Sorsat saapuvat Finlaysonin Palatsiin kokonaisina, joten niistä saadaan lautasille fileiden lisäksi mm. mainiota riistakastiketta.

Syksy on saapunut Finlaysonin Palatsin lautasille villisorsan siivittämänä. Riistaisen kausimenun kaveriksi viinivainuinen ravintolapäällikkö Ismo Nieminen on metsästänyt Suomessa harvinaisia Tenuta Pernicen viinejä.

Hämeen alueelta metsästetyt sorsat saapuvat ravintolaan kokonaisina, joten niistä päästään hyödyntämään aivan kaikki. Esimerkiksi sorsa-annoksen riistakastikkeen pohja keitellään sorsanluista.

Ravintolapäällikkö Ismo Nieminen

Villisorsa on saatavuudesta johtuen todella harvinaista herkkua Finlaysonin Palatsin kokoluokan ravintoloissa. Kontaktit lähialueiden metsästäjiin ovat kuitenkin mitä mainioimmat.

– On toki paljon helpompaa tilata kasvatettua sorsaa, mutta halusimme tarjota villiä. Meillä on onneksi hyvät kontaktit metsästäjiin ja nyt näyttää siltä, että sorsaa saadaankin mukavasti, Nieminen kertoo hymyillen.

Myös syysmenun ruokajuomiksi on saatu hiukan harvinaisempia herkkuja.

Menu on suunniteltu viinit vahvasti mielessä, ja keittiömestari Vesa Hiiroksen johtama keittiötiimi onkin miettinyt makuyhdistelmät tarkkaan yhteensopiviksi yhdessä viinitalo Tenuta Pernicen kanssa.

– Viinit saapuvat Emilia-Romagnan alueelta, jonka viinit ovat Suomessa aika harvinaisia, vaikka sieltä lambruscoa tuodaankin. Siksi nappasinkin kiinni heti näihin mielenkiintoisiin viineihin. Tila on vielä naisen, Maria Poggi Azzalin, ja hänen tyttärensä Chiaran johtama, mikä on myös aika harvinaista, Nieminen kertoo innostuneena.

– Alkudrinkkisuosituksena on frizzante Ortrugo-rypäleestä. Se on paikallinen rypäle, jota ei viljellä missään muualla kuin Emilia-Romagnassa.

Tenuta Pernicen sauvingnon blanc on päätynyt toast skagenin kaveriksi ja cabernet sauvignon sorsan.

– Mustaherukkaparfait’n kanssa tarjotaan makeaa, helmeilevä dolce-tyyppistä viiniä. Se valmistetaan Bonarda-rypäleestä, joka tunnetaan Veneton puolella Croatinana.

Tenuta Pernicen kaikki viinit valmistetaan omien tarhojen rypäleistä. Tarhat ovat viinimön välittömässä läheisyydessä, minkä ansiosta rypäleet puristetaan välittömästi, enintään kaksi tuntia poiminnan jälkeen. Tilan viinit ovat menestyneet hyvin viinikilpailuissa. Erityisesti frizzantet ovat niittäneet mainetta ja mainintoja vuosien aikana.

Kausimenu on voimassa lokakuun loppupuolelle asti.

KAUSIMENU

Toast Skagen Jokiravun pyrstöistä
Poggi Azzali Sauvignon Colli Piacentini 9,50€/16cl

Paistettua villisorsan rintaa
Riistakastiketta, palsternakkapyreetä ja paistettuja kaviksia
Poggi Azzali Collare Rosso 9,90€/16cl

Mustaherukka-parfait
Poggi Azzali Bonarda Dolce Frizzante 7,50€/8cl

Menu 44€

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

KOTISIVUT RAVINTOLAESITTELY