Jos brunssilla haluaa kilistellä kuplivalla maukkaasti mutta holittomasti, kannattaa tilata Ravintola Annalle varta vasten valmistettua Ahlmanin Malja -maitohorsma-mesiangervolimonadia. Ravintolavastaava Mari Palonen kaataa laseihin kernaasti myös muita Annan juomavalikoiman tuotteita, kuten esimerkiksi paikallisia pienpanimo-oluita.

Kosolti lähiantimia hyödyntävän Ahlmanin Ravintola Annan kesä on yhtä herkuttelua. Lautasilla maistuvat niin oman tilan mehevät lihat ja meijerituotteet, puutarhan sato kuin villiyrtitkin. Juhannuksesta eteenpäin Anna tarjoaa antiaan entistä laajemmin, jo aamiaisesta alkaen.

– Meillä on viikolla tarjolla aamiaista ja lounasta ja lauantaisin sekä aamiainen että brunssi, ravintolapäällikkö Leena Pekkanen luettelee hymyillen.

Brunssin kylmän buffet-pöydän antimista löytyi tällä kertaa mm. palvattua Ahlmanin naudanpaistia, omaan tilarahkaan leivottua lohi-pinaattipiirakkaa ja kuusenkerkkämajoneesia. Juuri parhaimmillaan olevia villejä vihreyksiä käytetään muutenkin viljalti eri ruokatuotteissa.

Kesäaikaan ravintola Anna palvelee buffet-tarjoiluin, eli rehevästä noutopöydästä voi esimerkiksi juuri brunssilla valikoida lautaselleen oman suun myötäisiä makuja niin kylmästä, esimerkiksi salaatteja, leikkeleitä, piirakoita ja tuorepuuroa sisältävästä pöydästä kuin lämpöisen puolen pöydästäkin. Visiittipäivänämme valikoimassa oli mm. tilarahkaan leivottua lohi-pinaattipiirakkaa, Paijan ylikypsää, rapsakaksi paistettua possunkylkeä ja ribseistä revittyä oman tilan suomenkarjanlihaa. Jälkiruokavaihtoehdoista löytyi mm. oman tilan maidosta valmistettua mansikkajäätelöä.

Brunssipöydän lämpöisissä tarjottavissa oli tällä kertaa mm. Paijan ylikypsää, rapsakaksi paistettua possunkylkeä ja ribseistä revittyä oman tilan suomenkarjanlihaa.

Katetulla ja lasitetulla kesäterassilla kelpaa kesäherkutella ihan Suomen suven säästä riippumatta. Terassilla on tilaa melkein yhtä paljon kuin ravintolasalissakin.

–Sieltä pääsee ruokaillessa ihastelemaan puutarhaakin. Jos tulee turhan kuuma, saadaan seinämiä avattua. Ja ruokailun jälkeen voi suunnata vaikka omenapuun alle loikoilemaan, ravintolavastaava Mari Palonen kertoo hymyillen.

Annan katetulla, lasiseinäisellä terassilla voi ruokailla säänsuojaisasti aamiaisesta lounaaseen ja brunssiin asti. Kuumalla kelillä ikkunaseiniä voidaan avata.

Raaka-aineiden matka Annan lautasille on varsin lyhyt. Ruoanvalmistuksessa hyödynnetään monipuolisesti oman tilan suomenkarjanlihaa sekä -maitoa. Maito jatkojalostetaan omassa tilameijerissä mm. piimäksi, rahkaksi ja jogurtiksi ja juustolassa taas kautta maan myydyiksi sekä kiitellyiksi juustoiksi. Leipomon puoli tuuttaa tuoretta leipää ja leivonnaisia tarjolle niin Tilapuotiin kuin mm. Annankin puolelle. Myös oman puutarhan marjat sekä hedelmät ja pihan villiyrtit pääsevät hyötykäyttöön Palosen rakastamista ja keräämistä sienistä puhumattakaan. Kaikkien tuotteiden alkuperä on tunnistettavissa.

– Arvostan todella paljon sitä, että meillä kaikki ruoka on alusta asti itse tehtyä. Omien raaka-aineiden lisäksi hyödynnämme paljon myös lähituottajien tuotteita, kuten esimerkiksi urjalalaista Paijan pihattopossua tai Patrick Raffertyn valmistamaa Sausages Finland -artesaaniraakamakkaraa Tampereen Ikurista, Palonen summaa.

Pöytävaraukset: kartano@ahlman.fi tai 041-514 4617.

KOTISIVU

TOIMITUKSEN VINKKI! Etäisyys Tampereen keskustaan on alle 5 kilometriä, ja paikalle pääsee helposti lähiliikenteen bussilla. Kesällä voit myös hurauttaa paikalle näppärästi joko omalla tai vuokrapyörällä. Esimerkiksi hotelleista saa usein polkupyörän käyttöön.

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

Annan viinivalikoimasta löytyy ulkomaita myöden palkitun suomalaisen Ainoa Wineryn Sametti-mustikkaviini, joka sopii mainiosti jälkiruokien kumppaniksi.

Ahlmanin Annan pöytiin tarjoillut lounasannokset ammentavat makuja läheltä ja luonnosta