Andy Freeberg kuvaa taidemaailman näyttämöitä
Andy Freeberg kuvaa taidemaailman näyttämöitä

Yhdysvaltalainen valokuvataiteilija Andy Freeberg esittäytyy Where Art Thou? -näyttelyssä Serlachius-museo Göstassa 4.9.2022 asti.

Neljässä teossarjassaan freeberg vierailee taidegallerioissa, museoissa, nykytaidemessuilla ja yksityiskodeissa löytäen teoksiinsa yhtenäisiä piirteitä: ammattiylpeyttä ja elitismiä mutta myös lämmintä huumoria.

Andy Freeberg aloitti uransa fotojournalistina, ja hänen valokuviaan julkaistiin monissa merkittävissä lehdissä. Vuodesta 2007 hän on työskennellyt päätoimisena valokuvataiteilijana. Fotojournalistin työ näkyy kuitenkin hänen tavassaan tarkkailla ympäristöään kameran linssin läpi ja vangita kuviin nopeasti ohimeneviä hetkiä.

Näyttelyn nimi Where Art Thou? tulee William Shakespearen näytelmästä Romeo ja Julia, eikä sille ole hyvää suomennosta. Sen voisi kääntää esimerkiksi: Missä taide on? tai Mitä taide on? Molemmat kysymykset kuvaavat hyvin näyttelyn avainteemoja.

Näyttely sisältää neljä teossarjaa, joista vanhin, Sentry (Vartiopaikka), on syntynyt vuosina 2006–2007. Siinä Freeberg kuvaa New Yorkissa toimivien nykytaidegallerioiden vastaanottotiskejä ja niiden taakse piiloutunutta henkilökuntaa. Kuvissa toistuu sama asetelma: korkea valkoinen tiski, jonka takana istuvasta henkilöstä näkyy vain päälaki.

Kuvien välittämä sanoma ja huumori avautuu parhaiten, kun tarkastelee koko teossarjaa. Sen on nähty kuvaavan suurkaupunkien elitististä ja sisäänpäin lämpiävää galleriakulttuuria. Ovesta sisälle astelevaa asiakasta tuskin tervehditään eikä häntä ainakaan pidetä potentiaalisena ostajana. Todellisia ostajia lähestytään puhelimitse puolipiilossa tiskin takana.

Taiteen ja ihmisten muodostamat asetelmat 

Freeberg jatkaa nykytaidemaailman kuvaamista Art Fare (Taideme$$ut) -sarjassaan. Yhdysvaltain Miamissa ja New Yorkissa sekä Sveitsin Baselissa 2009–2011 järjestetyillä nykytaidemessuilla kuvattu sarja esittelee messujen rakentamista sekä päiväkausia jatkuneiden messujen väsyneitä galleristeja. Kuvissa messuosastojen henkilökunta tutkii puhelimiaan tai tietokoneitaan, neuvottelee taidekaupoista tai nukkuu sermien takana.

Messuosastot ovat kuin pieniä näyttämöitä, joissa ihmiset muodostavat heitä ympäröivän taiteen kanssa oivaltavia asetelmia. Asennot, värit tai muut yksityiskohdat liittävät heidät osaksi taiteen muodostamaa kokonaisuutta.

Tyystin toisenlaisesta taidemaailmasta kertoo Freebergin Pietarin ja Moskovan museoissa vuosina 2008–2009 kuvaama sarja Guardians (Vartijat). Näissä teoksissa hän asettaa usein eläkeiässä olevat naisvartijat osaksi koristeellista ympäristöään. He eivät piiloudu tiskin taakse vaan valvovat salien taideaarteita arvonsa tuntien. Museoympäristö tarjoaa teoksille kuvaukselliset puitteet. Taiteilija ei ole lavastanut näitäkään kuvia. Hän on saattanut korkeintaan pyytää vartijaa siirtymään toiselle istuimelle saadakseen hänet haluamansa taideteoksen äärelle.

Näyttelyn uusimmassa sarjassa Advisor (Konsultti) taiteilija on päässyt kuvaamaan kalifornialaisten uusrikkaiden koteja, joita taidekonsultit koristavat taiteella. Sarjalle on jälleen leimallista taideteoksen, ihmisten ja ympäristön hetkellinen yhteys, joka saattaa syntyä teoksen kompositiosta tai sen herättämästä mielikuvasta. Freebergin taidetta värittää lämmin huumori. Taiteilija myöntääkin näkevänsä sitä jokapäiväisessä elämässä, vaikka ei yritä tuoda sitä väkisin taiteeseensa.

Näyttelyn on kuratoinut Serlachius-museoiden johtaja Pauli Sivonen. Näyttelyyn liittyy samanniminen kirja, joka ilmestyy näyttelyn avautumisen aikaan Kustannusosakeyhtiö Parvsin kustantamana.

Serlachius-museot ovat avoinna:
kesäaikaan 1.6.–31.8. joka päivä klo 10–18

Ravintola Göstan pöytävaraukset

 

Tapahtumat > Elämykset & huvit


Where Art Thou? -näyttely Serlachius-museossa

 1.6.-31.8.2022
 Hintaluokka: 
 Tapahtuma verkossa

 

Tapahtumapaikka


Ravintola Gösta

Ravintola Gösta
 Joenniementie 47
Mänttä

 Hotellit läheisyydessä


Göstan ravintolan makunautintojen perustaksi ravintolan keittiömestarit valitsevat paikallisia, puhtaita, laadukkaita, sesongin mukaisia raaka-aineita ja makuja ympäri vuoden.

https://ravintolagosta.fi/