Kajon tiimi tarjoaa asiakkailleen kulinaarielämyksiä niin pitemmän kuin lyhyemmänkin kaavan mukaan. Kuva: Sampo Pystynen

Lyhyempää herkuttelukaavaa arki-illoille? Käsityönä huolella viritettyjä alkoholittomia juomapareja annoksille? Kajon tiimi on hionut makutarjontaansa monella rintamalla ja erilaiset nautiskelutarpeet huomioivaksi. Luonnonraaka-aineista ammentavan elämyksellisyyden pääsee kokemaan, vaikkei aikaa illastukselle aina olisikaan mielin määrin.

Kajossa on aina tarjolla pitkä Oodi luonnolle -menu, jota tullaan nauttimaan asiaan kuuluvalla kiireettömyydellä ja makujen äärellä viipyillen. Aina ravintolassa ei kuitenkaan ehdi viipyä niin kauan, etenkään viikolla, vaikka haluaisikin suunnata syömään hyvin.

– Pitkän menun nauttiminen ottaa noin kolme tuntia. Ymmärrämme hyvin, että viikolla kaikki eivät ehdi viettää ravintolassa niin kauan aikaa. Haluammekin tarjota mahdollisuuden kokea sitä samaa fiilistä ja heittäytymistä myös pikkaisen lyhyemmällä kaavalla, kertoo Marko Simunaniemi.

Kuva: Sampo Pystynen

Pitkän menun rinnalla arkena voimassa oleva Makuja polun varrelta -menu poimii nautittavaksi vähän lyhyemmän annoskokonaisuuden.

– Annokset valitaan niin, että ne täydentävät toisiaan ja muodostavat eheän kokonaisuuden. Laadusta ei siis tarvitse tinkiä, vaikka nauttiikin aavistuksen nopeammalla aikataululla, keittiövelho Veli-Matti Lampinen valottaa.

Jos on siis vaikkapa suuntaamassa konserttiin, teatteriin tai elokuviin samana iltana, ehtii lyhyemmän menun aterioida nopeammin. Ennen tai jälkeenkin monien kulttuurinautintojen.

– Meille voi tulla syömään vielä yhdeksältäkin. Siinä ehtii kyllä syödä niin lyhyen kuin vaikka pitkänkin menun, kertoo Lampinen ja toteaa asiakkaiden nykyään tulevan hieman myöhemminkin syömään keskieurooppalaiseen tapaan.

– Etenkin kesäaikaan ihmisillä on tapana tulla myöhempäänkin syömään, mikä on mukavaa. Toivotaan, että saamme luotua vielä enemmän sellaista myöhäisillan ravintolakulttuuria, tuumaa Lampinen.

”Vieraan elämys ei saa olla siitä kiinni, valitseeko hän alkoholillisen vai alkoholittoman juoman”

Myös juomat ovat Kajossa elämyksiä ja ruoan kanssa tarinointia varten. Perinteisiä viinipaketteja ei tunneta, vaan annoksille on saatettu löytää sopiva juomasuosituskumppani vaikkapa sakesta. Tai aivan omien uutosoperointien hedelmistä luovasti ja leikkisästi.

– Kaiholan Puutarhan kasvattamaa sitruunaruohoa uutellaan meillä parhaillaan vaaleaan rommiin, josta teemme Kari Grandi -drinkkejä, Simunaniemi vinkkaa veikeästi.

Sekä kesympiä kasvatettuja että villiä vihreää käytetään Kajossa holillisten herkkujen lisäksi myös alkoholittomiin juomiin. Usein niitä kehitellään kajolaisten koelaboratoriomaisessa Villit ja Viinit -viinibaarissa aivan seinän takana.

– Samoin kuin meillä on alkoholilliset juomasuositukset, on myös alkoholittomat juomasuositukset. Meillä alkoholiton juoma ei tarkoita vain alkoholitonta olutta tai viiniä, vaan teemme itse juomien pohjiksi uutoksia ja liemiä vaikkapa kuusesta tai kolayrtistä. Vieraan elämys ei saa olla siitä kiinni, valitseeko hän alkoholillisen vai alkoholittoman juoman.

– Vaikka viini on itselleni todella tärkeä juttu ja mielelläni nautin sitä ruoan kanssa, niin huudamme myös uskalluksen ja uuden kokeilemisen perään. Ja itse asiassa usein käy niinkin, että se tekemämme alkoholiton vaihtoehto sopii annoksen makupariksi viiniä paremmin, koska niissä on niin paljon syvemmin sama ideologia raaka-ainepohjassa mukana, Simunaniemi paljastaa.

Alkoholittomien ja matala-alkoholisten juomien kysyntä onkin kajolaisten mukaan kasvanut selvästi. Ja kiistatta erittäin houkuttelevaa onkin valita niitä alkoholittomia juomakumppaneita etenkin viikolla illastaessa, jos seuraavana aamuna on aikainen herätys. Aterian elämyksellisyydestä kun ei silti tarvitse tinkiä.

Teksti: Lifestyle Media Oy

Kajon kainalossa sijaitseva Villit ja Viinit -viinibaari on kajolaisten leikkisä, luonnonraaka-aineista ammentava koelaboratorio. Kuva: Ronja Honko

KOTISIVUT RAVINTOLAESITTELY

LUE MYÖS

Ravintola Dabbal on mukana EatFinland Tampere -kirjassa

EATFinland Tampere 2023 -kirja kannattaa ottaa kainaloon kaupungin ravintolahelmiin tutustuessa

Saimme käsiimme vuoden 2023 EATFinland Tampere -kirjan, josta löytyy mainioita tamperelaisravintoloita tutustuttavaksi niin ruokaa rakastaville kaupungin asukkaille kuin Tampereen mauista innostuneille ulkopaikkakuntalaisillekin. Hyvin ja...
Pizzaravintola Tampere - Puisto

Näissä ravintoloissa Tampereella ruoka valmistuu avotulella tai grillaten

Grillaamisen ja avotulella ruoan valmistamisen sesonki on etenkin kesällä, mutta raaka-aineet ovat aina tulilla näissä Tampereen huippuravintoloissa. Koska kaikkihan sen tietävät, että puuhiililä grillaamalla...

50 Parasta Ravintolaa -äänestystulokset julki – Tampereelta mukana 3 ravintolaa

Viisi Tähteä -media on päräyttänyt jälleen ilmoille listan Suomen ravintolaparhaimmistosta. Odotetulle 50:n parhaan listalle ylsi tänäkin vuonna Tampereelta 3 ravintolaa: ravintola C 21., Kajo...