Tampere Taproomin salista on suora näkymä tuotantopuolelle. Mika Pirinen on itse suunnitellut uuden tislauslaitteiston pyöreän kupoliosan, jossa alkoholihöyry voi pyöriä paremmin tuottaen juomaan pehmeämmän maun.

Tampere Brewing & Distilling Co on avannut Erkkilän sillan kupeeseen odotetun Tampere Taproomin. Se on panimo, tislaamo, maisteluravintola ja juomakauppa samassa historiallisessa tehdasmiljööpaketissa. Luvassa on letkeän maistelun lisäksi myös panimokierroksia, ohjattuja tastingeja ja villejäkin juomauutuuksia.

– Täällä olutta valmistaessani aloin ottaa selvää, että koskas Tammelassa on oikein viimeksi olutta valmistettu – yli sata vuotta sitten. Torin laidassa oli silloin iso oluttehdas. Väkeviä juomia ei ole täällä aikasemmin tehtykään, olut- ja tislaajamestari Mika Pirinen kertoo.

Pirinen siis palautti panimotoiminnan takaisin Tammelaan. Ja toi tislaamon kaupan päälle.

Tiskiltä tarjoillaan panimo- ja tislaamotuotteiden ohella myös cocktaileja. Tislaamon tuotteista tietenkin.

Tampere Taproomin tiskillä on nyt alkuun neljä hanaa, mutta tavoitteena on tulla laskemaan olutta laseihin 10-15 hanan mitalta. Myyntiin tulee omien juomien ohella muidenkin pienpanimoiden tuotteita oluista siidereihin. Myös pikkuista purtavaa on tiedossa juomien kylkeen toastien muodossa. Nälän tähden ei siis juomien ääreltä suinkaan tarvitse poistua.

Sisustuksesta Pirinen halusi vanhaan tehdasmiljööseen sopivasti hyvin pelkistetyn. Ja ehdottomasti suoran näkymän tuotantotiloihin niin kadulta kuin ravintolan puoleltakin. Lasiseinän takana komeilevatkin hänen itse suunnittelemansa ja Tampereella valmistettu keittokattilakokonaisuus sekä niin ikään uusi tislauslaitteisto, joka myös on osin maestron itsensä suunnittelema. Sillä on jo tehty ensimmäinen satsi Tampere GINiä.

– Tietenkin sitä toivoisi, että tuote olisi aina tasalaatuista, mutta nyt tuli vielä parempaa. Tämä on entistä pehmeämmän makuista, toteaa Pirinen tyytyväisenä.

Tampere Taproomin tilassa on ennen lastattu puuvillatuotteita kuljetettavaksi. Nyt siellä kaadellaan laseihin monenlaisia tisleitä, muun muassa savuviskitynnyrissä kypsytettyä vodkaa.

Taproom on sisustuksensa suhteen vielä luovassa käymistilassa. Sisäänkäynti tulee siirtymään ikkunaseinälle ja ulkoterassikin on luvassa. Inspiraatiota tilan tyylin luomiseen Pirinen on ammentanut paitsi historiasta, myös juomailottelusta.

Rakennuksen toisesta päädystä on ajettu jopa junalla sisään.

Vuonna 1937 valmistunut rakennus on toiminut alun perin puuvillatehtaiden yhteisenä myyntikonttorina. Rakennuksen toisesta päädystä on ajettu jopa junalla sisään ja puksutettu kangaslastissa Venäjälle. Autoihin on pakattu kangaspakkoja aivan keskellä Taproomia. Eräässä valokuvassa näkyykin lastauslaituri, jolle nyt on rakennettu Tampere Taproomin maistelutila tiskin takana. Sillä kohtaa on luvassa sähäkkä yllätys, sillä tila tarkoitus maalata villisti viidakkoteemaiseksi. Idea syttyi perinteisten Tampere-oluiden rinnalle nousseesta apinalogoisesta Full Taste -oluesta.

– Halusin valmistaa myös vähän villimpiä oluita. Ideana on, että jokaista olutta tehdään vain yhden kerran. Se on hauskaa mutta myös haastavaa, sillä pyrin tekemään kerta kerralta parempaa olutta. Tölkin kyljessäkin lukee ”the best beer is the new beer”. Tällä hetkellä kellarissa kypsyvät erät 25 ja 26.

Mukaan voi ostaa juomia 12% vahvuuteen saakka. Kaapista löytyy Tampere-juomien ohella Full Taste -oluita tyylilajeinaan NEIPA, hazy IPA ja sour. Myyntiin tulee myös muiden pienpanimoiden tuotteita.

Tampere Brewing & Distilling Co on tunnettu oluidensa ohella voitokkaista gineistään. Vuonna 2019 yritys osallistui International Wine & Spirit Competition -kisaan neljällä hartaasti hiotulla ginillään ja nappasi niistä jokaisella mitalin. Oluiden ja ginin lisäksi Pirinen on kallellaan muidenkin jalojen juomien suuntaan. Myös viskin. Mies mieliikin tehdä kotikaupungilleen juhlajuoman.

– Haluaisin tehdä Tampereelle 250-vuotisviskin. Siinä olisi hyvä hetki kaupungilla olla ihan omanlaisensa viski, tuumii Pirinen.

Tampere kaikkinensa näkyy paitsi yrityksen nimessä, myös kuuluu Pirisen puheissa huomattavan taajaan tahtiin. Peritamperelaisen Satakunnansillan kaiteen koristekuvio on päässyt panimo-tislaamon logoksi asti. Ja tatuoinniksi Pirisen iholle. Sydän takoo selvästi Tampereelle.

– Olen Vantaalta kotoisin, mutta muutin vuonna 1999 Tampereelle. Rakastuin kaupunkiin heti! Tampere on tietenkin paikkana erittäin hieno, mutta täällä on ennen kaikkea hienoja ihmisiä. Lähestymiskulma esimerkiksi muualta tuleviin on avoin. Kaupunki on myös sopivan kokoinen ja täältä löytyy silti kaikkea. Ja nyt löytyy taas entistä enemmän, tuumaa Pirinen iloisena.

Tampere Taproom, Erkkilänkatu 11 (sisäänkäynti Peltokadun puolella)

TBS-Facebook

Teksti ja kuvat: Lifestyle Media Oy