Hovimestari-sommelière Minttu Halme nauttii viinillisistä haasteista ja pyrkii kehittymään työssään koko ajan. – Suoritin viime syksynä WSET:n (Wine & Spirit Education Trust) sertifioidun Level 3 Award in Wines -tutkinnon tarkoituksenani jonain päivänä jatkaa vaativampaan Diploma-tutkintoon, Halme paljastaa.

Laajasti välimerellisten makujen Dining 26 saa asiakkailta jatkuvasti positiivista palautetta, eikä varmasti vähiten mainion salivastaavansa, hovimestari-sommelière Minttu Halmeen ammatti-innon ja -osaamisen vuoksi. Asiakkaiden iloisesti yllättämiset ovat Halmeen työn kohokohtia.

Kun kyseessä on välimerellinen ruoka aina Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän maita myöden, ei viinien sovittelutouhu ole siitä simppeleimmästä päästä. Halmeen innostuneisuudella ja harrastaneisuudella on oleellinen osansa siinä, että ravintolan viinivalikoima sointuu annosmakuihin.

– Onhan täällä paljon oppinut esimerkiksi juuri Välimeren alueen mausteseoksista, mutta kyllä tässä vapaa-ajallakin täytyy olla aktiivinen, lueskella ja ottaa asioista selvää. Kaikki viinimme ovat Välimeren alueelta, sillä usein saman alueen ruoka ja viini tukevat toinen toistaan, Halme kertoo.

Dining 26:n alusta asti käsin tehty ruoka saa kiitosta paitsi asiakkailta, myös Halmeelta.

– Keittiössä tehdään kaikki alusta asti itse, eikä oiota missään. Se on minullekin tärkeää, sillä haluan pystyä seisomaan täysillä sen takana, mitä asiakkaille pöytään vien.

Halmeen viini-into kipinöi aikanaan käyntiin opiskeluaikana kolmannen vuoden esimiesharjoittelussa Levillä ravintola Taivaassa. Tampereelle Meri-Lapin kasvatti matkasi siskon jalanjäljissä ja suuntasi kesätöihin ravintola Näsinneulaan, jossa viinilliset visiot aukenivat todella.

– Näsinneula oli käännekohta. Ravintolan silloinen sommelier oli käynyt Turun viinimestarikoulun ja alkoi kannustaa minuakin hakemaan sinne, muistelee Halme.

Dining 26:n salitaituriksi Halme päätyi koulun suoritettuaan ja työskenneltyään ensin aikansa mm. Helsingin päässä, Brondassa ja Ragussa. Kumpikin on viinillisesti vahva ravintola, ja Brondassa oleellisessa osassa ovat myös jaettavat annokset sosiaalisine syömisineen. Dining 26 olikin oitis tutun oloinen.

– Mielestäni Dining 26 toi ensimmäisenä jaettavat annokset Tampereelle. Tässä on tehty tavallaan pioneerityötä asian suhteen, sillä koko lista on suunniteltu jaettavaksi.

Samppanjamenetelmällä Barbera-rypäleestä valmistettu Tenuta Prunarolo on yksi Minttu Halmeen suosikkiviineistä.

Erityisesti ruoan ja juoman yhdistäminen on Halmeelle tärkeää.

Salilla ja keittiöllä onkin Dining 26:ssa poikkeuksellisen hyvä synergia, sillä kumpikin on kiinnostunut myös toisen pelikentästä. Keittiömestari Matias Ahde kehuu Halmeen mainioksi hioutunutta makuaistia.

– Minttu maistelee ja haistelee intohimolla viinejä ja keittiössä ruokia. Kysymmekin aina Mintulta, että mitä mieltä hän annoksista on, Ahde valottaa.

Tässä ravintolassa sekä keittiö että sali myös viskelevät ideoita yhteiseen pataan porisemaan. Konkreettisena yhteistyön hedelmänä asiakkaat ovat saaneet nautiskella esimerkiksi Lambruscosta luodusta sorbet-annoksesta.

– Viinipaketin rakentaminen menulle on lempipuuhaani. Mukavaa haastetta tässä ravintolassa siihen tuo se, että usein yksi viini täytyy sovittaa kahdelle eri annokselle, jotka tulevat pöytään samaan aikaan, Halme kertoo.

Dining 26:n viinilista on hinnallisesti helposti lähestyttävä, mutta siellä on mielenkiintoisia, epätyypillisten alueiden viinejä ja ihmisille vähän tuntemattomampia alkuperäisrypäleitä, jotka ovat erityisesti Halmeen mieleen. Niistä hän haarukoi asiakkaan makuun sopivia viiniyksilöitä. Paljon positiivista palautetta ropiseekin juuri tästä ammattitaitoisen salihenkilökunnan viinivainusta.

– Parasta tässä työssä on se, kun pääsee yllättämään ihmiset. Usein niin käy asiakkaalle uusia viinejä suositellessa. On hienoa, kun tässä osuu maaliin ja onnistuu yllättämään asiakkaan viinillä, jota hän ei ole aikaisemmin maistanut, mutta mikä sopii hänen makuunsa, kertoo Halme hymyillen.

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

Katja ja Arto Rastaan Dining 26 tarjoaa laajasti välimerelliset makumaisemat ja näkymät suoraan salista keittiön puolelle. Kuvassa keittiövelho Arto Rastas.