Trent Pancyn (vas.) operoimat impro-tapahtumat täyttävät Simon Fosterin isännöimän O’Connell’sin takaosan torstaisin innokkailla improvisaatioihmisillä.

Mitä saadaan, kun yhdistetään kansainvälinen irlantilaispubi ja englanninkielinen improvisaatioryhmä? Ainutlaatuisen koukuttavaa, tekijät äärirajoille yllätyksellisesti haastavaa ja riemastuneet katsojat tuoppejaan kohottelevaa energiaa.

Yhdysvaltalaissyntyisellä Trent Pancylla oli tutkinto näyttelemisen saralta jo Suomeen saapuessaan, mutta hän jatkoi monipuolisesti opiskelua Tampereella.

– Opiskeluaikana huomasin, ettei Tampereella ollut juomista, juhlintaa ja musiikkia lukuun ottamatta tarjolla juurikaan englanninkielistä viihdettä, Pancy muistelee.

Silloin syttyi ajatus englanninkielisestä improvisaatioryhmästä ja JadaJada saikin alkunsa juuri niistä ideakipinöinneistä. Pancy alkoi siis opettaa improvisaatiota ja tiimi etsiä paikkaa missä esiintyä. Se löytyi lopulta Rautatienkadulta ja syksyllä 2011 pärähti käyntiin ryhmän ensimmäinen show O’Connell’sissa. Yleisö oli uutukaisesta ohjelmasta aivan täpinöissään ja tupa täynnä.

– Lavalle tuskin näki seisovan väkimäärän takaa. Sen illan jälkeen ravintoloitsija Simon Foster pyysi meitä esiintymään vakituisesti kerran kuukaudessa. Meistä tuli ensimmäinen säännöllisesti esiintyvä englanninkielinen ryhmä Tampereella, mahdollisesti jopa koko Suomessa!

O’Connell’s on monessakin mielessä mainio kotikenttä kansainväliselle improvisaatiolle. Tampere on suuri opiskelijakaupunki ja irlantilaisbaari aina ollut sen ulkomaalaisopiskelijoiden suosiossa. Englanti sorisee kaikkialla baaritiskin takaa pöytiin ja sohville saakka. Ja kun ravintoloitsijana ja tiimin siipiensä suojaan tervetulleeksi toivottajana vielä toimi rempseä irlantilaismies, oli paikka täydellinen englanninkieliseen improamiseen. Sittemmin Trentin ohjastamia impro-iltoja on alkanut olla joka viikko vaihtelevin teemoin ja tiimein.

O’Connell’sin suojaisa takaosa on populaa pullollaan, kun Trent Pancyn vaihtelevateemaiset improvisaatioillat pärähtävät käyntiin.

Parin viime vuoden aikana homma on lähtenyt rullaamaan ja laajenemaan roimasti. Pancy opettaa improvisaatiota ja esiintymistä niin erilaisissa ryhmissä, workshopeissa kuin tilauksestakin sekä yksityisille että yrityksille. Improvisaatioharjoittelusta hyötyy moni poliitikosta kaupan alan operoijaan tai vaihto-oppilaaksi mielivästä hyvää yhteishenkeä hakeviin työtiimeihin. Opettamisen lisäksi Pancy toimii lukuisten erilaisten impro-tapahtumien tuottajana. Myös ulkomaiset vierailevat tähdet kuuluvat kuvioon niin esiintymisen kuin opettamisenkin saralla. Kaikki tuo on nyt nivoutumassa yhteisen YesFinland-katon alle.

Improvisaatioskene kaikkinensa on Pancyn mukaan nousussa Suomessa, mutta se on vielä hajanainen.

– Ryhmät esiintyvät vielä harvakseltaan ja eri paikoissa. Toisin kuin stand upilla, missään ei ole sellaista yhtä paikkaa, kotia, jossa kaikki impro-ryhmät voisivat esiintyä. Tavoitteenani on luoda sellainen. O’Connell’s on antanut sille hyvät edellytykset tarjotessaan tilaisuuden esitellä yleisölle improvisaation eri lajityyppejä.

Improvisaation sytyttävyys on helppo hoksata, sillä kuka tahansa voi improvisoida ja sitä touhutessaan kaikki ovat samalla viivalla iästä tai titteleistä riippumatta. Kiperin haaste Pancyn mukaan on saada ihmisen ymmärtämään, että moka on lahja. Hyödyllinen ja hauska sellainen.

– Etenkin aikuiset pelkäävät toisten edessä mokaamista, koska se saa meidät näyttämään siltä, ettemme tiedä mitä olemme tekemässä. Mutta opettelee sitten mitä hyvänsä uutta asiaa, ei aluksi tiedä miten toimia. Mokaat ja opit. Ja pidät hauskaa samalla.

Kun epäonnistumisen ja kömmähdysten kauhusta pääsee yli, alkaakin vapaus oppia ja päästää luovuus valloilleen. Kannattaa kokeilla.

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy
KOTISIVUT RAVINTOLAESITTELY

LUE MYÖS