Otavalankadun Westerntyylinen Zarillo henkii historiaa paitsi noin 30 vuotta vanhojen satulabaarijakkaroiden tiimoilta, myös tiskin reunan ja pystypylväiden osalta, sillä ne ovat peräisin Amurin työläismuseokorttelista.

Kyttälän ravintolakaupunginosan klassikoihin kuuluvassa Zarillossa on istuttu satulaan ja haukattu kiinni hampurilaisiin sekä tex mex -makuihin jo 20 vuoden ajan. Messevän kokoisista annoksistaan, ehdasta westerntunnelmastaan ja Burgertiistaistaan tunnettu Zarillo juhlistaa pyöreitään torstaina 8.11.2018.

Pala Kyttälän ravintolahistoriaa ja klassikkoannoksia

Satulat ovat suosituin istuinpaikka Zarillossa.

Pia Nikkisen 20 vuotta sitten perustama seurusteluhenkinen Zarillo on säilyttänyt uskollisesti tex mex -tyylinsä läpi vuosikymmenten tuulien ja tuiskujen. Paikka on pala kaupungin ravintolahistoriaa niiltäkin tiimoin, että samoissa baaritiskisatuloissa on kippistelty jo 29 vuotta sitten ravintoloitsijalegenda Hannu Wissin omistamassa Casa Latinassa, joka luotiin tuolloin Otavalankadulla sijainneen Bodega Saludin baariksi. Satulat ovat ravintolan todellinen tavaramerkki edelleenkin.

– Ne ovat ehdottomasti suosituimpia istuinpaikkoja ja lähestulkoon jokainen asiakas haluaa kuvan itsestään satulassa istumassa. Usein ohikulkijatkin tulevat kysymään, että saavatko he ottaa satuloista kuvan. Ja tietenkin saavat, vuoropäällikkö Meiju Erkkilä toteaa iloisesti.

Nykyisen omistajan, Jörg Widmannin, huomassa Zarillo on ollut vuodesta 2014, jolloin ravintolan sisustusta myös päivitettiin jonkin verran Zarillon westernhenkiseen persoonaan puuttumatta. Viime vuonna Zarillo sai suosion siivittämänä myös sisarravintolan Hervannan kauppakeskus Duoon. Molemmat Zarillot tarjoavat tuntuvia opiskelijatarjouksia ja ovat erityisesti opiskelijoiden suosiossa.

Kaikkinensa se Zarillon vetovoimaisin purtava kautta vuosien on burgeri monissa mausteisissa muodoissaan. Hyvänä kakkosena tilauslistalla kirmaavat burritot ja fajitakset.

– Ehdoton suosikkiburgerimme on pekoninen Rancho Burger, jota saa myös premium-versiona 200-grammaisella itsetehdyllä kotimaisella naudanlihapihvillä, kertoo Erkkilä.

Tex mex -henkisten mausteisempien makujen ystäville Erkkilä suosittelee aina Big Chief’s Hot Burgeria, joka on cheddarkastiketta ja jalopenoja sisältävä tulisempi tapaus.

Burgerit ovat Zarillon ehdoton suosikkituote. Sekä klassikko- että premiumburgereiden sämpylät tulevat Elovainion leipomosta Zarillon omalla reseptillä valmistettuina.

Myös vegevaihtoehtojen kysyntä on kasvanut huimasti vuosien varrella.

– Meillä käy paljon vegeruokailijoita ja saamme todella paljon positiivista palautetta siitä, että meillä on täysin vegaaniset vaihtoehdot myös burgereista. Falafelpihvimme on sekä täysin vegaaninen että gluteeniton. Teemme falafelpihvit itse ja kyllä keittiö saa niitä sitten ihan tosissaan vääntääkin, Erkkilä kertoo pihvien pyöräyttelytahtia kuvaillen.

Lähes kaikki kastikkeet ja majoneesit valmistetaan Zarillon omassa keittiössä. Lisäksi haukkailtaviaan voi tuunata vapaassa käytössä olevilla Poppamiehen maustekastikkeilla.

Vähän kevyempään nälkään saatavilla on esimerkiksi salaatteja ja seurusteluhetkeen ravintolan alkupaloista taas löytää tex mex -tyyppisiä pikkupurtavia, kuten jalopenoja, sipulirenkaita ja kanansiipiä. Kahdelle jaettavaksi tarkoitetusta Plato Combinadosta riittää helposti porukallekin naposteltavaksi.

Perisuosittu Burgertiistai ja Zarillon lounas

Zarillo on yksi alueen suosituimmista lounaspaikoista. Alkujaan kokeiluna alkanut tiistailounas vakiinnutti rivakasti suosiollaan paikkansa ravintolassa. Koska lounastajia oli kirjaimellisesti jonoksi asti, päätettiin lounasta ryhtyä tarjoamaan kaikkina arkipäivinä. Maanantaisin lounastetaan normaaliakin alemmilla hinnoilla ja tiistai on ravintolan kuuluisa burgerpäivä, jolloin Zarillon klassikkoburgereita myydään aamusta iltaan tarjoushintaan. Burgertiistain edukkuudet ovat saaneet oheen myös muita tiistaitarjouksia.

Zarillo, Otavalankatu 9

Teksti: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy
Kuvat: Julia Widmann

Vaikka Zarillo mielletään helposti pelkästään burgerpaikaksi, tulee osa asiakkaista sinne aina nimenomaan pippuripihville.