Myssyssä on tavallisen kokoisen pizzan lisäksi tarjolla myös pienempi, halkaisijaltaan noin 20-senttinen pizza. Täytevaihtoehdot ovat samat kummassakin koossa.

Entisen Gastropub Kalevan tiloissa uuniaan hehkuttaa nyt Pizzeria Myssy. Ehtymättömien ravintolaideoiden ravintoloitsijakaksikko Lappalainen halusi tehdä jotain uutta, joten Kalevan kaupunginosa sai pizzerian nostalgisella nimellä ja monilla mausteilla sekä täytteillä. Esimerkiksi etanoilla.

Myssypäinen etana pizzaravintolan logossa herätti hilpeää keskustelua jo ennen ravintolan virallista avautumista. Mikä on juonikuvio logon ja ruokatarjonnan takana? Entä mistä juontaa pizzerian pipaisa nimi?

– Gastropub Kaleva kerkisi toimia 5 vuotta. Kun pidimme ravintolaa koronan takia puoli vuotta kiinni, halusimme samalla päivittää samalla liikeideaa ja nimen. Mietimme, että mitä emme vielä ole tehneet. Ja lopulta päätimme perustaa pizzaravintolan, Sami Lappalainen toteaa myhäillen.

Lappalaisen mukaan yksi merkittävä syy pizzalinjaukselle oli myös alueen väestörakenteessa ja jatkuvassa kasvussa.

– Tänne tulee koko ajan lisää lapsiperheitä ja opiskelijoita. Uskomme Kalevaan ja siihen, että täällä on kysyntää tällaiselle helposti lähestyttävälle pizzaravintolalle, jossa on muutakin ruokaa sekä hyvä juomavalikoima tarjolla. Myös take awayna, lisää Lappalainen.

UUTTA KESÄLLÄ 2021: Pizzeria Myssy avattu jälleen. Vehreä terassi on entistäkin parempi kohtaamispaikka. Pizzojen ja Etanapannujen lisäksi nyt valikomassa myös kesäisiä salaatteja sekä Alsacen flammeküche eli tarte flambèe-annoksia.

Helposti mukaan noudettavan ruoan ohella myös edullisia ja kaappikylmiä take away -juomia onkin messevät määrät. Moni pizzanhakija on jo keksinyt noukkia samalla reissulla myös kylmät juotavat kyytiin.

– Täältä saa pizzat ja kylmät juomat samalla reissulla, eikä tarvitse käydä erikseen kaupassa ostamassa olutta tai limpparia. Jotkut hakevat myös pelkkiä kylmiä juomia. Meiltä voi noutaa mukaan helposti, koska tähän pääsee hyvin autolla. Ilmaisia parkkipaikkoja on kadunvarressa, Lappalainen kertoo.

Lappalaisille tuttuun tyyliin Myssynkin ruokatarjonta pohjaa laadukkaisiin raaka-aineisiin ja ruokiin ilman sen kummempaa kikkailua.

– Haluamme tehdä yksinkertaista, laadukasta pizzaa. Meillä ei käytetä mitään pizzarouheita, vaan täytteet ovat niin sanotusti täyttä tavaraa.

Kriteerit pohjalle olivat tarkat alusta asti tarkat, sillä Lappalaisen mielestä pizzaa pitää pystyä syömään myös käsin.

– Meille on tärkeää, että pohja on ohut ja rapea, jotta pizzaa voi halutessaan syödä helposti käsin. Myös täytteiden määrä on mietitty tarkkaan sitä ajatellen. Reunoja jätämme vähän, sillä moni jättää ne syömättä kuitenkin ja ne menevät sitten hukkaan.

Myssyn pizzassa on ohut ja rapea pohja sekä sopivasti täytettä. Sitä voi halutessaan syödä helposti käsinkin.

