Aistin jälkiruoka-annokset osuvat makuhermojen maalitauluun. Niin tämäkin sitruunatimjamijäätelöinen ja inkiväärisiirappinen mustikkapannukakku.

Ravitsemisliike Aisti on avannut syksyn maut satokauden omenaisissa ja marjaisissa merkeissä. Lista elää syksyn mittaan joiden annosten vaihtuessa, mutta toiset viipyvät valikoimassa aina kauemminkin. Sitruunatimjamijäätelöllä sulostutettu mustikkapannukakku on yksi niistä.

Keittiötiimin luomaa mustikkapannukakkuannosta ei toviin voi listalta poistaa, sillä se on jäätelöineen niin kehuttu ja kysytty.

– Jäätelön sitruunatimjami on kattoviljelmiemme tuotoksia. Se on loistava yrtti, sillä siinä maistuu timjamin lisäksi myös sitruuna hyvin voimakkaana. Tämä on hittijäätelö myös henkilökunnan mieltymyksien mukaan, Fröökynä Helinä Hirvikallio paljastaa.

Jäätelömaku ampaisi ruokalistalle tavallaan sattumalta, kun eräälle yksityisseurueelle laaditun menun jälkiruokaan sellaista Wanhemman Miäskeittäjä Riku Mäkisen toimesta ideoitiin ja loihdittiin. Jäätelö oli välitön hitti ja sitä maisteltiin jo viime vuonna Aistin annosvalikoiman jälkiruoka-annoksessa. Tänä syksynä kysytty herkku on päätynyt listalle mustikkaisen pannukakun, marjojen ja inkiväärisiirapin kaveriksi.

Omia yrttejä hyödynnetään myös muissa annoksissa. Samoin tiedossa on jälleen jonkin verran omien maaseutuviljelmien perunaa, kunhan nostopuuhat ovat ajankohtaisia.

Aistilaiset kasvattavat aina kesäkaudella kattoviljelmillään mm. erilaisia yrttejä sekä kukkia keittiön tarpeisiin.

Laadukkaat ja makuriikkaat siiderit toimivat vaikka läpi aterian

Aistin syksy on myös mehevän omenainen. Eräältä asiakkaalta saatiin ravintolan keittiöön kosolti omenoita monin eri tavoin hyödynnettäviksi, ja niistä taituroitiin jo teemaillallinenkin suloisine siidereineen. Illallinen oli ainutkertainen kokemus, mutta laadukkaita ja syksyisille annosmauille mainiosti sopivia siidereitä Aistin juomavalikoimassa piisaa edelleen.

– Suurin osa siidereistämme tulee Ranskasta, Normandiasta ja Bretagnesta. Ne ovat pienten tilojen suodattamattomia natu-tyyppisiä siidereitä, joissa on käytetty ihan vain omenaa tai päärynää.

Aistin siideriarsenaalista löytyy mm. bretagnelainen La Cidrerie du Golfe’n natural-luomusiiderit Cidre d’Ici ja P’tite Cuvée. Myös yksi kotimainen Kuura Finski-siideri pullokimarassa kukoistaa. Siinäkin on käytetty ainoastaan omenamehua ja hiivaa, eikä mitään ylimääräistä. Runsaasti makua sisältävät laatusiiderit kulkevat hienosti annosten kumppaneina vaikka läpi aterian.

– Siiderit toimivat meidän ruokiemme kanssa ihan äärettömän hyvin, sillä ne ovat ruokaisia, pitkän jälkimaun juomia, Hirvikallio kuvailee.

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy
Aisti
KOTISIVUT RAVINTOLAESITTELY