Ravintoloitsija Ilmari Saarikoskella (vas.) ja sommelier Humberto Pulido Garcésilla on syytä hymyyn. He jatkavat yhteistyötä uusin kuvioin, vaikka Hella ja Huone sulkeutuukin.

Marraskuun lopussa ravintoloitsija Ilmari Saarikoski ilmoitti Hella ja Huone -ravintolansa sulkeutumisesta ja liiketoiminnan myymisestä yhtiölle, jossa hän on mukana osakkaana. Koska Hella on yksi maan maineikkaimmista ravintoloista, on sen tarinan päättyminen on herättänyt monissa haikeita tunteita. Saarikoski ei kuitenkaan ole surullinen. Hellan komean lopun lisäksi uudet kuviot nimekkäiden ravintoloitsijoiden kanssa saavat hymyn huulille.

Saarikoski aloittaa keväällä Hellan paikalla avautuvan ravintolan myötä yhteistyön Kauppahallin ravintolataiturien Yoni Ichtertzin ja Juho Rajamäen kanssa. Ravintoloitsijakaksikko tunnetaan ranskalaistyylisestä, kalapainotteisesta 4Vuodenaikaa-klassikkoravintolasta sekä merellisestä La Marée -äyriäisravintolasta. Ja onpa Rajamäki toiminut ravintoloitsija Arto Rastaan aikana myös Hellan keittiömestarina.

Uuden yhteisen ravintolan konseptia Saarikoski ei vielä paljasta, mutta sekä hänen, Ichtertzin että Rajamäen nimet ovat vankkumattoman laadun tae. Jotain mainiota on avautumaisillaan.

Saarikoski suhtautuu hyvin positiivisesti ja aikaansa Hellan ohjissa arvostaen myös vanhasta luopumiseen.

– Minulle Hellasta luopuminen on oikeastaan ihan iloinen asia. Näin tämän nyt kuuluukin mennä. Moni on sanonut, että eihän Hellaa vaan voi sulkea. Miksi ei voisi? Kaikella on oma aikansa, Saarikoski summaa.

Luopuminen ei nimittäin ole luovuttamista. Vaikka fine dining on vaikea laji ja haasteellinen saada taloudellisesti kannattavaksi, ei Hellan tarina suinkaan pääty pakon edessä, vaan Saarikosken jo pitkään mielessään muovaileman päätöksen myötä.

– Ajatus on kypsynyt jo pitkään. Mietin jo vuosi sitten, että Hellan 25:n toimintavuoden kohdalle olisi hyvä ja hienoa lopettaa. Koen vahvasti, että Hella on tullut valmiiksi ja tiensä päähän. Haluan antaa tälle ravintolalle arvoisensa päätöksen, sillä jatkaminen tuntuisi väärältä. Tietenkin voisimme tehdä tästä vaikka korttelibistron tai à la carte -ravintolan, mutta olisiko tämä silloin enää Hella ja Huone?

Saarikoski tähdentää, että hyvin tarkkaan hiotut maistelumenut ovat olleet oleellinen osa Hellan konseptia.

– Mielestäni fine dining, pitkät maistelumenut ja valkoiset pöytäliinat eivät kuitenkaan ole se juttu, mitä ihmiset kaipaavat tässä ajassa ainakaan kovin laajamittaisesti.

Saarikoski lisää uskovansa hienoille ja hyville ravintoloille olevan aina kysyntää, mutta myös kaupungin koolla on merkitystä. Koronapandemiallakin kerrannaisvaikutuksineen on Saarikosken mukaan edelleen hyvin suuri vaikutus koko alaan. Juuri nyt on aika avata toisenlaista.

Vanhasta luopuminen tuo tilaa myös luovuudelle. Lisäksi perhe ja pienet lapset painavat vaakakupissa todella paljon. Onhan fine dining -ravintolan pyörittäminen Saarikosken muiden ravintoloiden ohella vaatinut yrittäjältä ja keittiömestarilta todella pitkiä päiviä.

– Kaikella on aikansa. Ja nyt oli myös aika priorisoida ja miettiä, mikä on ihan oikeasti tärkeää niin yritykselle kuin perheellekin, Saarikoski toteaa ja kertoo kaipaavansa tilaa lisäksi uusille suunnitelmille.

Vasta 34-vuotias Saarikoski on keittiömestari-ravintoloitsijana varsin nuori. Hellan oven sulkeutuminen avaakin oven aikaan, jossa on enemmän tilaa paitsi perheelle ja muulle ravintolakatraalle, myös uusille ajatuksille ja gastronomisille unelmille. Hellan tarjoamalta pohjalta on hyvä ponnistaa. Saarikoskesta kuullaan huippukulinaarisia varmasti jatkossakin.

Myös Hellan monivuotiselle sommelierille ja jonkin aikaa yhdessä Saarikosken kanssa ravintoloitsijanakin toimineelle Humberto Pulido Garcésille jää Hellasta hyvät muistot.

– Fine dining on gastronomisen kentän vaativin laji. Se vaatii todella paljon ihan koko henkilökunnalta. Nyt Hellan sulkeutuessa olen tyytyväinen hyvin ja laadukkaasti tehdystä työstä. Olen saanut tehdä täällä työtä jota rakastan ja kehittyä Hellassa niin ammatillisesti kuin ihmisenäkin, Pulido Garcés summaa hymyillen.

Pulido Garcés on toiminut Hellan hovimestarina ja sommelierina työskennellen monien keittiömestarien kanssa. Näitä keittiömestareita on mukana itse suunnittelemine annoksineen ravintolan toiminnan päättävillä juhlaillallisilla tammikuussa.

Osoitteeseen Aleksanterinkatu 31 avautuu keväällä 2024 uuden konseptin uusi ravintola. Jotain pysyvääkin kuitenkin on, sillä myös uuden ravintolan toiminnassa tulee olemaan mukana, luonnollisesti, viinitaituri sekä salin multitalentti Humberto Pulido Garcés.

Lisätietoja: https://www.saarikoskiravintolat.fi/hella-ja-huone-25-vuotta-juhlaillallinen/www.hellajahuone.fi/varaa-poyta/

Hella ja Huone, Aleksanterinkatu 31

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Kohokohdat.fi