Lycée Jean Monnet’n väkeä Ahlmanilla keväällä 2018. Ahlmanin vastuuvalmentaja Pasi Lassilan (oik.) vieressä on Michelin-ravintoloista ja kisamenestyksestään tunnettu Sylvain Tauveron, joka toimi vuosia Lycée Jean Monnet’n kouluttajana. Nyt hän on jäänyt eläkkeelle.

Ahlmanin Ravintola Annassa nautitaan torstaina 23.2. ranskalainen erikoismenu, joka valmistetaan Michelin-tähtimaineikkaan Sylvain Gonnet’n johdolla. Tapahtuma on huikea oppimistilaisuus Ahlmanin oppilaille ja kulinaarinautintoa ruokailemaan saapuville Annan asiakkaille. Myös alan opintoja suunnitteleville se on oiva tilaisuus nähdä ja maistaa, minkälaisia mahdollisuuksia Ahlmanilla opiskelu tarjoaa.

Ahlmanilla panostetaan opiskelijoiden sekä henkilökunnan kansainvälisyysosaamiseen. Vuosikausia jatkunut yhteistyö ja vastavuoroiset vierailut AhlmanEdun ja Lycée Jean Monnet’n välillä ovat olennainen osa sitä, vaikka koronapandemia laittoikin toiminnan pariksi vuodeksi tauolle. Nyt Ahlmanille on jälleen saatu ranskalaisia vieraita, kun partnerikoulu Lycée Jean Monnet’n kouluttajana toimiva Gonnet on matkannut Tampereelle yhdessä opiskelijoiden kanssa.

Nykyään Lyonissa omaa ravintolaansa johtava Gonnet nousi aikanaan oppipoikasesta Michelin-tähditetyn La Mère Brazier -ravintolan keittiöpäälliköksi. Ravintolan perustanut rouva Eugénie Brazier on jäänyt historiaan ensimmäisenä kokkina, jonka kaksi ravintolaa saivat vuonna 1933 kukin kolme Michelin-tähteä. Kuusi tähteä kerralla siis. Samaisessa ravintolassa on muuten ollut opissa myös Paul Bocuse.

Keittiömestari Ilkka Isotalo opastamassa Ahlmanin opiskelijoita Ranskassa tarjolle tulevan Suomi-menun valmistamisessa vuonna 2019.

Gonnet’n johdolla Annassa toteutetaan ranskalainen menu yhteistyössä ranskalaisten ja suomalaisten opiskelijoiden sekä Ahlmanin henkilökunnan kanssa. Vierailu on kaikkinensa hieno oppimistilaisuus.

– Koko Ahlmanin henkilökunta ja erityisesti kokki- ja tarjoilijaopiskelijat ovat odottaneet tätä vierailua innolla. Menu on todella hyvännäköinen ja klassinen. Tällaista kokonaisuutta ei muualta Suomesta saa, eikä ainakaan tällaiseen hintaan, vastuuvalmentaja Pasi Lassila kertoo.

Ihan kaikki tehdään alusta asti käsityönä. Esivalmisteluita väännetäänkin Ahlmanilla tiiviisti kahden päivän ajan.

Ravintola Anna on monipuolinen ja mielenkiintoinen oppimisympäristö Ahlmanin tarjoilija- ja kokkiopiskelijoille.

Annoksissa hyödynnetään pitkälti suomalaisia ja hyvinkin paikallisia raaka-aineita. Esimerkiksi pääruoan vasikka on Ahlmanin omaa suomenkarjan lihaa. Osan raaka-aineista vieraat ovat kuitenkin tuoneet tullessaan, kuten Vichyn alueelta peräisin olevat etanat sekä jälkiruokatortun punaisen praline-massan ja crumblen. Annoskavalkadin erikoisuuksista Lassila mainitseekin oitis etanat sekä neljästä eri herkusta muodostuvan jälkiruoka-annoksen, joista yksi on juuri punainen Pralines Tart. Lassilan henkilökohtainen suosikki on kuitenkin pehmeäksi keitetty kananmuna burgundinkastikkeessa.

– Kananmuna-annos on suosikkini ja todellinen ranskalainen klassikko, jota tarjotaan Ranskassa niin bistroissa kuin fine dining -ravintoloissakin. Siinä leivitetään ja sitten paistetaan keitetty kananmuna, jonka keltuainen on jätetty raa’aksi. Siis rapea pinnalta, juokseva sisältä. Se tarjotaan sitten burgundinkastikkeen kanssa, Lassila kuvailee myhäillen.

Annoskokonaisuutta nauttimaan kannattaa suunnata paitsi ranskalaisen menun mauista nauttiakseen, myös mikäli opiskelu ravintola-alalla kiinnostaa. Tapahtuma tarjoaa osaltaan tilaisuuden tutustua opiskelumahdollisuuksiin Ahlmanilla.

Ravintola Anna, Hallilantie 24

 

FRENCH MENU

 

Cromesquis d’escargot

 

Etanoita valkosipuli-voikastikkeessa

 

L’œuf

 

Pehmeäksi keitettyä kananmunaa viinikastikkeessa

 

Le chou

 

Lohimoussella ja linsseillä täytettyä kaalia

saksanpähkinä-vinegrette

 

Le filet veau

 

Kullanruskeaksi paistettua vasikanfileetä
sitruunaruohomehua, perunapateeta, purjoa ja porkkanaa

 

Farandole de desserts

 

Sitruunaleivos, suklaaleivos, paris-brest-kakku, cannelooni

 

Menu 27€, alkoholiton juomapaketti menun yhteydessä 10 €

Ranska-menu on tarjolla ainoastaan torstaina 23.2. klo 12. Alkoholiton juomapaketti menun yhteydessä 10 €/hlö. Pöytävaraukset: pasi.lassila@ahlman.fi

Teksti ja kuvat: Kohokohdat.fi

Ahlmanin vastuuvalmentaja Pasi Lassila.