Keittiömestari Niko Ervalahti on ylpeä Traton hienoista ja aidoista italialaisista raaka-aineista, joita lennätetään paikalle viikottain suoraan saapasmaasta.

Huom! Pahoittelemme, mutta Tratto on lopettaunut toimintansa! Löydät lisää italialaisia ravintoloita mm. täältä:

Italialainen ravintola Tampereella

Tratto on mutkaton mutta tunnelmallinen italialainen ravintola ostoskeskus Ratinassa. Ravintolaan voi piipahtaa pikkusyötävälle tai lounaalle kesken ostosreissun – tai sitten suunnata vallan varta vasten ajan kanssa kunnon italialaiseen ateriointityyliin.

Ratinan ravintolatarjonnassa Tratto on Periscopen ohella niitä harvoja ravintoloita, joissa tarjoilija tulee tiedustelemaan tilaukset ja myös tarjoilee pöytiin – Tratossa on siis tilaisuus keskittyä niin ruoasta kuin seurastakin nauttimiseen kaikessa rauhassa.

Pasta-annokset ovat peri-italialaisia klassikoita. Tässä mereneläväinen Allo Scoglio.

Aterian alkuun tai napostelupalana Tratossa kannattaa maistella leikkele- ja juustolautanen vaikkapa talon omatekoisella, tuoreella foccaccialla ryyditettynä. Sekä keittiömestari Niko Ervalahti että ravintoloitsija Sakari Keinänen ovat ylpeitä tasokkaiden italialaistuottajien raaka-aineista, kuten leikkeleistä ja juustoista, joita lennätetään Trattoon viikottain suoraan saapasmaasta. Vaihtuvan valikoiman lautaselta löytyy juuri nyt Gelli Salumin artesaanileikkeleitä Certaldon kaupungista sekä Ceirano & Villosion juustoja Piemontesta.

– Olemme varmuudella ainakin ainoa ravintola Tampereella, joka näitä leikkeleitä tarjoaa, ravintoloitsija Keinänen toteaa innostuneena.

Gelli Salumin artesaanileikkeleet, kuten lihahyytelö, ilmakuivattu possunfilee ja Italian versio mustastamakkarasta ovat pienen mutta vuosikausia toimineen perheyrityksen tuottamia. Etenkin ilmakuivattu kärsäkkään filee on melkoinen harvinaisuus leikkelelautasilla kautta Suomen.

– Tämä perhe on tehnyt teurastustyötä jo vuosikausien ajan, mutta noin 40 vuoden ajan he ovat valmistaneet myyntiin erilaisia leikkeleitä. Ceirano & Villosiolla taas on ollut meijeritoimintaa joa 1870-luvulta asti, Ervalahti luettelee erikypsyisiä lehmän raakamaidosta valmistettuja juustoja esitellen.

Mm. grillatua munakoisoa, kesäkurpitsaa ja puolikuivattua tomaattia pohjansa päällä hellivä pizza Alla Caponata. Kaikissa Traton pizzoissa käytetään Campanian alueen Bufala Mozzarellaa.

Myös muut listan annokset pursuavat erittäin perinteisiä italialaisia klassikkoantimia pastoista tiramisuun.

– Ainoastaan pizzamme on italialais-suomalainen: pohja on tamperelainen mutta täytteet italialaisia. Testasimme erilaisia pizzapohjia, sekä aitoja italialaisia että suomalaisten paikallisten leipomoiden versioita. Sokkotestissä tämä tamperelaisen, nimeltä mainitsemattoman leipomon versio voitti, Ervalahti kertoo.

Traton annoksia testautettiin ennakkoon Keinäsen toisen ravintolan, Piemonten, asiakkailla ennen ravintolan avaamista. Tiukan seulan jälkeen Traton annoskavalkadi valikoitui juuri tällaiseksi kuin mitä se nyt on: perinteistä ja mutkatonta italialaista ruokaa, jossa laadukkaat raaka-aineet poseeraavat makuineen pääroolissa.

Ervalahti toimii keittiömestarina sekä Piemontessa että Tratossa. Kumpikin ravintola on italialainen, mutta tyyliltään hyvin erilainen. Siinä missä Piemonte on hyvin pikkutarkasti ja innovatiivisesti kokkaava, on Tratto taas paluu italialaisen ruoan juurille. Se tuo vaihtelua ja monipuolista säpinää myös Ervalahden keittiöelämään.

– Piemontessa pääsen vähän kikkailemaan ja täällä taas tekemään hyvin perinteistä. Tratossa ollaan perusasioiden äärellä.

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy, ensijulkaisu 11.5.2018

Traton tiramisu on suloinen päätös aterilalle. Lusikoitavan herkun päällä on kevyt sifonilla suhistettu vaahto, josta löytyvät myös tiramisun perusmaut: kahvi, marsala ja kaakao. Päälle on vielä ripsautettu kristallisoitua tummaa suklaata.