Coussican klassikkoannos Maksaa pietarilaisittain syntyi, kun kokki luopui omasta lounasraaka-aineestaan valmistaakseen yllätyksellisen erikoisannoksen Juicelle.

Coussicca on 50 vuoden ikään ehtinyt makujen kauha, joka on mainiossa tasapainossa menneisyyden ja nykyisyyden kanssa turhia hötkyilemättä. Klassikkoravintolaa paikan päällä pyörittävät ravintoloitsijakolmikon Marjo Nieminen ja Markku Keso.

– Olemme kuin vanha höyryveturi. Olemme mieluummin pari vuotta jäljessä muotiasioista kuin pari vuotta edellä. Keskitymme luottamaan ensiluokkaisiin raaka-aineisiin sekä juotaviin. Koko ajan olemme kuitenkin tuoneet uusia elementtejä sekä ruokiin, tarjoiluun että sisustukseen, Keso kuvailee.

Pysyvyys ja laatuun luottaminen ovatkin sanoja, jotka kuvaavat Coussiccaa mainiosti monellakin saralla. Asiakkaat voivat luottaa tuttuihin makuihin, jotka vetävät heitä magneetin lailla Kalevan pikkukadulle vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen.

– Meille ei eksy oikein kukaan, vaan tänne täytyy tulla varta vasten. Ja meille tullaan, koska asiakkaat voivat luottaa siihen, mitä meillä saa. Meillä ei muuteta konseptia liian paljon. Olisi katastrofi, jos joku klassikkoannoksistamme poistettaisiin listalta. Siitä tulisi aika moista älämölöä, Keso veistelee.

Suosikkiannos syntyi yllätyksenä Juicelle

Koussikka tarkoittaa kauhaa karjalaisittain. Makujen kauhan eli Coussican perustikin karjalaisjuurinen keittiömestari Erkki Kolkkanen, jolla oli rohkeutta perustaa oma, keittiömestarivetoinen ravintola jo vuonna 1970. Valtaisan kokoisekssi nuijittu Vinkkari eli wieninleike on yksi monista klassikkoannoksista, jotka syntyivät Kolkkasen keittiössä. Hieman erilainen syntytarina on eräällä toisella Coussican suosituimmista annoksista. Maksaa pietarilaisittain luotiin lennosta suurta kulinaristia, Juicea, varten.

Coussican silloinen kokki, Raul Kaitemo, oli kyllästynyt pihvin popsimiseen ja päättänyt ostaa itselleen maksaa lounasruoaksi. Juice oli sitten saapunut lounaalle hivenen ohuissa oloissa ja pyytänyt kokkia valmistamaan jotain sellaista, mitä hän ei ole koskaan aikaisemmin syönyt.

– Vuosi oli 1985 tai -86, ja tuskin missään ravintolassa oli siihen aikaan maksaa listalla. Pirkanmaalla ei ainakaan. Kokki päättikin uhrata lounaakseen ostamansa maksan ja valmistaa siitä Juicelle annoksen. Juice oli rakastunut maksa-annokseen aivan täysin, hämmästellyt makuja ja sanonut, että tätä hän haluaa ehdottomasti toistekin, kertoo Keso.

Juicen myötä maksa-annos jäi siis listalle nousten suureen annossuosioon. Ja maksaa alkoi löytyä pian muidenkin ravintoloiden raaka-ainekavalkadista. Coussican maksan mahtavan maun salaisuus piilee muiden muassa äärimmäisen tuoreessa maksassa. Koska maksaa menee Coussicassa niin massiiviset määrät, toimitetaan heille sitä aivan tuoreena ilman välikäsiä. Toinen annoksen maku-ulottuvuuksien salainen supervoima on Mattila Bros. -saunapalvikinkku.

– Olemme tehneet Mattilan kanssa yhteistyötä jo vuosikymmenten ajan ja käyttäneet heidän kinkkuaan maksa-annoksessamme. Se tuo aivan omanlaisensa maun kastikkeeseen, Keso paljastaa.

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

Keittiömestari-ravintoloitsija Markku Keso hymyilee kiireen keskelläkin. Coussicca on etenkin viikonloppuisin aina täynnä katettua terassia myöden. 50-vuotissyntymäpäivän seutu on innostanut ihmiset suuntaamaan ravintolaan niin sankoin joukoin, että pöytävaraus kannattaa tehdä varmuuden vuoksi viikollakin ajasta riippumatta.