Myssyssä on tarjolla myös pienempi, halkaisijaltaan noin 20-senttinen pizzavaihtoehto, jonka saa kaikilla samoilla täytevaihtoehdoilla kuin tavallisen kokoisenkin pizzan. Pieni vaihtoehto listalla vähentää pieninälkäisten ähkyä ja toisaalta hävikkiä.

– Pieni pizzamme on ollut heti todella kysytty. Kaikki eivät vaan jaksa syödä tavallisen kokoista pizzaa kokonaan.

Lappalainen paljastaa, että gluteenittoman vaihtoehdon ohella myös keto-pizza on ollut todella tilattu.

– Teemme itse keto-ruokavalioon sopivan pohjan. Niiden pizzojen syöjiä on ollut kyllä yllättävän paljon.

Pizzoissa onkin sitten mistä valita tai mitä mieleisekseen tuunata. Valikoimassa on kosolti klassisia, mutta myös varsin villejä vaihtoehtoja, kuten esimerkiksi English Breakfast, jossa on kaikki englantilaisen aamiaisen ainekset pizzapohjan päällä.

Ja luonnollisesti valikoimasta löytyy ravintolan nimikkopizza Myssy, gorgonzolajuustoinen etanapizza, joka on itse asiassa maailmalla täytemiksauksena hyvinkin tunnettu. Meillä sen tunnetuksi tekee nyt Myssy.

Etanoita löytyy Myssystä muutenkin: 6 ja 12 kolon pannuilla. Ja pistelläänpä pannuilta menemään muutakin kuin etanoita. Valittavissa on 6 erilaista täytettä ja 6 erilaista kastiketta, joista muovailla hyvinkin klassisia makukomboja, kuten vaikkapa katkaravut ja pil pil -kastikkeen tai simpukat ja Rockefeller-kastikkeen.

Etanat ovat Myssyn tavaramerkki, mutta myös muuta pannuntäytettä on tarjolla. Mieleisensä pannullisen voi muovailla kuudesta eri täyte- ja kuudesta eri kastikevaihtoehdosta.

Mutta entä se ravintolan nimi? Lappalaisen mukaan Pizzeria Myssy sai kunniakkaan nimensä ravintolalta, joka aloitti toimintansa samalla paikalla aivan 1960-luvun lopussa.

Viereinen TOASin hallinnoima uusi Domus valmistui vuonna 1968 opiskelijoiden majapaikaksi. Ja koska opiskelijat tarvitsivat asumuksen lisäksi ruokaakin, päätettiin paikalle rakentaa myös ravintola, jota ryhtyi vetämään Juvenes. Nimekseen ravintola sitten sai, syystä tai toisesta, Myssy. Ken tarinan ravintolan nimen takana tietää, on erittäin tervetullut sen huikkaamaan joko Myssyssä taikka vaikka Kohokohtien somessa.

Tältä näytti 1970-luvulla toimineessa Myssyssä, jossa lienee koettu myös kaupungin aivan ensimmäiset striptease-esitykset. Kuva ja tiedot Aviisin arkiston artikkelista.

– Se vanha Myssy oli alkuun enemmänkin ruokaravintola, jossa kävi keskustasta asti porukkaa. Siellä pidettiin hienojakin tilaisuuksia. 1970-luvun disco-huumassa ravintola muuntautui sitten enemmän opiskelijaravintolaksi discoineen, Lappalainen kertoilee.

Mieleen nousee välittömästi visio Myssyn katossa pyörähtelevästä peilipallosta.

– Voi olla, että täällä pidetään vielä joskus teemailtojakin, Lappalainen naurahtaa ja jättää pizzan puhdittamat disco fever -rytmit arvailujen varaan.

Pizzeria Myssy, Pellervonkatu 9. KOTISIVUT

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

Myssy sijaitsee Kalevassa aivan Tampereen maauimalan vieressä

Tampereen maauimala kesäkaudella 2021

Lue myös ravintoloitsijoista

Suomen ensimmäinen gastropub Tuulensuu tuuletti ravintolakenttää – ”Kaikki sanoivat, ettei niin voi tehdä!”