Italialaislinjakas Ravintola Piemonte on hurmannut makuhermoja Sorin aukion laidalla jo komeat 10 vuotta. Juhlavuottaan ravintola tahdittaa piristävin tapahtumin. Niistä ravintoloitsija Sakari Keinänen ei vielä paljoa suostu paljastamaan, mutta Piemonten alkutaipaleesta ja italialaisesta verenperinnöstään kyllä.

Oli vuosi 2014, kun Keinänen osti Sorin aukion laidan Vinoteca del Piemonten Anu ja Sami Lappalaiselta.

– Olin seuraillut tätä ravintolaa jo jonkin aikaa. Se ei ollut myynnissä, mutta soitin Samille ja kysyin suoraan, että oletko miettinyt Piemonten myymistä. Hän lupasi harkita asiaa. Ja harkinnan jälkeen kauppoihin päästiin. Tätä oli helppoa lähteä työstämään Lappalaisten luoman hyvän pohjan varassa, Keinänen kiittää.

Ei ollut ihan sattumaa, että Keinänen kiinnostui nimenomaan italialaisesta ravintolasta. Hänessä nimittäin virtaa italialainen veri.

– Isäni suku on Italiasta, Milanon seudulta lähtöisin ja hänen äitinsä oli italialainen. He muuttivat Suomeen 1930-luvulla. Minä olen siis 1/4 italialainen, Keinänen paljastaa.

Italian-suvun perhepotretteja ja erinäisiä dokumentteja löytyy ravintolan seiniltä. Jopa presidentti Kyösti Kallion hyväksymä kansalaisuushakemus.

Ehkäpä taustastaankin johtuen Keinänen on varovainen, mitä italialaisuuteen ruoka- ja ravintolaterminä tulee. Hän toteaa Piemonten olevan italialaistyylinen.

– Keittiömme ottaa paljon vaikutteita Italiasta ja maustaa niitä skandinaavisuudella. Jos aidon italialaisen ravintolan mitta on se, että käyttää ainoastaan italialaisia raaka-aineita, niin emme silloin voisikaan olla sitä. Käytämme tietenkin aitoja italialaisiakin tuotteita ja raaka-aineita, mutta pyrimme kuitenkin hyödyntämään mahdollisuuksien mukaan kotimaista jo ihan ekologisista syistäkin. Miksi tuoda ulkomailta, jos läheltä saa vastaavaa laadukasta tuotetta? Keinänen tuumaa.

Kovissa köökeissä keittänyt ja mm. Suomen kokkimaajoukkueessakin pyörähtänyt Niko Ervalahti otti Piemonten keittiömestariohjat vuonna 2016.

Piemonten keittiömestariohjissa oleva Niko Ervalahti keittääkin italialaista innovatiivisesti. Kuten esimerkiksi aikanaan kotimaisesta mateenmädistä bottargaa taituroiden.

Piemonten noin sadan italialaisen viinin valikoima on varsin vaikuttava. Saman mittainen se oli jo avatessaan vuonna 2009, jolloin Vinoteca del Piemonte starttasi taipaleensa enemmänkin viinibaarina. Laseittain nautittavien viinien määrä oli aikaan nähden varsin hulppea ja käytössä oli oitis myös Protevin-laite avatuille pulloille. Sommelièreina salia hallinnoivat mm. Hanne Halonen, joka vaikuttaa nykyään Helsingissä ravintola Careliassa, parhaillaan Berthassa operoiva perin kisavoitokas Kirsi Seppänen ja Hopealinjoilla viintitaituroiva Nea Sovelius.

Myös Piemonten ruokatuote on alusta asti ollut mainio ja silläpä ravintolasta annoskysynnän alati kasvaessa muotoutuikin enemmän ruokavetoinen Italia-keidas kaupunkiin. Pikkuisessa keittiössä ja ravintolassa muutenkin onkin työskennellyt moni maineikas kokkinimi Anette Mellinistä Darren Elmhirstiin.

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

KOTISIVUT RAVINTOLAESITTELY

LUE MYÖS

LA 25.5. | Ravintola Piemonten italialainen brunssi on täällä taas

Ravintola Piemonte hemmottelee lauantaipäivisin ruokailemaan suuntaavia antipastopöydän antimin, risotto- ja pasta-annoksin. Ravintolan Anti e Pasta on italialainen versio brunssista. Piemonten monipuolinen italialainen brunssi on valikoimaltaan...

Piemonte täyttää komeat 10 vuotta – Italialaisjuurinen ravintoloitsija osti omakseen

Italialaislinjakas Ravintola Piemonte on hurmannut makuhermoja Sorin aukion laidalla jo komeat 10 vuotta. Juhlavuottaan ravintola tahdittaa piristävin tapahtumin. Niistä ravintoloitsija Sakari Keinänen ei vielä paljoa suostu...

PE 19.10. | Duo Kielo Kärkkäinen & Tuomas Luukkonen ravintola Piemontessa

Duo Kielo Kärkkäinen & Tuomas Luukkonen esiintyvät ilmaiskeikalla ravintola Piemontessa perjantaina 19.10.2018. VINKKI Jos mielit illalliselle ennen soittoa suosittelemme pöytävarauksen tekoa. Kielo Kärkkäinen on aktiivinen laulaja ja muusikko, joka vaikuttaa useassa yhtyesssä ja...