Kozeen Shiwan on kulinaarikenttää ruokataiteellaan ravisteleva keittiömestari. Kuva: Fembo Art

Santeri Vuosaran luotsaama Tampere Food Club jatkaa mielenkiintoista Mamut kokkaa tykimmin -sarjaansa, kun Kurdistan-taustainen kulinaaritaiteilija-keittiömestari Kozeen Shiwan singahtaa kokkaamaan kotimaansa makumuistot lautasille Arthouse Cafe Kehräsaaressa.

Kozeen vieraili viime vuonna ravintola C:ssä luoden yhteisillallisen keittiömestari-ravintoloitsija Ilkka Isotalon kanssa.

– Koska Kozeen on tuttu ja maahanmuuttaja, halusin kutsua hänet meille Arthouse Cafe Kehräsaareenkin. Me olemme muutakin kuin finedine-kokkeja, joten on mahtavaa saada tehdä myös niin sanottua rehellistä ruokaa. Jokainen kokkihan tekee tapahtumassa ruokaa niistä kotimaansa muistoista ja omaa kotimaataan kunnioittaen, aitoa mamuruokaa, Isotalo kuvailee.

– On hienoa tulla Tampereelle, sillä se on lempikaupunkejani. Tulen jo perjantaina nauttimaan kaupungista, Shiwan kertoo tulevasta täpinöissään.

Arthouse Cafe Kehräsaari on annosvalmiudessa 17.2. klo 12 alkaen. Shiwanin biryani valmistetaan luomukaritsasta ja vegaanisena maa-artisokasta. Annoksen hinta on 13 euroa. Biryani on riisipohjainen ruoka, joka koostuu mausteista ja lihasta, kalasta, kananmunista tai vihanneksista. Nimi juontuu persian kielen sanasta beryā, joka tarkoittaa ”paistettua”.

Sunnuntain ruokanautintoja rytmittävät Kehräsaaren klubi-illoista tutut DJ:t all stars -meiningillä.

Nyt komeasti uudelleen starttaava Mamut kokkaa tykimmin juontaa juurensa vuoteen 2015, jolloin Santeri Vuosara alkoi pitää Arthouse Cafe Kehräsaaren paikalla toimineessa 931:ssä pop up -ruokatapahtumia, joiden keittiöohjissa olivat lukuisat kaupungin maahanmuuttajataustaiset keittiötaiturit.

– Se taisi olla joku muinainen facebook-päivitys, jonka keksin, kun söin jossain etnisessä ravintolassa jotain tosi hyvää. Heitto viittaa siis White Men Can’t Jump -ysärileffan hassuun suomennokseen Mustat donkkaa tykimmin, Vuosara paljastaa nimen taustoja.

Monipuolisen tapahtumakattauksen Arthouse Cafe Kehräsaaressa sunnuntaipöhisee jatkossa muutenkin vaikka ja mitä. Joka kuukauden ensimmäisenä sunnuntai-iltana on stand up -treeniklubi ja pari, kolme kertaa kuukaudessa erilaisia sunnuntairuokatapahtumia.

Kozeen Shiwan Arthouse Cafe Kehräsaaressa 17.2. klo 12 alkaen. Biryani luomukaritsasta ja vegaanisena maa-artisokasta hintaan 13 euroa. Ruokaa on tarjolla niin kauan kuin raaka-aineita piisaa.

Lue myös: Arthouse Cafe Kehräsaari tuo smørrebrødit ja leffaherkut hyppysiin elokuvateatterin yhteydessä

Teksti: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

Ruoka- ja sounditahon monitoimimies Santeri Vuosara(oik.) on mies Mamut kokkaa tykimmin -tapahtuman takana. Hän ohjastaa myös monia muita DJ- ja musiikkitapahtumia Arthouse Cafe Kehräsaaressa.