rakenne, joka sisältää eri osiot, yksiköt ja työpajat, ja se ulottuu Pafoksen keskustasta eri kuntiin ja pieniin yhteisöihin.Pafoksella on aina ollut strateginen asema itäisellä Välimerellä, ja nykyaikaisen monikulttuurisen todellisuutensa avulla se pyrkii nyt olemaan ensimmäinen kulttuuripääkaupunki, joka yhdistää idän ja lännen.

Kyproksen suotuisan ilmaston ansiosta Pafos on täydellinen matkakohde kaikille, jotka haluavat yhdistää auringossa rentoutumisen ja loman, joka sisältää kulttuuria ja historiaa. Edellytykset eivät ole koskaan olleet niin hyvät kuin tänä vuonna.

Pafokselle lennetään suoraan Helsingistä Finnairilla/Aurinkomatkoilla huhtikuusta kesäkuuhun ja elokuusta syyskuuhun. Huhtikuusta lokakuuhun TUI tarjoaa pakettimatkoja.