pyynikin-vapaa-2-kohokohdatSuomalainen bioteknologiayritys Biohit Oyj ja Pyynikin Käsityöläispanimo ovat lyöneet innovatiivisesti kättä ja ryhtyneet olutyhteistyöhön, jonka vaahtokukkaisena hedelmänä on syntynyt hiljattain markkinoille laukaistu Pyynikin Vapaa -olut. Kyseinen maltainen nostatti mieleemme kysymyksen, josko tässä onkin suunniteltuna maailman ensimmäinen krapulavapaa humaloitu herkku?

Pyynikin Käsityöläispanimon porukka on aina ollut uusille olutkuvioille uteliasta porukkaa. Yhteistyö Biohit Oyj:n kanssa tuo maltaiseen polttopisteeseen mielenkiintoisen monialaisen osaamistiimin.

Pyynikin käsityöläispanimon Panimomestari Pere.
Pyynikin käsityöläispanimon olutmestari Tuomas Pere.

– Meillä on vahva halu tehdä yhteistyötä eri alojen toimijoiden kanssa. Mahdollisuus innovoida yli rajojen tuo uusia mahdollisuuksia luoda jotain uutta ja mielenkiintoista, myös olutkulttuuria kehittävää, Pyynikin Käsityöläispanimon olutmestari Tuomas Pere kertoo Biohit-yhteistyöhön tyytyväisenä.

– Kehitysprojekti yhteistöineen on ollut erittäin mielenkiintoista ja ammatillisesti antoisaa, kuvailee projektista panimon osalta vastaava Heikki Eräsalo.

Biohitin ja Pyynikin Käsityöläispanimon yhteistyökuvio on kaikkinensa hyvinkin kiinnostusta kutkuttava, sillä Biohit on tunnettu tutkimustyöstään ihmisten terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä. Viime vuosina yritys on tutkinut paljon asetaldehydiä ja myös sen määriä alkoholijuomissa. Onpa Biohit kehittänyt jopa asetaldehydiä poistavia Acetium-tuotteitakin. Yhteistyöoluen mainitaan olevan ”muun muassa gluteeniton”, mutta puuttuuko siitä myös jotain muuta? Biohitin toimitusjohtaja Semi Korpela twiittasi 6. heinäkuuta 2016 Pyynikin Vapaan olevan äärimmäisen vähäasetaldehydinen olut.

Asetaldehydillä epäillään vahvasti olevan salakavalat näppinsä pelissä krapulan aiheuttamisessa, vaikka seikkaa ei ole vielä saumattomasti pystytty todistamaankaan. Asetaldehydiä syntyy alkoholin palaessa ja hajotessa elimistössä, mutta sitä on myös alkoholijuomissa itsessään vaihtelevia määriä. Ahdistusta, sydämentykytystä, ihon punoitusta ja kirvelyäkin aiheuttavalle aineelle erityisen herkät ihmiset oireilevat jo hiprakassa ollessaan. Herkkyys on perinnöllistä, ja Aasiassa jopa puolet väestöstä kantaa tätä kankkusgeeniä. Krapulavapaa olut olisi varmasti melkoinen myyntivaltti erityisesti kaukoitäisillä juomamarkkinoilla. Onkohan Vapaa siis myös krapulavapaa tai lievemmän kohmelon aiheuttava olut?

– Suomen laki kieltää meitä kommentoimasta sitä, onko olut asetaldihydi-vapaata tai etteikö se aiheuttaisi krapulaa. Faktaa on se, olemme Biohit Oyj:n kanssa yhteistyössä ja että ensimmäinen Vapaa-niminen yhteistyöolut on luotu. Näemme oluella kyllä olevan suuret markkinamahdollisuudet esim. Aasiassa, Pere valottaa.

– Sessio Vapaa IPA:n ensimmäinen erä myytiin loppuun nopeasti, ja ensi vuoden puolella satsaamme tähän täysillä. Mahdollisesti jopa oman tuoteperheen lanseeraaminen kiinnostaa. Käynnissä olevan osakeannin avulla kykenemme tämän hankkeen toteuttamaan.

Pyynikin Käsityöläispanimo on pyrkinyt tuomaan oluitaan esille nimenomaan kohtuullisesti käytettävinä nautintoaineina ja osana ateriaa.

– Kaikille on varmasti selvää, että jos juo itsensä millä tahansa oluella tolkuttomaan känniin, ovat seuraukset huonot. Tavoitteemme on tuottaa hyviä, nautinnollisia hetkiä. Missään tapauksessa emme halua rohkaista ihmisiä käyttämään alkoholia liikaa. Humaltumista emme toki tuomitse.

Ylen aamu-tv:n haastatteleman ja Helsingin yliopiston dosenttina toimivan alkoholitutkija Peter Erikssonin mielestä krapulaa lievittämällä ja siten ns. korjaussarjan tarvetta vähentämällä voitaisiin mahdollisesti jopa ehkäistä ryypyn päälle jäämistä ja alkoholismia. Ehkäpä Pyynikin Vapaa tekee sen?

Pyynikin Käsityöläispanimo

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

Biohit Oyj lehdistötiedote 6.7.2016 klo 9:30 paikallista aikaa (EEST)

Biohit Oyj on aloittanut yhteistyön Pyynikin käsityöläispanimon kanssa. Biohit on tuonut bioteknologian osaamistaan panimon tuotantoprosessiin. Yhteistyön tuloksena Pyynikin käsityöläispanimo tuo markkinoille kesän kuluessa Pyynikin Vapaa -nimisen oluen, jonka valmistuksessa on otettu huomioon kuluttajien toiveita. Tuote on muun muassa gluteeniton. Yhteistyö panimon kanssa on Biohitille uusi aluevaltaus ja avaa väylän myös muiden elintarvikkeiden tuotannon kehittämiselle.

Tuotanto- ja laatupäällikkö Heikki Eräsalo, Pyynikin käsityöläispanimo: ”Antoisa yhteistyömme Biohit Oyj:n kanssa on tarjonnut meille uuden näkökulman elintarvikkeiden tuottamiseen. Perinteitä ja uutta suomalaista bioteknologiaa yhdistämällä olemme yhdessä saaneet aikaan aivan uudentyyppisen oluen.”

Toimitusjohtaja Semi Korpela, Biohit Oyj: ”Meillä on bioteknologista osaamista ja laboratoriopalveluita, joita tarjoamme muun muassa elintarviketeollisuuden käyttöön. Biohit haluaa olla mukana kehityksessä, jonka tuloksena kuluttajille tarjotaan elintarvikkeita puhtaista raaka-aineista.”