Hiiligrilli on Kajon keittiön salainen ase taitavan kokkitiimin ohella. Ravintoloitsijat Veli-Matti Lampinen (oik.) ja Panagiotis Lykoudis ovat saaneet sakkiinsa vielä Lampista Dabbalista Kajoon seuranneen Karri Niemisen.

Rautatienkadulta kajahtaa, kun uusi luonnonläheinen ravintola Kajo avaa yllätykselliset ruokaisat ja juomaisat ovensa niin lounaalle kuin illallisellekin. Suomalaisista luonnonraaka-aineista ammentavasta keittiöosaajasta, Välimeren alueen Michelin-kokista sekä persoonallisen palvelun salitaiturista koostuva ravintoloitsijakolmikko laittaa tuulemaan ja lautasilla koreasti.

Varaa pöytä

Kajo on se sama auringonkajo, joka hehkuu niin Suomessa kuin Välimerelläkin. Nimi kertoo tavallaan keittiökulttuurien yhdistämisestä, mutta erityisesti luonnonläheisyydestä, joka ei ole Kajossa vain sanahelinää. Se kulkee, näkyy ja maistuu läpi linjan.

Auringonkajo toistuu läpi koko kauniin Kajon.

Metsämielinen Veli-Matti Lampinen kokkaa keittiökomboon Suomen luonnon villeine vihreyksineen, kun kreikkalaissyntyinen Panagiotis Lykoudis taas tuo siihen välimerellisen keittiön maut ja meiningin. Yhdessä he luovat Tampereen ja ehkä koko maanlaajuisestikin uudenlaisia makukimaroita liittäen siihen välimerellisen yhdessä jakaen ruokailun tyylin.

– Tämä on kaikkinensa välimerellisen ja suomalaisen keittiön avioliitto. Kumpikin meistä tekee sekä hellaa että kallaa, mitään rajoja ei ole. Ruoanlaittotyylimme on myös kokeileva. Siinä haetaan ehkä jopa omia rajoja, Lampinen valottaa myhäillen.

Tarinallisuus on vahvasti läsnä, sillä raaka-aineiden alkuperä on kolmikolla täysin selvillä. Parhaimmillaan niitä on poimittu tai jopa kasvatettu ja valmistettu itse. Hyviä suhteita pientuottajiin ja -toimijoihin on myös takataskussa: esimerkiksi Kuusamosta Kajoon saadaan sellaisia villiyrttejä, jotka eivät näin etelässä kasva laisinkaan.

Karamellisoitua possunniskaa, palsternakkaa ja ”poltetulla sitruunalla” maustettua lientä.

Viineistä säkenöivän innostunut ja erittäin palveluhenkinen Marko Simunaniemi on janonnut pienen ravintolan seesteistä ja asiakkaalle enemmän aikaa antavaa tunnelmaa työskenneltyään pitkään suurissa ravintoloissa.

– Nyt pääsen personalisoimaan palvelun, luomaan isännöintihenkeä. Haluan palvella henkilökohtaisesti ja jakaa viinin iloa ihmisille.

Marko Simunaniemi isännöi Kajon salia.

Tarjonnassa tulee olemaan paljon sellaisia viinejä, joiden alkulähteillä Simunaniemi on itse käynyt tutustumassa – jopa viiniä valmistamassa. Hän asui Saksan Moselin alueella puoli vuotta ja oli S.A.Prümin tilalla töissä.

– Hetki sitten sain kuulla, että saamme tänne myös juuri sitä rieslingiä, jota olen itse ollut valmistamassa, Simunaniemi kertoo tyytyväisenä.

Kolmikon yhteisen ravintolaunelman primus motor on Lampinen, viimemmäksi Lapland Hotels Tampereen ravintola Dabbalin keittiömestarina toiminut taituri. Sekä Ranskan että Englannin Michelin-tähtiravintoloissa vuosia työskennellyt Lykoudis taas on tamperelaisille tuttu mm. 4Vuodenaikaa-ravintolasta. Simunaniemi on toiminut viimemmäksi Tampellassa.

Lampisen yhteen tuomalla kolmikolla on kaikkiaan vuosien yhteinen työhistoria ja sujuvasti yhteen soittavat persoona-, palvelu- sekä keittiökemiat.

– On harvinaista löytää tällainen tiimi, jossa kaikilla on samanlainen palo tuoda Tampereelle jotain aivan uutta, Lampinen toteaa.

Kajo avautuu 18.4. klo 16.

Varaa pöytä

Ravintola Kajo, Rautatienkatu 12

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

Valkosuklaata parilla eri tavalla kyljessään veriappelsiinia ja männynkerkkäjäätelöä.