StockSnap leeroy pintxo
Kuva: Leeroy

Tamperradan mittavaksi makukarkeloksi kasvanut pintxo-kilpailu pärähtää kesällä käyntiin jo viidettä kertaa. Kisaan ilmoittautuminen on nyt alkanut. Kokkeja entistä huimempiin suorituksiin on kirittämässä tieto siitä, että tänä vuonna voittajapintxon pyöräyttäjä pääsee voittomatkalle San Sebastianiin pintxojen ja Tamborradan kulinaarisille synnyinkulmille.

Ravintolat ovat osallistuneet pintxo-kisaan vuosi vuodelta sankemmin joukoin. Viime vuonna mukana oli jo 34 ravintolaa ja ruokapaikkaa, jotka tarjoilivat omanlaisensa kisamakupalan. Myös annosten taso on ollut selvästi nousujohteinen.

Kilpailuun ilmoitetaan yksi annos, jonka tuomaristo arvioi. Pintxon tulee olla 2 – 3 suupalalla syötävä pikkuannos ja tarjoiluaika on pintxoviikolla maanantaista perjantaihin 14. – 18.8.2017 klo 16–21 tai lounasravintoloissa klo 11–16. Kilpailuannoksen hinta tulee olla 3 euroa.

– Kilpailun idea on leikkimielinen. Sen tarkoitus on madaltaa uusien asiakkaiden kynnystä tulla tutustumaan ravintoloihin ja auttaa uusien asiakasryhmien löytämistä, kertoo kilpailun järjestäjä ja päätuomari Mikko Reinikka.

Viime vuosina suurinta säpinää pintxojen myötä saaneet ravintolat ovat tarjoilleet kilpailuannoksen lisäksi useampia erilaisia pintxoja. Parhaimmillaan pintxoja on mennyt yhdessä ravintolassa jopa 2000 kappaletta illassa, joten kisassa mukana olevia kehotetaan varautumaan vilkkaaseen kaupankäyntiin ja nopeisiin annosten nostoihin. Kilpailuannoksen lisäksi tarjolla voi olla myös muun hintaisia annoksia ja juomatarjouksia.

Kilpailun tuomaristo arvostelee ainoastaan kunkin ravintolan yhden kilpailu-pintxon. Arvostelu koostuu kolmesta osa-alueesta: maku 60, ulkonäkö 20 ja innovatiivisuus 20 pistettä.

– Pelkkä tahna leivän päällä ei kerää kovin korkeita innovatiivisuuspisteitä, vaikka kuinka maukasta olisikin. Innovatiivisuudessa arvioidaan lähinnä kykyä tuottaa pintxo-ideaan jotain gastronomista uutuusarvoa ja kehittää tuotetta luovasti tulevaisuuteen, Reinikka valottaa.

Tuomaristo kiertää arvioimassa pintxot maanantaina 14.8.2017. Jos ravintola on suljettu, on se jälleen automaattisesti pois tuomarikilpailusta, mutta silti mukana yleisöäänestyksessä.

Tuomaristona 2017 toimivat Chaîne des Rôtisseurs -järjestön Tampereen vouti Mikko Reinikka, Vice-Conseiller Gastronomique Marko Alenius sekä ravintolatoimenjohtaja, Chef Rôtisseur Anette Mellin. Lisäksi yleisö voi äänestää Tamperrada-nettisivulla oman suosikkinsa.

Tuomariston parhaaksi valitseman pintxon valmistanut kokki lähtee pintxojen alkulähteille San Sebastianiin ja siellä 20. tammikuuta 2018 vietettävään Tamborrada-juhlaan. Yleisöäänestyksessä parasta pintxoa äänestäneiden kesken arvotaan 200 euron illallislahjakortti ravintolaan, joka voittaa yleisön suosikki -tittelin.

Tapahtuman kotisivut ja ilmoittautuminen: Tamperrada