Mustikkakastike ja paahdettu selleri tuovat naudanlihaiseen osso bucoon aistikasta suomalaista twistiä.

Ravitsemisliike Aisti on ryhtynyt tarjoamaan à la carten lisäksi kauden makuihin ja keleihinkin tiiviisti paneutuvaa kolmen ruokalajin kuukauden menua. Koska sää on vielä kolea, tarjoaa menu parhaillaan lämmittäväisen muhevia alku- ja pääruokamakuja kevääseen kurkistavan marjaisan raikkaan jälkiruoan ohella.

Kuukauden menu on nimensä mukaisesti aina kuukauden voimassa. Vaikka annoksia voi valikoida erikseenkin, haluaa moni kuitenkin nauttia menun kokonaisuudessaan. Onhan se keittiötiimin taholta yhteen sointuvaksi setiksi suunniteltu.

– Annokset on valmiiksi mietitty sopimaan yhteen, joten se on asiakkaalle helppo valinta. Menua tuntuukin kulkevan hyvin, kertoo Nuarempi Miäskeittäjä Antto Perä-Rouhu.

Vaihtuvan menun annosyksilöitä ei siis à la carte -listalta löydy. Kyseisessä kimarassa voidaankin huomioida rivakammin sesongin vaihtuvat maut ja toisaalta myös kelit. Vaikka nyt eletään jo maaliskuuta, on sää vielä kovin kolea ja talvinen, mikä suorastaan vaatii lautasille lämmittäväisiä ja vatsat tyytyväistyttävän tukevia annoksia.

Parhaillaan menun alkuruokana maistuukin Kankaanpäästä saapunut vapaana pompotellut peura ja pääruokana rosmariinilla ja paahdetulla valkosipulilla aateloitu karitsa.

– Peurasta valmistettiin menun alkuun pekonilla silavoitua peurapateeta, paljastaa Wanhempi Miäskeittäjä Riku Mäkinen.

Kevättalven kylmyyden keskellä suloisesti lämmittää myös à la carte -puolen pääruokatähti, osso buco, jota ei olekaan kovin usein kaupungin annostarjonnassa näkynyt. Naudanlihainen annos muhevine mustikkakastikkeineen on luotu Aistin tyyliseksi, tietenkin.

– Siinä on kokonaisena paahdettua selleriä ja mustikkakastiketta tuomassa sellaista suomalaista twistiä, Mäkinen kuvailee.

Kuukauden menu huipentuu marjojen raikastamaan valkosuklaakakkuun. Sen kanssa kannattaa nauttia tilkkanen Fröökynä Helinä Hirvikallion annokselle suosittelemaa italialaista viinikumppania.

Valkosuklaakakkua, valkosuklaa-namelakaa, appelsiini-crumblea, mustikkasorbet ja punaherukkahyytelöä.

Hirvikallio on valikoinut hyvyyden mielitietyksi äidin ja tyttären käsialaa olevan viinin, Tenuta Pernice Maria Poggi Azzalin kuplivaisen Malvasia Dolce Frizzanten. Kyseinen herkku on valmistettu Malvasia di Candia -rypäleestä. Viiniä on saatavilla jokunen pullollinen, mutta mikäli asiakkaat siihen kovasti mieltyvät, voidaan sitä tilata lisääkin.

Samalta tilalta on viinivalikoimaan ponnahtanut myös samaisesta rypäleestä luotu L’Appuntamento Malvasia Passito. Siitä Hirvikallio on löytänyt Aistin à la carte -listan Kruunun kakulle aivan täydellisen viinikumppanin. Kyseistä jälkiruokaviiniä onkin listalla vakiona tarjolla. Eikä ihme, sillä eihän suursuosittua Kruunun kakkuakaan uskalla listalta poistaa.

Aistin viinilista on kaikkinensa eläväinen ja pienten maahantuojien viinejä tulvillaan.

– Pienten maahantuojien vähän ehkä erilaisia, meidän ruokiimme sopivia viinejä. Klassisia rypäleitä, mutta erilaisia viinejä, Hirvikallio kuvailee.

AISTIN MAALISKUUN KAUDEN MENU

Peura & suppilovahvero
9 €

Karitsa,
rosmariini & paahdettu valkosipuli
24 €

Valkosuklaa, punaherukka & mustikka
8 €

Menukokonaisuus 38 €

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

KOTISIVUT RAVINTOLAESITTELY