Tampere Wine Festin järjestäjällä Timo Jokisella on yli 30:n vuoden kokemus viinialalta ja arvonimiä enemmän kuin mitä käyntikorttiin mahtuu painamaan. Viimemmäksi plakkariin tipahti Chaîne des Rôtisseurs -järjestön Grand Officier Maître Sommelier du Bailliage de Finlande. Kyseinen nimike on aiemmin myönnetty vain neljälle jäsenelle koko maailmassa.

Tampere Wine Fest on uusi viinifestivaali, joka tuo yhteen 70:n viinitilan tuotteet, 40 viinitilallista ja viinintekijää sekä lukuisia ravintoloita ympäri Tamperetta. Ja tietenkin viineistä viehtyneen festivaaliväen, jolle on tarjolla ainutlaatuisia viinimakumaisemia niin erilaisten tastingien kuin viinintekijäillallistenkin kuin vaikkapa viinien kanssa kauniisti yhteen sointuvien tapasten muodossa.

Moninaisin viinitittelein arvostettu Timo Jokinen alias Viinitimo on mies monien viinitapahtumien takana. Niin myös Tampere Wine Festin, sillä Olympia-salissa hän on vainunnut mainion ja tunnelmallisen paikan järjestää tapahtuma tuoda maailmalta mielenkiintoiset viinit tuottajineen Tampereelle.

Viini tulee virtaamaan noin 60-70:n viinitilan pulloista ja paikalla itse edustamassa on 40 viinitilallista ja -tekijää. Tapahtuma tuo runsaasti mielenkiintoista maisteltavaa erityisesti Italian ja Espanjan viinien ystäville, mutta muitakin maita ja maakuntia piisaa tutustuttaviksi.

Wine Fest saa puitteensa upeasta Olympia-salista, joka on tilana tunnelmallinen ja sijainniltaan mainio. Rautatieasemalta on vain 500:n metrin matka viinipaikan päälle. Viini tulee virtaamaan noin 60-70:n viinitilan pulloista ja paikalla itse edustamassa on 40 viinitilallista ja -tekijää.

Olympia-sali tulee toimimaan Wine Festin päätapahtumapaikkana.

Kaksipäiväinen tapahtuma ei rajoitu ainoastaan Olympia-kortteliin, sillä viinintekijät jaloine juomineen valloittavat myös kaupungin ravintolat laajalla skaalalla.

Viinintekijäillallisia nautitaan mm. ravintola C:ssä, Henriksissä, Tiiliholvissa ja LiVissä. Muunlaista viiniteemaista ruokatarjontaa taas tulee tarjoamaan Olympia-korttelin oma ravintola Muusa.

Myös Master Class -luentoja sekä muita ohjattuja tasting-tilaisuuksia on luvassa lukuisia.

– Erilaisia ohjattuja maistelutilaisuusia tulee olemaan parikymmentä. Vetäjinä on mielenkiintoisia huippunimiä, kuten Patrick Z’Brun Sveitsistä ja Andrea Paoletti Italiasta, Jokinen paljastaa.

Lentävä viinintekijä Andrea Paoletti

Mielenkiintoisina viinihahmoina Jokinen mainitseekin juuri Paoletin, lentävän viinintekijän, joka tekee yhteistyötä kymmenien viinitilojen kanssa. Hänen mukanaan tapahtumaan tulee esimerkiksi erään katolisen kirkon omistaman viinitilan tuotteita. Samoin Chiara Ferrarin luomia erittäin mielenkiintoisia, pienten saatavuusmäärien Ruché-viinejä Piemonten alueelta.

Yli 30 vuotta viinialalla työskennelleellä Jokisella on pyörryttävän laaja viiniverkosto ja kontakteja kirjaimellisesti ympäri maailmaa. Viinitalojen Tampereelle saaminen ei ollut vaikeaa. Kun Jokinen laittoi sanan kiertämään suunnitteilla olevasta viinitapahtumasta Suomessa, olivat kaikki paikat kuukaudessa loppuun myytyjä.

– On innostavaa, että olen vuosien kuluessa onnistunut luomaan sellaisen verkoston maailmalla, että vaikka näillä viinitiloilla ei yhtään asiakasta Suomessa, he haluavat tulla tänne maistattamaan viinejään. Tulijoita olisi ollut vielä paljon enemmänkin.

Jokinen on aikaisemminkin järjestänyt ja ollut mukana organisoimassa lukuisia merkittäviä viinitapahtumia, kuten esimerkiksi yhteistyössä Tampereen Messujen kanssa Tampereen Viinimessut 2012-2014 sekä useat ViiniSoi-tilaisuudet Tampere-talossa.

Ilmassa tuoksuu nyt aivan selvästi Tampereen vahva viiniytyminen, sillä erilaiset viinitapahtumat ovat lisääntyneet kaupungissa viime aikoina roimasti. Suurempien tapahtumien lisäksi kaupungissa on vallan kosolti ravintolakohtaisia tastingeja sekä erilaisia viinikouluja. Yhä useampien korkkien poksahdellessa ja lasien kilistessä voikin olla autuas siitä, että juoma- ja ruokakulttuuri kasvaa ja kehittyy ammattilaisten osaavassa opastuksessa.

Tampere Wine Fest

Olympia-kortteli
Satakunnankatu 10

Teksti: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

Patrick Z’Brun

KOHOKOHTIEN POIMINNOT TAPAHTUMISSA