Mangalitza-possun päästä keiteltävä lihahyytelö on saanut seurakseen lautaselle myös riimisuolattua fileetä ja fermentoitua punakaalia.

Ravintola LiVin lista on alati eläväinen, sillä keittiötiimi luo tämän tästä uusia annoksia niin saataville tulevien sesongin raaka-aineiden kuin oman mielenkiintonsakin mukaan. Juuri äskettäin ravintolan keittiöön on saatu muhevaa pirkanmaalaista Mangalitza-possua, joka herkistyttää lautasilla brawnin muodossa.

Maukaslaardinen ja lihaltaan kauniisti marmoroitunut Mangalitza-villakarvapossu saapuu ravintolan keittiöön Mänttä-Vilppulan Kolhosta Niemiahon tilalta. Siellä possut saavat kirmata saparot heiluen suurella laitumella ja pötkähtää reilusti pahnoitettuihin ja lämpöeristettyihin suojiin, kun siltä tuntuu. Kasvatus on mahdollisimman eettistä ja eläimen lajityypilliset tarpeet huomioivaa.

Ylistyksenä oivalle porsaalle syntyi keittiön käsissä alkuruoka-annos, jossa on Mangalitza-porsaan brawnia alias aladoobia. Tai tuttavallisesti sylttyä. Mangalitza-possun päästä keiteltävä lihahyytelö on saanut seurakseen lautaselle myös riimisuolattua fileetä ja fermentoitua punakaalia. Ja viereensä lasiin tietenkin viiniä.

Ruoan ja viinin yhdistäminen saa LiVin väen syttymään. Ruoan kumppaniksi valikoidaan ennakkoluulottomasti hyvinkin poikkeuksellisia viinejä, jotka sellaisenaan maisteltuna eivät makunystyjä silittele. Ruoan kumppaniksi sovitettuna ne kuitenkin komppaavat ja avaavat annosmakuja tehden kokonaisuudesta enemmän kuin osiensa summan. Näin esimerkiksi Poilly-Fumén alueelta tulevan Gitton Père & Fils’n juomaherkun suhteen.

– Käytämme tälle annokselle hyvin paljon vuosikertaa 1987. Se on hyvin iättynyt ja tietyllä tapaa jopa tyly. Tuollaisenaan nautittuna työläs, mutta rasvaisen lihan kanssa se herää eloon, Mika Lintula kuvailee viinimakumaisemaa maalaillen.

Toisena vaihtoehtona annokselle viinivelho suosittelee Frescobaldin Brunello di Montalcinoa. Ja oikeastaan annokselle voi valita kummatkin viinit vaikkapa eri komponenttien kanssa nautittavaksi.

– Emme muutenkaan tee lukkoon lyötyjä viinipaketteja, vaan kuuntelemme asiakasta. Mistä hän pitää. Jollekin annokselle meillä voi olla vaikka puna-, valko- ja roseeviini sopiviksi maistettuina, joten voimme lähteä siltä pohjalta kyselemään asiakkaan mieltymyksiä.

Mangalitza-brawnia on saatavilla ainakin syyskuun puoliväliin asti, kunnes keittiömestari muovailee listaa taas uuden sesongin mukaiseksi.

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

Ravintola LiV

VARAA PÖYTÄ OSTA LAHJAKORTTI
 Laukontori 6 B
Tampere

 Hotellit läheisyydessä