Huom! Artikkelin tiedot vanhentuneet – Juttua päivitetään.

Armas Kuppila ja Jarno Laitinen palvelevat osoitteessa Tuomiokirkonkatu 17.

Armas Kuppilan suloisen pitkään tarjolla oleva launtaibrunssi ja sunnuntaibrunssi ovat oikea oodi kananmunalle. Saatavilla on sarja vaihtuvia ja edullisia muna-annoksia uppomunista espanjalaiseen perunatortillaan tai frittataan. Niiden kanssa maistuu esimerkiksi lasillinen samppanjaa, kuppilaisäntä Jarno Laitisen lempimää oranssia naturalviiniä tai vaikkapa Bloody Mary.

Pikkuisessa ja perin sympaattisessa Kuppilassa palvelu on henkilökohtaista ja joutuisaa. Mikäli nälkä on mallia kiukku tai mielii muuten vaan haukata heti kiinni tuoreeseen mehevään leipään, saa parilla eurolla eteensä oitis selleritahinin ja pähkinädukkahin kanssa pöytään kiidätettävää tuoretta foccacciaa, jota paistetaan Kuppilassa joka päivä. Siitä onkin hyvä jatkaa kohti erilaisia munakkaita.

Kupista lusikoidaan espanjalaistyylistä tortillaa, jonka höyryävistä sisuksista paljastuu perunaa sekä sipulia ja hiukkasen juustoakin. Jopa toiveen tietystä Kuppilan tarjonnassa olevasta juustosta voi Laitiselle heittää, mikäli kuppiloitsijalla ei hirmuinen kiirus satu olemaan.

Myös mehevän frittatan täytteet vaihtelevat hiukan, mutta punajuurta sieltä löytyy yleensä aina. Toisinaan sen kaveriksi on tujautettu pinaattia, mutta tällä kertaa sisuksiin oli sukeltanut lehtikaalia.

Kananmunaruokien yhdistämistä viiniin usein arastellaan, mutta Armas Kuppila kutsuu kokeilemaan, kuinka hyvin esimerkiksi samppanja soittaa yhteen munan kanssa. Kuppilankin juomatuotteen takana taituroivan ravintoloitsija-sommelière Christina Suomisen tapaan Laitinen tykkää yhdistellä viiniä ruokaan ennakkoluulottomasti maistellen ja omaan makuun luottaen. Samaa hän suosittelee asiakkaillekin. Viini ei ole ryppyotsainen asia.

– Jos minulta kysytään viinisuositusta, saatan sanoa, että klassinen suositus esimerkiksi kalalle on valkoista, mutta jos sinun tekee mieli punaista, niin ota ihmeessä sitä. Paras viini myös brunssille on sellainen, josta itse tykkää, Laitinen toteaa hymyillen.

Uhkean makurikas kananmuna taipuu ja muotoutuu moneksi. Ruoanlaiton ja leivonnan moniottelija on muiden ominaisuuksiensa lisäksi ainutlaatuinen yhdistelmä eri vitamiineja ja kaiken muun hyvän lisäksi todella tykki proteiinipakkaus. Mainiosti pakattuun vitamiinipommiin mahtuukin kaikkia muita vitamiineja paitsi C-vitamiini. Erityisen merkittävä se on B-12- ja D-vitamiinin lähteenä. Kananmunan keltuainen pitää sisällään vitamiinit ja terveelliset rasvahapot, kun taas valkuainen sisältää biologisesti erittäin laadukasta proteiinia.

Armas Kuppila ravintolaesittelyssä

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy
KOTISIVUT RAVINTOLAESITTELY