Rentoa terassipurtavaa fish ’n’ chips -annoksen muodossa. Paneroitua turskaa, muhennettua hernettä, sitruunamajoneesia ja puikularanskalaisia.

Lapland Hotel Tampereen ravintola Dabbal on tuonut sekä rennolle bistrolistalleen että à la cartensa annosvalikoimaan kesäisiä terassinautiskeluun sopivia ja nopeasti nousevia syötäviä. Esimerkiksi peribrittiläinen fish ’n’ chips on saanut lappilaistyylisen mehevän muodon.

Keittiömestari Veli-Matti Lampinen.

– Nimenomaan terassia ajatellen halusimme tuoda bistrolistalle Fish & Chips -annoksen. Siinä on olutpohjaisella frittitaikinalla paneroitua turskafileetä, mintulla ja koivunlehdellä maustettua muhennettua hernettä ja sitruunamajoneesia, keittiömestari Veli-Matti Lampinen kuvailee.

Ruotsista saapuva turska on sertifioitua ja WWF:n kalaoppaan vihreällä eli suositeltavien kalojen listalla.

– Ja puikularanskalaiset on suolattu kuivattua kuusenneulasta sisältävällä omatekoisella suolalla, ravintolan vuoropäällikkö ja Lampisen oikea keittiökäsi Laura Harju huikkaa.

Porotartar kyljessään mm. persiljamajoneesia ja pikkelöityä voikukkaa

Myös uudistuneen à la carten alkupalatarjonnan porotartar on terassinautintoihin sopivainen annos. Lautaselta löytyy miedosti savustettua ja grillattua poroa, persiljamajoneesia, friteerattua mustajuurta, pikkelöityjä voikukannuppuja sekä keittiötiimin keräämää vaihtuvaa villiä vihreää.

– Tämä on yksi parhaita tartareita, mitä tästä keittiöstä on lähtenyt. Pikkelöityjä voikukannuppuja annoksesta löytyy aina, mutta lisäksi on kesän ja päivänkin mittaan vaihtuvia villiyrttejä, kuten ketunleipää, koivunlehtiä, kuusenkerkkiä ja maahumalan kukkia. Villiyrtit tekevät annoksesta yllättävän raikkaan, Lampinen kertoo tyytyväisenä.

Porotartar on toimiva peli esimerkiksi viinilasillisen tai Lapin Panimon Kero-oluen kaverina, kun terassilla tekee pientä suolaista mieli.

Jälkiruokarintaman valikoimasta löytyy taas suloisen suvinen, mehulingolla ajetusta raparperin mehusta raparperin omalla hapolla hyydytetty posset, jossa on lisäksi seljankukkasorbet ja raparperia niin fermentoituna, hillokkeena kuin marenkinakin.

Sekä tuulilta suojainen sisäpihaterassi että Dabbalin korkeuksiin kohoava lasikatteinen osa salia ovat kumpikin omiaan kesänautiskeluun. Hulppean lasiverantamainen ja kivilattiainen tila jatkaakin ulkoilmatunnetta mukavasti sisällä ruokaillessa ja juomaillessakin, vaikka keli ei ulkosalla niin hellisikään. Ja toiseelta paahteisella säällä jäähdyttävin ilmastointilaittein varustelluissa sisätiloissa on varmasti vilpoisampaa oleskella. Silloin ulkosalla voi paistatella jäähileisen drinkin tai vaahtokukkaisen maltaisen viilennyksen voimin.

– Meillä on raikkaita kesäisiä drinkkejä, joihin on käytetty esimerkiksi koivunlehtiä. Koivunlehdet on kerätty itse sekä keittiön että salin puolen voimin, Harju kertoo.

Kaikkia bistro- ja à la carte -annoksia voi tilata terassille.

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

Raparperiposset, marenkia ja seljankukkasorbet

KOTISIVUT RAVINTOLAESITTELY