Baarin ja bistron yhdistävä Kulma26 sai uutta virmakkaa ravintoloitsijapotkua Tamer Khalifasta (vas.) ja 4 Vuodenajan Juho Rajamäestä. Kummallakin on työhistoriaa kaupungin huippuravintoloissa, mm. Ravinteli Huber, Hella & Huone ja Tiiliholvi.

Kulma26 sai ravintoloitsijaremmiinsä uudet ja innokkaat tekijämiehet, kun Tamer Khalifa ja 4 Vuodenaikaa -ravintolan keittiömestarina toimiva Juho Rajamäki tarttuivat kiinni sali- ja keittiöruoriin omistajan ottein. Samalla Kulma26 kaikkine makuineen terävöityy puhtaaksi ranskalaiseksi bistroksi. Sellaista iltaravintolaa ei kaupungissa enää eikä vielä oikein ole, vaikka ne alkavat olla kovassa nousussa maailmalla.

– Ranskalainen gastronomia on ollut minulla aina vahvana pohjana. Kaupungista myös puuttuu ranskalainen bistro, vaikka tiedän, että sille olisi kysyntää, Rajamäki kertoo.

Kulma26:n keittiölinjasta vastaava Rajamäki on tuttu kaupungin kunnianhimoisista köökeistä. Parhaillaan Kauppahallin ranskalaisen 4 Vuodenaikaa -ravintolan keittiömestarina toimiva ja lounaasta erikoisillallisiin annoksia operoiva makufakiiri ei päästä itseään helpolla. Siksipä nyt ensimmäistä omaa ravintolalastaan hoivaava herra haluaa Kulma26:sta tinkimättömän keittämisen ranskalaisen bistron. Myös baarin puolen purtavat muuttuvat ehdoiksi ranskalaisiksi syötäväisiksi. Baarimenun mutkattomat naposteltavat sopivat mainiosti juomien kyljessä illan mittaan maisteltaviksi.

Rajamäki suunnittelee sekä bistron että baarin puolen menut yhdessä keittiömestariksi nimitetyn Mika Salmisen kanssa.

Tamer Khalifa (vas.) ja Juho Rajamäki ”terävöittävät” Kulma26:n linjan ranskalaiseksi bistroksi keittiömestari Mika Salmisen kanssa.

– Tuomme Mikan kanssa yhteen molempien ideat ja näkemykset, jolloin saamme mahdollisimman monipuolisen ja idearikkaan kokonaisuuden aikaan, Rajamäki summaa.

Se on ainakin varmaa, että vedenelävät tulevat olemaan keskeisessä roolissa. Eväkästä tai muuten vaan merellistä syötäväistä tulee Rajamäen mukaan löytymään aina niin alku- kuin pääruokarintamaltakin. Siihen nähden, että Tampere on järvien ympäröimä kaupunki, on kala iltaravintoloissa pitkään näytellytkin lähinnä sivuroolia. Huolella valmistettuja kalaruokia tarjoavan illallisravintolan perään pitkään huokailuja kuunnellut Rajamäki päättikin ottaa niistä onkeensa.

Myös uudesta keittiömestarinpestistään innostunut Salminen suhtautuu ranskalaiseen keittämiseen antaumuksella.

– Täällä valmistamme mm. puhtaat suomalaiset järvikalat ranskalaiseen tapaan vanhoja perinteitä kunnioittaen, raaka-aineista inspiroituva Salminen kuvailee.

Uusien tuulien myötä ravintolan nimi viilautuu Kulma26 Bistro & Bariksi tuomaan paremmin esille ravintolan baarin tasokasta cocktailosaamista, josta voi luonnollisesti suunnata nautiskelemaan syömättäkin.

– Minulla on kova halu oppia koko ajan lisää ranskalaisesta juoma- ja ruokakulttuurista, Kulma26:n ravintolapäällikkönä ja nyt myös ravintoloitsijana toimiva Khalifa kertoo innoissaan.

Khalifa valottaa, että ranskalaiset klassikkodrinkit ovat jo pitkään olleet kovassa nousussa maailmalla. Niitä tullaan Kulma26:ssa epäilemättä sekoittelemaan, mutta uusiakin ranskalaiskuvioita lienee luvassa. Khalifa nimittäin palasi juuri Ranskasta niin sanotulta opintomatkalta takaisin ravintolasorvin ääreen puhtia ja ideoita pursuten.

– Paikalliset oluet tulevat silti edelleen olemaan meillä keskeisessä roolissa, Khalifa lupaa maltaisten mielijöille.

Kulma26 on sekä Khalifan että Rajamäen ensimmäinen oma ravintola. Tekemisen halu on kaksikolla ilmeisen ja intomielisen kova.

– Vaikka teemme klassista ranskalaista, haluamme tuoda sen tarjolle modernilla ja omannäköisellä tavalla. Olen saanut muissakin ravintoloissa toteuttaa itseäni, mutta kyllä täällä tulee varmasti näkymään vielä enemmän se minunnäköiseni ruoka, edelleen myös 4 Vuodenaikaa -ravintolan keittiömestarina jatkava Rajamäki tuumaa.

Kulma26, Hämeenkatu 26

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy