Ravintolapäällikkö Sara Anderssonin emännöimässä Maja/Talossa viihtyy viikolla enimmäkseen lähialueen väki, joka on korttelipubin purtavineen omakseen ottanut. Viikonloppuisin taas paikka vetää väkeä ydinkeskustasta ja kauempaakin suorastaan olutmaagisin elkein. Andersson jutustelee mielellään asiakkaiden kanssa työntouhun lomassa ja toivottaa myös koiravieraat tervetulleiksi.

Maja/Talo on Pyynikintorin tuntuman maltainen ja pubiruokaisa kortteliravintola. Aikaisemmin pitkään ydinkeskustan ravintoloissa työskennellyt ravintolapäällikkö ja emännöijä Sara Andersson on hurmaantunut paikan monipuolisen bistromaisesta, boheemista tunnelmasta ja olutkokeilunhaluisista asiakkaista.

– Viikonloppuna täällä on aina melkoista pöhinää ja porukkaa tulee kauempaa. Arkena käy paljon tuttuja tästä lähistöltä, lapsiperheitäkin. On sellaista boheemia bistromeininkiä, Andersson kuvailee hymyillen.

Maja/Talo tarjoileekin pikkuisesta keittiöstään varsin houkuttavaa pubipurtavaa. Simppeliä ja selkeää, laaturaaka-aineisiin panostavaa. Hot dogit ja leivät ovat paikan tilatuimpia kärkituotteita – ja näin laadukasta ja muhkeaa hodaria saakin hakea.

Hodarin sämpylä tulee paikalliselta Royal Bakerylta ja käsityönä taituroitu raakamakkara taas Kauppahallista 4 Vuodenaikaa -ravintolasta. Muheva makkara on suunniteltu juuri Maja/Talon makutarpeisiin sopivaksi yhteistyössä 4 Vuodenaikaa -tiimin kanssa.

Suursuosittu perushodari on säilynyt muuttumattomana aivan alusta asti. Nykyään sen kanssa listalla paistattelee myös soijanakkinen vegevaihtoehto. Hot dog voidaan valmistaa tyystin vegaanisenakin versiona.

Hodarinsa voi myös tuunata juuri omille makusilmuilleen sopivaksi. Pienestä lisämaksusta hodarin sisuksiin sujautetaan esimerkiksi pekonia ja erilaisia juustoja.

– Hodareita voi twistata vaikka tuoreella chilillä, pekonilla, cheddarilla, vuohenjuustolla, Aura-juustolla, emmetalilla tai savujuustolla. Ja jos oikein haluaa haastaa itseään, meiltä löytyy todella tulista Poppamiehen Scorpion-kastiketta, Andersson kertoilee.

Hodarien ohella tuhdit leivät pitävät majaansa Maja/Talossa. Nimenomaan täytettyjä leipiä ajatellen reseptiikaltaan hiottu ruiskarpaloleipä valmistetaan Royal Bakerylla. Täytevaihtoehtoja on kolme: avokado, savuporo-pekoni ja kana-vuohenjuusto. Isommankin nälän tainnuttavat leivät ovat niin suosittuja, että kimaraan saatetaan kehitellä uusiakin makuja.

– Asiakkaat hämmästelevät aina meidän leipien kokoa, kun ensimmäisen kerran sellaisen tilaavat. Niissä on kyllä rahoille vastinetta, Andersson toteaa iloisesti.

Tuhdin ruiskarpaloleivän sisuksista löytyy muiden muassa avokadoa, vuohenjuustoa sekä chilipaprikahilloketta. Kylkeen kuuluu vielä mukavainen määrä salaattia.

Vaikka baari on aika pikkuinen, on tarjolla vallan mukava määrä erilaisia maltaisia. Hanapaikkoja on 8, joista 4 vaihtuu tiuhempaan tahtiin valtaosin kotimaisia pienpanimotuotteita pyöritellen. Pullotuotteita tarjolla on noin 40-50 erilaista. Lähes viikottain saadaan jotain uutta ja erilaista. Pyynikin alueen asiakkaat ovatkin kokeilunhaluista ja laatutietoista väkeä.

– On ollut tosi kiva huomata, miten ihmiset testailevat ja maistelevat uusia oluita jatkuvasti avoimemmin mielin. Yleisin kuulemani kysymys tiskillä on, että ”mitä uutta sulla on?” Ja kun uusia oluita tulee jatkuvasti kuin sieniä sateella, tässä oppii itsekin koko ajan lisää, Andersson kuvailee.

Maja/Talo, Pirkankatu 1

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy