Essi Avellan ja samppanja ovat erottamaton pari. Mutta mitä muuta Tampereella viinikoulua vetävän Avellanin viiniosaamisesta ammennetaan? Ja mitä mieltä Avellan on sommelier-osaamisen tasosta Suomen ravintoloissa?

Samppanja-asiantuntija ja viinikirjoittaja MW Essi Avellan on opettanut viinikoululaisia Tampereen Vinoteekilla jo 8 vuoden ajan ja maistattanut sinä aikana liki 400 erilaista viiniä. Viinikoulun juomaskaalaan valitaan aina niin edullisempia yksilöitä, joista ihmiset voivat löytää uusia suosikkeja kotona nautittaviksi, mutta myös kalliimpia viinejä, joita ei ehkä tulisi muulloin maisteltua.
samppanja korkki 2 kohokohdat
Suositussa Viinikoulussa käy paljon niin sanottuja tahallaan luokalle jättäytyjiä, jotka innokkaina haluavat tulla aina uudestaan ja uudestaan oppia ammentamaan.

– Jo heitäkin varten koetamme aina keksiä jotain uutta ja ottaa toiveita huomioon. Samppanja pitää kuitenkin olla kerran lukukaudessa, sillä ihmiset siitä aina mielellään minulta kuulevat. Samoin ruoan ja viinin yhdistäminen kiinnostaa.

Tällä lukukaudella Viinikoulussa onkin ollut myös maistelulautanen, jotta makujen yhteensopivuutta pääsee kokeilemaan heti käytännössä. Joulunajan viinejä käsittelevällä kerralla päästään maistelemaan myös väkevöityjä viinejä, minkä Avellan uskoo kiinnostavan erityisesti.

viinikoulu riistalautanen kohokohdat– On sääli, etteivät ihmiset oikein juo nykyään väkeviä viinejä illallisen päätteeksi. Madeirat, sherryt ja portviinit ovat yleensä aivan mainioita hinta-laatusuhteen juomia ravintoloissakin.

Viiniosaamisen taso Suomessa on Avellanin mielestä vaihteleva. Huippuosaajia on, mutta johtuen paljolti salihenkilökunnan työn aliarvostuksesta Suomessa, eivät monet oikeasti halua päätyä sille alalle, vaikka tekevätkin niitä töitä jonkin aikaa. Paljon onkin Avellanin mukaan kiinni asenteesta ja halusta oppia uutta, kehittyä työssään. Jos esimerkiksi ei viiniin ole aitoa innostusta, ei mieleenkään jää oikein mitään.

– Eikä kaikki salihenkilökunta vaan ole isännöintiasenteista, kuten esimerkiksi yleensä Ranskassa tai Italiassa. Siellä tarjoilu ei ole vain logistiikkaa, vaan asiakkaille halutaan tuottaa elämyksiä. Tarjoilu on show, josta työntekijät itsekin nauttivat, Avellan kuvailee.

Tampereen viiniosaamisen taso on Avellanin mukaan jopa kovempi kuin Helsingissä suhteutettuna kaupungin kokoon.

Christina Suominen on tehnyt täällä varmasti suurimman työn kouluttamalla sekä valmentamalla myös kisoihin paljon ihmisiä pitkän uransa aikana.

essi avellan 2 kohokohdatVaikka samppanja on leimallisesti Avellanin ala, myös maailman muut kuohuviinit kiinnostavat. Tällä hetkellä englantilaiset aivan erityisesti, mutta hyviä kuplivia voi Avellanin mukaan tulla nykyään melkeinpä mistä päin maailmaa hyvänsä. Ilmaston lämpeneminen on osaltaan vaikuttanut tilanteeseen.

– 20 vuotta sitten englantilainen viini oli lähinnä vitsi. Mitään epätrendikkäämpää ei Englannissakaan voinut olla, mutta kelkka on kääntynyt aika nopeasti. Nyt englantilaisia kuohuviinejä juodaan maailman huippuravintoloissa, Avellan vinkkaa.

Ilmeisesti Tanskassakin saadaan aikaan jo kohtuullisia kuplivia. Herää villi ajatus, että kenties tulevaisuudessa Suomessakin ryhdytään kuohumaan ja kuplimaan jollain tasolla muullakin kuin pienpanimorintamalla?

Essi Avellan

Vinoteekki

Teksti: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

– Essi Avellan on samppanja-asiantuntija ja viinikirjoittaja niin artikkelien kuin kirjojenkin saralla.
– Kansainvälinen Master of Wine -tutkinto vuonna 2006 ensimmäisenä suomalaisena.
– Viinikoulu Tampereen Vinoteekissa alkoi vuonna 2007. Viinikoulu myös Helsingissä Classic Wine Cellarsissa.
– Seuraavat Viinikoulu-kerrat: 2.11. klo 18 samppanja, 30.11. klo 18 joulunajan parhaat viinit

essi avellan tarja mattsson vinoteekki kohokohdat