Tampereen Satamakadulle vuonna 1986 avattu Henriks on yksi kaupungin pisimpään toimineista ravintoloista. Tänä vuonna 30 vuotta täyttävän ravintolan perustaja on keittiömestari Henrik Kråkström. Henriks sai Chaîne des Rôtisseurs –kilven jo perustamisvuonna ja Vuoden ravintola -tittelin vuonna 1989, jolloin palkinto tuli ensi kertaa tamperelaisravintolalle.
Juttu on kirjoitettu vuonna 2016 ja tämän jälkeen Saara Sinivuori on jättäytynyt eläkkeelle Henriksistä. Ravintola toimii edelleen Sinivuoren perheen hallinnoimana.
Saara Sinivuoren omistuksessa Henriks on ollut vuodesta 1992. Jo 44 vuotta alalla toiminut ja usean ravintolan Aleksin Ravintolat Oy:n perustanut Sinivuori puhuu ruoan laadun ja erinomaisen palvelun puolesta. Hän toivoo, että suomalaiset pysähtyisivät enemmän nauttimaan ja seurustelemaan ruoan äärelle koko perheen voimin.
Tamperelainen klassikkoravintola on tänään ytimeltään sama kuin perustamisvuonnaan. Tarjolla on á la carten ja menujen lisäksi myös lounasta, bistro-ruokaa ja Lauantaibrunssi. Ruokaa voi myös ostaa mukaansa tai tilata kotiinkuljetuksella Foodoran kautta.
– Tamperelaiset ovat avoimia uusille ravintolatuulille ja ottavat ne hyvin vastaan. Ihmiset ovat välittömiä ja sydämellisiä ja tulevat lähelle. Eivätkä hämäläiset ole jäyhiä, vaikka eivät yhtä puheliaita kuin karjalaiset olekaan, naurahtaa Itä-Suomesta kotoisin oleva Sinivuori.
Pitkään alaa seurannut Sinivuori on huomannut, että tällä hetkellä ravintola-alalla on menossa pikaruokabuumi.
– Toivon, että jatkossakin halutaan nauttia hyvästä ruoasta kaikessa rauhassa. Parhaimmillaan ravintola kokoaa saman pöydän ääreen koko perheen. Kannatan eurooppalaista ravintolakulttuuria, jossa lapset otetaan pienestä pitäen mukaan. Yhteinen ruokailu on mahdollisuus oppia samalla hyviä ruokatapoja. Hiljattain eräs keski-ikäinen nainen tuli muistelemaan, miten hyviä muistoja hänellä oli perheen yhteisistä ravintolahetkistä Tiiliholvissa 40 vuotta sitten.
Tämän syksyn ravintolatrendeistä Sinivuori poimii esiin kasvisruoan ja eettiset valinnat. Nyhtökaura ja härkäpapu tulevat ravintoloiden ruokalistoille. Ravintolaklassikot pihvi ja kala pitävät silti pintansa, mutta kasvisvaihtoehdot nousevat niiden rinnalle.
– Teemme syksyksi Henriksin 30-vuotisjuhlamenun, jossa on mukana nyhtökaurakin. Tulossa on myös uudistettu teatterimenu, joka sopii ennen tapahtumaa nautittavaksi. Suosittu Lauantaibrunssi jatkaa myös listalla.
Lue myös: Saara Sinivuori kehottaa ihmisiä nauttimaan elämästä
Kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy
KOTISIVUT RAVINTOLAESITTELY