Tartar Yukhoe eli tartar naudan ulkofileestä, keltuaiskreemiä, omenaa, yukhoe-kastiketta ja sinapinsiemeniä.
Tartar Yukhoe eli tartar naudan ulkofileestä, keltuaiskreemiä, omenaa, yukhoe-kastiketta ja sinapinsiemeniä.

Nuorempana Kattilan uusi keittiöpäällikkö haaveili ammattijääkiekkoilijan urasta. Sitten tähtäin siirtyi yllättäen kaukalosta keittiöön. Sielläkin Miro Rautio korostaa joukkuepeliä. Hopealinjojen kaikkien keittiöiden kapteenina hän vastaa ruokatuotteesta jatkossa niin vesillä, saaressa kuin mantereellakin.

Miro Rautio tunnetaan Tampereella Arto Rastaan ja Katja Hottingerin ravintoloista, kuten Dining 26:sta ja Periscopesta. Catering-puolesta on vahvaa kokemusta yrittäjänäkin muun muassa yksityisillallisten muodossa. Tammikuussa 2024 Rautio tarttui Hopealinjojen keittiöpäällikön ruoriin aloittaen matkansa Kattilasta. Suunta on selkeä.

– Nostan ruoan tasoa sekä arvostusta. Meillä on esimerkiksi nyt tarjolla viiden ruokalajin menukokonaisuus, mikä on otettu hienosti vastaan. Seuraamme myös sesonkeja vahvasti, meillä on noin kolmen viikon kierto, Rautio summaa.

Savustettua kampasimpukkaa, mangopyreetä, nduja-vaahtoa ja mangosipsiä.

Uuden menukokonaisuuden lisäksi valikoitavissa on myös à la carte -listan annoksia. Sinne Rautio on tuonut niin vaalimiaan perinteikkäitä klassikoita kuin uusia veikeitä makuyhdistelmiäkin.

– Siellä on niin hyvin tehty pippuripihvi kuin pippuripihvi vaan voi olla. Lisäksi on ranskalainen bistroklassikko Croque monsieur ja caesarsalaatti. Savustettuun kampasimpukkaan taas olen yhdistänyt mangoa ja ndujaa.

Makutujausta yukhoe-kastikkeesta saanut tartar puolestaan on valmistettu korealaisittain.

– Minulla on niin ranskalaista, aasialaista kuin skandinaavistakin pohjaa, mikä näkyy myös omana twistinä annoksissa. En halua lähteä rajoittamaan sitä, mistä ideat pulppuavat. Vaalin toisaalta myös hyvin perinteisiä klassikoita. Ja kaikki tehdään aina itse ja oikomatta, sillä onneen ei oikotietä ole.

Värit ovat Miro Rautiolle tärkeitä annoksissa kauniin esillepanon ohella.

Oli annos ja asia mikä hyvänsä, korostaa Rautio alusta asti itse ja yhdessä tiiminä tekemistä. Jääkiekkotausta tuokin tekemiseen joukkuehenkeä.

– Minulla oli jääkiekon suhteen aikanaan kovat tavoitteet vielä opiskeluaikanakin. Ensimmäisenä vuotena tunnit eivät niin kiinnostaneet, Koulukadun kenttä pikemminkin, Rautio virnistää.

Kun hän kuitenkin huomasi kehittyvänsä keittiössä ja olevansa edellä vuosikurssinsa tasoa, alkoi opiskelu kiinnostaa vahvasti.

– Kun sitten pääsin ammattikeittiöihin, se tuntui aivan parhaalta. Keittiössähän on samanlainen fiilis kuin jääkiekkokopeissa, joissa saa koottua parhaan tiimin. On luottopuolustajia, hyökkääjiä, ideoijia ja tukijoita, varmoja särmiä kavereita. Kun työssä paljon liikkuvia osia, saumaton yhteistyö on tärkeää. Yksi ihminen pystyy vaan tiettyyn määrään asioita.

Jussi Piiroinen ja Arto Rastas ovat niin sanotusti oppi-isiäni tällä alalla. He näkivät aikanaan nuoressa pojassa potentiaalia, olen oppinut heiltä paljon.

Nousu keittiötekemisen mestari- ja nyt päällikköpaikalle on vaatinut paljon työtä ja toistoja.

– Olen aikanaan ponnistanut niin sanotusti tiskinurkasta. Esimerkiksi Periscopen avaamisen aikaan muistan kuorineeni raparperia. Niistä ajoista on tultu jo pitkälle, askel askeleelta.

Sittemmin Rautio on ehtinyt toimia niin monissa Rastaan ja Hottingerin ravintoloissa, catering-puolella kuin pohjoisessa luksusmajoituksestaan tunnetuilla Levin igluilla ravintola Utsussakin. Siltä pohjalta on ollut hyvä suunnata poikkeuksellisen monipuoliseen keittiöpäällikön pestiin Hopealinjoille.

Kesäkauden alkaessa Raution annoskädenjäljestä pääsee nauttimaan Kattilan lisäksi myös Hopealinjojen ravintolalaivoilla sekä tietenkin ravintola Viikinsaaressa. Ideointi hyrrää täydessä käynnissä.

– Luen paljon ja saan annoksiinkin inspiraatiota sieltä, mutta myös esimerksi taidegallerioista, erilaisista värimaailmoista. Värit ja tuoksut ovat minulle annoksissa tärkeitä. Haluan luoda ihmisille vahvoja makumuistoja.

Kattila, Hallituskatu 5. KOTISIVUT

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Kohokohdat.fi