Keittiömestari-ravintoloitsija Ilkka Isotalon käyttämät raaka-aineet saapuvat C:n keittiöön läheltä ja luonnosta. Villiä vihreää kerätään ktiivisesti pitkin kasvukautta niin tuoreena käytettäväksi kuin säilöttäväksikin.

Ravintola C:n ravintoloitsijat Christina Suominen ja Ilkka Isotalo on nimitetty PRO-tunnustuspalkinnon saajaehdokkaaksi Yrittäjä-sarjassa. Isotalo on lisäksi ehdolla Vastuullisuus-sarjassa. Ravintola-alan Oscareiksikin kutsutut palkinnot jaetaan huhtikuussa 2021.

Vuodesta 2008 toiminut C kuuluu maan terävimpään kulinaariseen kärkeen. Aidosti suomalaisten sesonkien mukaan elävä ja hengittävä ravintola on tehnyt todellista pioneerityötä niin luomu- ja luonnonraaka-aineiden tinkimättömässä hyödyntämisessä kuin myös muita ravintoloita hyödyttävän pientuottajaverkoston punomisessakin. C on lisäksi kehittävä ja kannustava oppimisympäristö sommeliereille moniin maailmanluokan kisamenestyksiin saakka.

Kovan luokan palkintoja, kansainvälisiä listasijoituksia ja tunnustuksia onkin tupsahdellut ravintolalle vuosien varrella, kuten esimerkiksi Vuoden Ravintola 2011 ja nimitykset White Guide Nordicissa sekä kestävää kehitystäkin punnitsevassa 360°Eat Guide -oppaassa. Harva tunnustuksista tulee kuitenkaan näin suoraan heiltä, jotka tietävät ja tuntevat yrittäjien etiikan ja ponnistelut vaikeinakin aikoina, tai jotka matkaavat ravintolaan yllättymään mauista uudelleen ja uudelleen. PRO-tunnustus tulee kollegoilta, yhteistyökumppaneilta ja asiakkailta, sillä palkintojen saajia voivat ehdottaa ravintola-alalla toimivat sekä ravintolapalveluita käyttävät. Äänimäärät ja perustelut ratkaisevat pääsyn finaaliin.

– Meille tässä hienointa on se, että meille merkittävät kollegat ja uskolliset asiakkaat sekä yhteistyökumppanit haluavat tuoda esille sitä työtä, jota olemme tehneet, Suominen kuvailee.

Kesällä 2018 ravintola juhlisti 10-vuotista taivaltaan.

Isotalo on nimitetty PRO-ehdokkaaksi Vastuullisuus-sarjassa. Aikaisempina vuosina ehdokaskimaroissa ovat näkyneet lähinnä vain yhteisöt ja yritykset. Nyt on huomioitu yksittäisen keittiömestarin yli kymmenvuotinen tinkimätön toiminta eettisesti ja ekologisesti kestävästi tuotettujen raaka-aineiden monipuolisessa hyödyntämisessä.

Lisäksi ravintola C pääsi hiljattain jo toistamiseen gastronomisten ansioiden ohella myös vastuullisuutta ja kestävää kehitystä arvioivaan 360°Eat Guide -oppaaseen. Oppaaseen ei pääse vain hyvällä ruoalla tai vain vastuullisella toiminnalla. Kummankin tulee olla korkealla tasolla. Oppaaseen valikoitui vain 11 ravintolaa Suomesta. Kahdessa kategoriassa mainittu C on oppaan ainoa tamperelaisravintola.

Nimityksiin Isotalo suhtautuu arvostaen, mutta tuttuun tapaansa varsin vaatimattomasti. Vastuullisuus kun on luonnollinen ja erottamaton osa Isotalon ja C:n perustekemistä.

– Luonnonmukaisuus ja vastuullisuus nyt vaan ovat niitä periaatteita, joiden mukaan toimimme, Isotalo toteaa mutkattomasti.

