Periscopen yläkerran lounge barin tiskin takana moninaisin juomin palvelevat Eero Huurinainen sekä Joni Saarinen.

Kauppakeskus Ratinan huipun näköalaravintola Periscopessa asuvat käsittämättömän komeat suvantomaisemat sekä käsityönä valmistetut cocktailit. Alastaan innostunut ja palvelualtis tiimi taituroi yläkerran linjakkaassa lounge barissa juomia rivakasti myös kiivaimman iltasäpinän keskellä.

Periscopesta avautuu maisema yli Ratinan suvannon ja koko kaupungin keskustan. Yläkerran lounge barista pääsee lisäksi seurailemaan alakerran salin illastusta. Tyylikäs tasanne onkin omiaan alku-cocktaileille ja seurustelulle ennen illastamaan laskeutumista. Luonnollisesti korkeuksiin suuntaa moni myös ruokailun jälkeen iltaa jatkamaan. Innokkaimmat nauttivat cocktail-tarjonnasta illallisellakin.

– Usein käy niin, että ennen ruokailua käydään yläkerrassa nauttimassa cocktailit ja sitten niistä innostutaankin niin paljon, että niitä halutaan tilata sitten myös alakertaan, ravintolapäällikkö Kalle Oksa kuvailee.

Sijainti kauppakeskuksen yläkerrassa on saanut tiimin ideoimaan ostoskärryssä tarjolle tulevan A Gig in the Bahamas -cocktailin makukimarassaan mm. rommitynnyrissä kypsynyttä irkkuviskiä, sitruunaa sekä ruissiirappia.

Osa cocktailien esivalmisteluista tehdään Periscopen keittiössä ja osa ylhäällä baarin puolella. Tulevan viikonlopun säpinään lounge barissa valmistaudutaan aina monin tavoin. Esimerkiksi makusiirappeja valmistamalla.

– Pyrimme tekemään kaikki siirapit itse. Nyt täältä löytyy esimerkiksi ruis-, hibiskus-, vadelma- ja omena-matchasiirappia, baarimestari Joni Saarinen luettelee pulloja esitellen.

Lisäksi nostaa tiskiin vadelma-mangopyreetä sekä korianteriöljyä. Makurikasta emmettä kerrakseen. Etukäteen cocktaileille sekoitellaan myös omia makumiksauksia, jotta asiakas saa valmiin juoman käteensä isommasti odottelematta, vaikka tiskille olisikin tunkua.

– Tähän esimerkiksi infusioituu suppilovahveroa, pale bitteriä ja ruisviskiä. Ne pre-patchataan suoraan pulloon, joten yhdellä kaadolla ja sekoituksella saadaan nopeasti hyvää makua juomaan, Saarinen kuvailee pulloa pyöritellen.

Lounge barin tiskiltä nousee myös alkoholittomia cocktaileja eli mocktaileja samanlaisilla makukirjoilla varustettuna kuin holillisiakin versioita, mistä henkilökunta onkin saanut kovasti kiitosta. Sopivien yhdistelmien metsästys tuottanut löytöjä esimerkiksi alkoholittomien viinien saralta.

Periscopen cocktail-lista elää sesonkien mukaan. Nämä juomasekoitukset ovat tilattavissa vielä jonkin aikaa, mutta pian tilalle vaihtuvat jo toisenlaiset juotavaiset, kun lounge barin vuoropäällikkö Juho Tuppurainen palaa ulkomalta ideoita metsästämästä.

Keväällä luvassa on niitä uusimpia tuulia maailman juomalaineilta, kun lounge barin vuoropäällikkönä toimiva Juho Tuppurainen palaa ideoiden metsästysmatkaltaan.

– Juho on parhaillaan hakemassa uutta näkemystä ja kokemusta cocktail-asioihin Uudesta-Seelannista. Kun hän tulee takaisin, uudistamme listaa uusin ideoin, Oksa paljastaa.

Juomasekoituskuvioita pääsevät oppimaan myös asiakkaat, sillä Periscopessa järjestetään tilauksesta cocktail-koulutuksia, jotka räätälöidään ryhmän tarpeiden ja toiveiden mukaan.

Toki baarista tarjoillaan muutakin kuin cocktaileja – viini ja olutkin ovat vahvasti kuvioissa mukana. Periscopen olutvalikoimasta vastaa Eero Huurinainen.

– Pääpainotus on meillä kotimaisissa tuotteissa. Puhtaissa, hyvissä, laadukkaissa oluissa. Haluan pitää valikoiman meidän näköisenä ja sellaisena, että voimme sitä ylpeinä tarjota, kuvailee myös olutsuositukset listan annoksille suunnitteleva mallasmielinen Huurinainen.

Periscopella on omiakin, hedelmäisiä ja raikkaita oluita, joita räätälöidään yhteistyössä laatupanimoiden kanssa. Oluet luodaan sointumaan ravintolan usein aasialaissävytteisiin tai muuten vain mausteisia maailman makuja sisältäviin annoksiin, mutta toisaalta sopimaan myös sellaisenaan kulauteltavaksi baarin tai terassin puolella. Ensimmäinen olut tuli akaalaiselta Hopping Brewstersilta. Toinen taas eestiläiseltä Pühasteelta. Kolmas saadaan kesäksi Sorilta.

Moninaisilla juomilla kelpaakin kippistellä pian n. 700 neliömetrin mittaan laajenevalla näköalaterassilla, jonka sanotaan olevan Pohjoismaiden suurin. Terassi on luonnollisesti kuplivainen cocktail-keidas päivänpaisteesta illan valoihin, mutta perjantaisin ja lauantaisin keittiön sulkeutuessa klo 22 aivan koko ravintola muuttuu iltatunnelmaiseksi cocktailravintolaksi palvellen aina aamukahteen asti. Live-musaakin on lounge barissa kuultavissa noin parin viikon välein.

Kauppakeskuksen ollessa suljettu, kuljetaan Periscopeen aivan sen juurelta, Olympia-aukion kautta.

Ravintola Periscope
Vuolteenkatu 1

VARAA PÖYTÄ

Teksti: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy
Kuvat: Lifestyle Media Oy

Periscope