StockSnap leeroy pintxo
Kuva: Leeroy

Tamperradan mittavaksi makukarkeloksi kasvanut pintxo-kilpailu pärähtää käyntiin jo viidettä kertaa ja ennätyksellisen 54:n ravintolan voimin. Kokkeja entistä huimempiin suorituksiin on kirittämässä tieto siitä, että tänä vuonna voittajapintxon pyöräyttäjä pääsee voittomatkalle San Sebastianiin pintxojen ja Tamborradan kulinaarisille synnyinkulmille.

Ravintolat ovat osallistuneet pintxokisaan vuosi vuodelta sankemmin joukoin. Viime vuonna mukana oli jo 34 ravintolaa ja ruokapaikkaa, jotka tarjoilivat omanlaisensa kisamakupalan. Myös annosten taso on ollut selvästi nousujohteinen.

– Viime vuonna parhaiten menestyneet ravintolat myivät jopa 10.000 pintxoa viidessä päivässä. Jos tänä vuonna kaikki ravintolat onnistuvat yhtä hyvin, herkutellaan Tampereella jopa puoli miljoonaa pintxoa, hehkuttaa kilpailun päätuomari Mikko Reinikka.

Pintxot ovat parilla kolmella suupalalla syötäviä pikkuannoksia ja niitä on tarjolla pintxoviikolla maanantaista perjantaihin 14.–18.8. klo 16–21 tai lounasravintoloissa klo 11–16. Kilpailuannoksen hinta on 3 euroa. Viime vuosina suurinta säpinää pintxojen myötä saaneet ravintolat ovat tarjoilleet kilpailuannoksen lisäksi kuitenkin myös useampia erilaisia pintxoja. Kolmen euron hintaisen kisapintxon isäksi saatavilla voi olla siis myös muun hintaisia annoksia ja juomatarjouksia.

Kilpailun tuomaristo arvostelee kunkin ravintolan kisapintxon. Arvostelu koostuu kolmesta osa-alueesta: maku 60, ulkonäkö 20 ja innovatiivisuus 20 pistettä. Tuomaristo kiertää arvioimassa pintxot maanantaina 14.8.2017. Jos ravintola on suljettu, on se jälleen automaattisesti pois tuomarikilpailusta, mutta silti mukana yleisöäänestyksessä.

Tuomaristona 2017 toimivat Chaîne des Rôtisseurs -järjestön Tampereen vouti Mikko Reinikka, Vice-Conseiller Gastronomique Marko Alenius sekä ravintolatoimenjohtaja, Chef Rôtisseur Anette Mellin. Lisäksi yleisö voi äänestää Tamperrada-nettisivulla oman suosikkinsa.

Tuomariston parhaaksi valitseman pintxon valmistanut kokki lähtee pintxojen alkulähteille San Sebastianiin ja siellä 20. tammikuuta 2018 vietettävään Tamborrada-juhlaan, Tampereen Tamperradan esikuvaan. Yleisöäänestyksessä parasta pintxoa äänestäneiden kesken arvotaan 200 euron illallislahjakortti ravintolaan, joka voittaa yleisön suosikki -tittelin.

Tapahtuman kotisivut: Tamperrada

Ruokaturismi: San Sebastianissa eniten Michelin-ravintoloita väkilukuun suhteutettuna