Ravunpyrstöjä, rapsakkaa kyssäkaalia ja peruna-turskabrandadea.

Ravintola Hella & Huone täyttää rapumertansa Kauppahallissa ja tuo pontevat saksiniekat keittiöönsä maistelumenuksi operoitaviksi. Viiden ruokalajin annoskimarasta löytyy niin klassikkoteemaisia kuin modernejakin rapumakuja.

Kotimaiset täpläravut paistattelevat ansaitusti pääroolissa luonnosta ammentavissa annoksissa. Ravut hyödynnetäänkin keittiömestari-ravintoloitsija Ilmari Saarikosken tyyliin kuorineen päivineen makurikkaiksi liemiksi keitellen ja yllätyksellisiksi annoksiksi laatien.

Keittiömestari-ravintoloitsija Ilmari Saarikoski

– Annoksissa on perinteisistä rapujuhlista tuttuja elementtejä, mutta myös aivan uusia omia juttujamme, Saarikoski myhäilee.

Aterian aloittavassa annoksessa ollaan veikeästi rapuannosasian alkujuurilla, sillä paahdetun leivän ja keiton lisäksi annoksen kylkeen kuuluu napsu kotimaista kirkasta, Puolustuslaitos Viinaa.

– Mielestäni se sopii annokselle hyvin. Se on hyvälaatuinen ja jääkylmänä tarjottuna jopa raikas viina, sommelier-ravintoloitsija Humberto Pulido Garcés toteaa.

Tomaattiseen kasviskeittoon käytetään pitempään paahdetuista ravunkuorista keiteltyä lientä, ja mausta muotoutuu erittäin intensiivinen oodi saksiniekalle.

Pääruoka marssittaa lautaselle ravunpyrstöjä, rapsakkaa kyssäkaalia ja peruna-turskabrandadea. Myös kastike on makunsa ravunkuorista ammentanut. Annos kruunataan kruunutillillä, kultapiiskulla ja punamintulla.

Myös annoksen juomakumppani on varsin ruhtinaallinen, Albert Bichot Chablis Grand Cru Les Vaillons 2015.

Saksiympyrä sulkeutuu eheäksi päättyessään lopulta tilliseen finaaliin. Jälkiruokana tarjolle tuodaan tillijäätelöä, valkosuklaamoussea sekä fenkolia.

Rapumenu on voimassa toistaiseksi, mutta kuukauden mittaiseen rapuiluun tähdätään rapusesongin kestosta riippuen.

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

Tillijäätelöä, valkosuklaamoussea ja fenkolia.

KOTISIVUT RAVINTOLAESITTELY