Jani Salmela on seilannut laivakokkina ympäri maailman meret ja 49 eri valtiota. Tamperelaisille hän on tuttu mm. Arto Rastaan ravintoloista.

Masuuniin on metsästetty uutta keittiömestaria pitkään ja tarkasti. Nyt kaupungin maineikkaimpiin kuuluva keittiö on saanut tähtäimeensä miehen, joka metsästää, kalastaa ja on keittänyt läpi maailman meret ja 49 eri valtiota.

Jani Salmelan ruokarakkaus syttyi jo pikkupoikana, kun ero eineslaatikoiden ja kunnon kotiruoan välillä aikanaan paljastui.

– Olen aina syyttänyt keittiöpuuhiin lähtemisestäni äitipuoltani, joka teki ihan järkyttävän hyvää kotiruokaa. Päätin, että minäkin haluan oppia tekemään hyvää safkaa, Salmela muistelee.

Laineille taas 49 maata ja meriä ympäri maailman seilannut Salmela suuntasi naismerikapteenin innoittamana.

– Pikkuveljeni kummitäti on yksi Suomen ensimmäisiä merikapteeninaisia. Hän kertoi kaikenlaisia tarinoita maailmalta ja siitä syttyi kipinä lähteä itsekin merille.

Laivakokkilinjalta merille porhaltanut Salmela on ammentanut suurimmat oppinsa työssä niin sanotulla kisälli-mestarimeiningillä.

– Olin ensimmäisen kerran laivalla töissä 17-vuotiaana. Siihen aikaan oli vielä vanhan liiton äijiä töissä. Ensin kerrottiin ja näytettiin, miten asiat tehdään. Kerran, pari sai tyriä, mutta sitten alkoi tulla luunappeja otsaan ja takaraivoon. Kun pää tuli kipeäksi, oli pakko alkaa tehdä niin kuin sanotaan. Se oli erilainen maailma silloin.

Salmela toteaakin, ettei sellaisella johtamistyylillä enää tietenkään pärjäisi – muuten kuin syytteiden saamisessa.

– Mutta tekeminen on silti mielestäni ainoa tapa oppia tämä työ. Ei näitä hommia vielä siellä koulunpenkillä opi. Nuorena kannattaakin käydä tekemässä mahdollisimman erilaisissa paikoissa.

Kalastusmielinen Salmela inspiroituu koskimaiseman virtaavasta vedestä ja suunnittelee jo ensimmäistä listaansa.

Laivakokkipuuhien lisäksi Salmela on ehtinyt keittää mm. Norjassa Sogne-vuonolla gordon ramsaymaisen brittikeittiömestarin alaisuudessa ja työskennellä vuoden Espanjassa yhdessä nykyään Los Pollos -ravintolaa pyörittävän Toni Leskisen kanssa. Tamperelaisille Salmela on tuttu keittiömestari mm. Arto Rastaan ravintoloista. Ja pian myös Masuunista.

Masuuni on hotellin yhteydessä toimivaksi ravintolaksi hyvin poikkeuksellinen. Sen ketjuohjauksesta aivan itsenäisen keittiön kokkipuukkoa on heiluttanut moni maineikas kokki, kuten Heikki Ahopelto ja Mika Roito. Ja keittiössä on väki viihtynyt siinä mittakaavassa, että jokunen on ollut talossa töissä aivan Ilves-hotellin rakentamisen alusta asti.

– Vähän jännitti tulla tänne näin nuorena jätkänä. Minulla on sen verran ikää kuin minkä verran osa porukasta on melkein ollut täällä töissä. Hyvin on kyllä porukka ottanut vastaan. Olen intoa täynnä ja odottavissa tunnelmissa!

Jokaisella keittiömestarilla on oma tyylinsä, ideansa ja kädenjälkensä. Riistaruokien lisäksi lapsesta asti kalastusta harrastanut Salmela on eväkkäiden erikoisekspertti.

– Kala ja äyriäiset ovat se omin juttuni. Ne tulevat varmasti heijastumaan Masuuninkin ruokatuotteeseen, kunhan kesätauon jälkeen avataan, Salmela vihjaa.

Masuuni on perinteisesti suljettu 18.6-13.8 välisen ajan.

Jani Salmela on Original Sokos Hotel Ilveksen keittiömestari, jonka vastuualueeseen kuuluvat Masuuni ja Ball Room.

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

KOTISIVUT RAVINTOLAESITTELY

LUE MYÖS

Takomon terassin pitkä kuuma grillikesä – Possunkylkeä, kanankoipea, täytettyjä perunoita

Takomon terassilla hehkuu kesäauringon lisäksi keskiviikosta lauantaihin myös grilli. Keittiömestari Jani Salmelan mehevän tirisevät grilliantimet olivat niin suosittuja viime kesänä, että grillauspäiviä lisättiin ja...

Masuunin Äyriäisviikonloppu tuo merituoreet äyriäiset tarjolle hummerista merietanaan asti 5.-6.4.2019

Masuuni tuo merituoreet äyriäiset tarjolle hulppeana Äyriäisviikonloppuna 5. ja 6. huhtikuuta. Muuten juhla- ja tilausravintolana toimiva Masuuni on tuolloin kaikille avoinna tarjoillen kolmen ruokalajin...

TI 12.2. | Kansallinen kalakeittopäivä Masuunissa: Made uiskenteli kalakeittolounaalle

Suomalaiseen ruokavuoteen on tullut erilaisia raaka- aineisiin ja ruokaan liittyviä teemapäiviä. Nyt vuorossa on toista kertaa valtakunnallisesti vietettävä Kansallinen Kalakeittopäivä tiistaina 12.2.2019. Myös Ravintola Masuunissa halutaan...