– Saman ideologian mukaan myös jatkamme, mutta viemme sitä aina vain pidemmälle ja pyrimme kehittymään koko ajan paremmaksi. Otamme enemmän huomioon sekä ympäristön, asiakkaat että henkilökunnan.

Isotalon esimerkki ja esimerkiksi pientuottajien paremmin näkyviin nostaminen on inspiroinut muitakin, mutta silti edes jokseenkin samoja periaatteita ohjenuoranaan pitäviä ravintoloita on vielä hyvin vähän. Miksi? Ja miten niiden määrää voisi lisätä?

– Kyseessä on pitkälti kustannus- ja ammattitaitokysymys. Raaka-aineita ei välttämättä osata käsitellä, tai ainakin vaatii paljon työtä, että raaka-aine on siinä pisteessä, että sitä voidaan asiakkaalle tarjota. On paljon kustannustehokkaampaa tilata keittiöön valmiiksi fileoitua kalaa ja valmiiksi kuorittuja juureksia.

– Olisi tietenkin helpompaa siirtyä vastuullisemmaksi ravintolaksi, jos pientuottajien tuotteita saisi ostaa jossain määrin esikäsiteltynä. Se vaatisi tietenkin tuottajilta yhteistyötä ja yhdistymistä. Silloin voitaisiin ehkä lähteä paikallisesti tekemään tuotantolaitoksia, joista raaka-aineita saataisiin myyntiin esimerkiksi valmiiksi kuorittuna, Isotalo pohtii.

Monipuolinen ja samanlaisella antaumuksella omaan työhönsä suhtautuva alku- ja pientuottajaverkosto on C:lle elintärkeä ja arvostettu yhteistyökumppani. Se on kuin huolella hoidettu pirkanmaalainen maaperä – hedelmällinen ravintolan kasvaa ja kehittyä. Se on tehnyt myös koronan aikaisen elämän helpommaksi.

– Yhteistyökumppanimme ovat meitä lähellä ja kanssamme hyvin samanhenkisiä, mikä tekee vaikeistakin ajoista helppoja. He ovat hyvin joustavia ja ketteriä. He olivat meidän tukemme edellisen laman aikana ravintolaa perustettaessa ja he ovat olleet tukemme tänä vuonna, Suominen kuvailee arvostaen.

Christinaa ja Ilkkaa voit äänestää TÄÄLLÄ, Ilkkaa TÄÄLLÄ

Kaikki PRO-finalistit löydät TÄÄLTÄ

VARAA PÖYTÄ

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

KOTISIVUT RAVINTOLAESITTELY

LUE MYÖS

PRO-palkittu C:n Ilkka Isotalo kokkaa vastuullisesti luonnosta lautaselle

Luonnosta ja läheltä lautaselle. Luomua tai luomun ehdoin tuotettua. PRO-tunnustuspalkinnon 1.9.2021 Vastuullisuus-sarjassa voittanut Ilkka Isotalo on luotsannut C:n keittiötä reilun vuosikymmenen kuluessa yhä voimallisemmin...

Arvostetut PRO-ehdokkuudet ravintola C:n Christina Suomiselle ja Ilkka Isotalolle

Ravintola C:n ravintoloitsijat Christina Suominen ja Ilkka Isotalo on nimitetty PRO-tunnustuspalkinnon saajaehdokkaaksi Yrittäjä-sarjassa. Isotalo on lisäksi ehdolla Vastuullisuus-sarjassa. Ravintola-alan Oscareiksikin kutsutut palkinnot jaetaan huhtikuussa...

C:n kasvatti Master of Wine Heidi Mäkinen on Sommelierien uusi puheenjohtaja

Maailmanmaineikas viiniosaaja ja Master of Wine Heidi Mäkinen on valittu Suomen Sommelierit ry:n uudeksi puheenjohtajaksi. Mäkinen seuraa tehtävässä kuusi vuotta yhdistystä luotsannutta Samuil Angelovia,...